21.4 C
București
vineri, iunie 21, 2024
Mai mult

  Vlad Alexe: „Pasiunea pentru lemn și pentru utilizarea sa sustenabilă ne motivează în fiecare zi“

  Sursa Foto: EGGER România

  Grupul Egger este o prezenţă importantă pe piaţa reciclării lemnului din România. Membră a Coaliţiei pentru Economie Circulară, compania din România reciclează în fiecare an mai mult de 150.000 tone de material lemnos. Despre sustenabilitate, investiţii şi planuri de viitor am vorbit cu Vlad Alexe, manager Recycling Purchasing Romania.● ecologic

  ecologic: Cât de îndelungată este tradiţia companiei Egger în economia circulară?

  Vlad Alexe, manager Recycling Purchasing Romania: Acum 62 de ani Fritz Egger senior, fondatorul companiei EGGER, a decis să reutilizeze resturile lemnoase rezultate din fabrica de cherestea pe care o conducea și nu să le arunce. El a creat atunci ceva nou dintr-un produs secundar, la prima vedere lipsit de importanță, în prima fabrică de PAL din Austria care a purtat numele EGGER.

  Ideea de bază, care îi aparține lui Fritz Egger senior, ne modelează activitatea chiar şi în prezent: apreciem materia noastră primă regenerabilă, lemnul și garantăm utilizarea sa sustenabilă. Suntem mândri de materialele pe bază de lemn de înaltă calitate, pe care le producem cu pasiune și cunoștințe de specialitate.

  Astăzi, în fabrica noastră din Rădăuți din județul Suceava producem plăci de PAL cu numele EGGER în a căror compoziție se află 85% lemn reciclat și co-produse din lemn (resturi de la prelucrarea primară a lemnului).

  gen plant aerial view rau site
  Fabrica EGGER din Rădăuţi
  Sursa Foto: EGGER România

  Compania EGGER din România face parte din grupul EGGER, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de produse lemnoase. Grupul EGGER este prezent în România încă din anul 2004 prin biroul de vânzări, iar fabrica din Rădăuți a fost inaugurată în anul 2008, prin începerea producției de PAL melaminat.

  ecologic: Ce cantităţi de lemn reciclează anual EGGER în România şi ce investiţii a făcut până în prezent?

  Vlad Alexe: În anul 2008 a fost implementat un proiect de investiții greenfield privind construcția, echiparea și punerea în funcțiune a unei fabrici pentru producția de plăci din așchii de lemn/PAL. Următorul proiect de investiții semnificativ a fost construcția fabricii de OSB, care a fost pusă în funcțiune în anul 2011.

  Pentru a completa circuitul integrat de producție, în anul 2013 a fost pusă în funcțiune instalația de producție de energie electrică și termică. Aceasta a făcut posibilă valorificarea biomasei generate pe platforma de la Rădăuți. Astfel, s-au obținut energie electrică și energie termică, atât de necesare în procesul de producție.

  Un an mai târziu, în 2014, s-au făcut primii pași într-un proces cuprinzător de reciclare, respectiv punerea în funcțiune a unei instalații de reciclare de ultimă generație la fabrica din Rădăuți și primul punct de colectare a deșeurilor din lemn din România – Timberpak în București.

  Camion Egger Timberpak site 3
  Sursa Foto: EGGER România

  Între timp, EGGER a investit în România mai bine de 22 milioane euro pentru a oferi o alternativă sustenabilă de materie primă folosind lemnul uzat prin înființarea de centre de colectare a acestuia.

  În 2023 am extins activitatea de reciclare a lemnului prin deschiderea a două noi centre de colectare la Brașov şi la Arad. Astfel, în România, numărul punctelor EGGER de colectare a materialului lemnos uzat, se ridică la cinci, în condițiile în care alte trei centre au fost deschise anterior în București (Chitila și Cernica) și Cluj.

  Investiția EGGER în activitatea de reciclare din România se ridică în prezent la 20 de milioane de euro. Obiectivul companiei este reducerea cantității de lemn rezultat din exploatările forestiere și folosit în producție prin creșterea utilizării de material reciclat, care poate proveni din: mobilier vechi, paleţi deteriorați, deșeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deșeuri lemnoase de la construcții şi demolări, deșeuri lemnoase municipale sau biomasă.

  Centrele Timberpak colectează, depozitează și toacă deșeurile din lemn provenite din activitatea economică, după care sunt transportate la instalația de reciclare de pe platforma EGGER de la Rădăuți, care are ca scop optimizarea utilizării materiilor prime. Capacitatea anuală de prelucrare a instalației de reciclare este de 150.000 tone de material lemnos.

  EGGER se asigură că materialul reciclabil este achiziționat doar de la companii specializate, autorizate în colectarea și comercializarea deșeurilor de lemn sau companii care le generează. Deșeurile de lemn sunt tocate la punctele de colectare și apoi transportate la fabrica din Rădăuți. Ca rezultat, transportul este utilizat mai eficient și numărul de deplasări necesare cu camioanele poate fi redus cu până la 75% în comparație cu transportul materialului netocat.

  În plus, toate deșeurile de lemn rezultate din procesele de producție de pe platforma EGGER sunt depozitate și ulterior sortate pentru a fi refolosite în procesele de producție. După recepționarea deșeurilor de lemn, acestea sunt prelucrate și utilizate pentru producția de PAL.

  Fabrica noastră din Rădăuți generează subproduse și reziduuri de lemn, pe care le rafinăm, de asemenea, în materiale pe bază de lemn sau, dacă reciclarea materialelor nu mai este posibilă din motive de calitate, le utilizăm pentru a produce căldură și electricitate ecologică.

  348610574 656026376571855 212237073370174747 n
  Sursa Foto: EGGER România

  ecologic: Din câte ştiu sunteţi unul dintre cei mai mari producători de parchet laminat, PAL şi OSB din România. Vă rog să detaliaţi.

  Vlad Alexe: EGGER produce în Europa și America în 21 de fabrici, iar produsele noastre sunt comercializate în întreaga lume. Fabrica noastră de la Rădăuți produce plăci din așchii de lemn: PAL brut și PAL melaminat pentru mobilier și amenajări interioare, respectiv OSB pentru construcții. În celelalte fabrici din Grup, pe lângă PAL și OSB, mai producem DHF, pardoseală și accesorii.

  ecologic: Se poate vorbi de sustenabilitate în domeniul prelucrării lemnului? Care sunt condiţiile pentru ca o asemenea afacere să fie sustenabilă?

  Vlad Alexe: Pasiunea pentru această resursă unică, lemnul, și pentru utilizarea sa sustenabilă ne motivează în fiecare zi pe noi, conducerea EGGER și pe cei peste 850 de angajați din România. Fiind unul dintre liderii pieței producătorilor de materiale pe bază de lemn, suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de mediu și societate. Ne asumăm această afirmație și arătăm transparent cine suntem, ce facem și cum acționăm.

  Urmărim obiective ambițioase de sustenabilitate și raportăm despre ele în mod transparent şi avem o contribuție decisivă la protecția mediului și la conservarea materiilor prime naturale.

  Fabricăm și comercializăm produse sustenabile și garantăm că nu afectează sănătatea și sunt durabile, ne proiectăm procesele de producție în circuite închise, în mod eficient și prin conservarea resurselor şi investim în permanență în fabrica noastră și ne asigurăm că este conformă cu tehnologiile de ultimă oră.

  Suntem o afacere de familie interesată de bunăstarea și sănătatea angajaților noștri şi ne asumăm responsabilitatea în domeniul economic, precum și în cel social.