Vlad Alexe: „Pasiunea pentru lemn și pentru utilizarea sa sustenabilă ne motivează în fiecare zi“

Sursa Foto: EGGER România

Grupul Egger este o prezenţă importantă pe piaţa reciclării lemnului din România. Membră a Coaliţiei pentru Economie Circulară, compania din România reciclează în fiecare an mai mult de 150.000 tone de material lemnos. Despre sustenabilitate, investiţii şi planuri de viitor am vorbit cu Vlad Alexe, manager Recycling Purchasing Romania.● ecologic

ecologic: Cât de îndelungată este tradiţia companiei Egger în economia circulară?

Vlad Alexe, manager Recycling Purchasing Romania: Acum 62 de ani Fritz Egger senior, fondatorul companiei EGGER, a decis să reutilizeze resturile lemnoase rezultate din fabrica de cherestea pe care o conducea și nu să le arunce. El a creat atunci ceva nou dintr-un produs secundar, la prima vedere lipsit de importanță, în prima fabrică de PAL din Austria care a purtat numele EGGER.

Ideea de bază, care îi aparține lui Fritz Egger senior, ne modelează activitatea chiar şi în prezent: apreciem materia noastră primă regenerabilă, lemnul și garantăm utilizarea sa sustenabilă. Suntem mândri de materialele pe bază de lemn de înaltă calitate, pe care le producem cu pasiune și cunoștințe de specialitate.

Astăzi, în fabrica noastră din Rădăuți din județul Suceava producem plăci de PAL cu numele EGGER în a căror compoziție se află 85% lemn reciclat și co-produse din lemn (resturi de la prelucrarea primară a lemnului).

gen plant aerial view rau site
Fabrica EGGER din Rădăuţi
Sursa Foto: EGGER România

Compania EGGER din România face parte din grupul EGGER, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de produse lemnoase. Grupul EGGER este prezent în România încă din anul 2004 prin biroul de vânzări, iar fabrica din Rădăuți a fost inaugurată în anul 2008, prin începerea producției de PAL melaminat.

ecologic: Ce cantităţi de lemn reciclează anual EGGER în România şi ce investiţii a făcut până în prezent?

Vlad Alexe: În anul 2008 a fost implementat un proiect de investiții greenfield privind construcția, echiparea și punerea în funcțiune a unei fabrici pentru producția de plăci din așchii de lemn/PAL. Următorul proiect de investiții semnificativ a fost construcția fabricii de OSB, care a fost pusă în funcțiune în anul 2011.

Pentru a completa circuitul integrat de producție, în anul 2013 a fost pusă în funcțiune instalația de producție de energie electrică și termică. Aceasta a făcut posibilă valorificarea biomasei generate pe platforma de la Rădăuți. Astfel, s-au obținut energie electrică și energie termică, atât de necesare în procesul de producție.

Un an mai târziu, în 2014, s-au făcut primii pași într-un proces cuprinzător de reciclare, respectiv punerea în funcțiune a unei instalații de reciclare de ultimă generație la fabrica din Rădăuți și primul punct de colectare a deșeurilor din lemn din România – Timberpak în București.

Camion Egger Timberpak site 3
Sursa Foto: EGGER România

Între timp, EGGER a investit în România mai bine de 22 milioane euro pentru a oferi o alternativă sustenabilă de materie primă folosind lemnul uzat prin înființarea de centre de colectare a acestuia.

În 2023 am extins activitatea de reciclare a lemnului prin deschiderea a două noi centre de colectare la Brașov şi la Arad. Astfel, în România, numărul punctelor EGGER de colectare a materialului lemnos uzat, se ridică la cinci, în condițiile în care alte trei centre au fost deschise anterior în București (Chitila și Cernica) și Cluj.

Investiția EGGER în activitatea de reciclare din România se ridică în prezent la 20 de milioane de euro. Obiectivul companiei este reducerea cantității de lemn rezultat din exploatările forestiere și folosit în producție prin creșterea utilizării de material reciclat, care poate proveni din: mobilier vechi, paleţi deteriorați, deșeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deșeuri lemnoase de la construcții şi demolări, deșeuri lemnoase municipale sau biomasă.

Centrele Timberpak colectează, depozitează și toacă deșeurile din lemn provenite din activitatea economică, după care sunt transportate la instalația de reciclare de pe platforma EGGER de la Rădăuți, care are ca scop optimizarea utilizării materiilor prime. Capacitatea anuală de prelucrare a instalației de reciclare este de 150.000 tone de material lemnos.

EGGER se asigură că materialul reciclabil este achiziționat doar de la companii specializate, autorizate în colectarea și comercializarea deșeurilor de lemn sau companii care le generează. Deșeurile de lemn sunt tocate la punctele de colectare și apoi transportate la fabrica din Rădăuți. Ca rezultat, transportul este utilizat mai eficient și numărul de deplasări necesare cu camioanele poate fi redus cu până la 75% în comparație cu transportul materialului netocat.

În plus, toate deșeurile de lemn rezultate din procesele de producție de pe platforma EGGER sunt depozitate și ulterior sortate pentru a fi refolosite în procesele de producție. După recepționarea deșeurilor de lemn, acestea sunt prelucrate și utilizate pentru producția de PAL.

Fabrica noastră din Rădăuți generează subproduse și reziduuri de lemn, pe care le rafinăm, de asemenea, în materiale pe bază de lemn sau, dacă reciclarea materialelor nu mai este posibilă din motive de calitate, le utilizăm pentru a produce căldură și electricitate ecologică.

348610574 656026376571855 212237073370174747 n
Sursa Foto: EGGER România

ecologic: Din câte ştiu sunteţi unul dintre cei mai mari producători de parchet laminat, PAL şi OSB din România. Vă rog să detaliaţi.

Vlad Alexe: EGGER produce în Europa și America în 21 de fabrici, iar produsele noastre sunt comercializate în întreaga lume. Fabrica noastră de la Rădăuți produce plăci din așchii de lemn: PAL brut și PAL melaminat pentru mobilier și amenajări interioare, respectiv OSB pentru construcții. În celelalte fabrici din Grup, pe lângă PAL și OSB, mai producem DHF, pardoseală și accesorii.

ecologic: Se poate vorbi de sustenabilitate în domeniul prelucrării lemnului? Care sunt condiţiile pentru ca o asemenea afacere să fie sustenabilă?

Vlad Alexe: Pasiunea pentru această resursă unică, lemnul, și pentru utilizarea sa sustenabilă ne motivează în fiecare zi pe noi, conducerea EGGER și pe cei peste 850 de angajați din România. Fiind unul dintre liderii pieței producătorilor de materiale pe bază de lemn, suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de mediu și societate. Ne asumăm această afirmație și arătăm transparent cine suntem, ce facem și cum acționăm.

Urmărim obiective ambițioase de sustenabilitate și raportăm despre ele în mod transparent şi avem o contribuție decisivă la protecția mediului și la conservarea materiilor prime naturale.

Fabricăm și comercializăm produse sustenabile și garantăm că nu afectează sănătatea și sunt durabile, ne proiectăm procesele de producție în circuite închise, în mod eficient și prin conservarea resurselor şi investim în permanență în fabrica noastră și ne asigurăm că este conformă cu tehnologiile de ultimă oră.

Suntem o afacere de familie interesată de bunăstarea și sănătatea angajaților noștri şi ne asumăm responsabilitatea în domeniul economic, precum și în cel social.

Grafic 1

Politica noastră de sustenabilitate este centrată pe trei mari arii: Responsabilitatea produselor, producție responsabilă şi responsabilitate socială și corporativă. Responsabilitatea produselor acoperă teme din întreg ciclul de viață al produselor noastre, de la achiziționarea materiei prime la utilizarea produsului până în faza de eliminare.

Ne angajăm să obținem utilizarea eficientă a resurselor naturale. Produsele noastre sunt create în proporție de 90% din lemn. Prin folosirea lemnului din surse sustenabile, carbonul este captat în produs.

Utilizăm nu numai materii prime primare, ci și secundare, adică reciclate. Cele 5 platforme de colectare a deșeurilor de lemn în scopul reciclării preiau deșeuri de lemn pentru valorificare în producția de plăci, respectiv valorificare energetică. 100% din plăcile de PAL și OSB produse la Rădăuți sunt reciclabile.

Angajamentul nostru față de transparența totală a proprietăților produselor se traduce în documente precum EPD (Declarație de mediu a produsului), ce însoțesc plăcile noastre produse la Rădăuți. Aceste declarații sunt utilizate în certificarea clădirilor sustenabile și descriu impactul asupra mediului al unui produs pe întregul său ciclu de viață. Designerii, arhitecții și constructorii de clădiri pot lua decizii bine fundamentate, optimizate din punct de vedere ecologic pe baza acestor EPD-uri.

Producția responsabilă începe cu tehnologii de ultimă generație. Pentru a atinge potențialul maxim din utilizarea lemnului ca materie primă, subscriem la conceptul de utilizare în cascadă. Doar lemnul care nu poate fi reciclat trebuie folosit pentru obținerea energiei. Prin generarea de energie în propria centrală pe biomasă, promovăm utilizarea sustenabilă a materiilor prime. 53% din necesarul nostru energetic este din surse regenerabile.

Grafic 2

Menținem volumul de deșeuri la un nivel cât mai scăzut posibil și implementăm măsuri de conștientizare privind separarea deșeurilor. Pentru al treilea an consecutiv, în 2023 am organizat timp de o lună o campanie de colectare a deșeurilor de tip DEEE împreună cu ECOTIC.

ecologic: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi?

Vlad Alexe: Dificultățile întâmpinate sunt, probabil, comune celorlați participanți de pe piața colectării și reciclării: legislația greoaie și lipsa de predictibilitate a acesteia, nevoile practice de modificări legislative care întârzie și îngreunează procesul colectare, un exemplu fiind nereglementarea deșeurilor din construcții.

ecologic: Ce planuri de viitor aveţi?

Vlad Alexe: În cei zece ani de reciclare am reușit să folosim în producția de plăci de PAL o cantitate de 664.000 tone de lemn provenit din deșeuri. Obiectivul nostru este să creștem componenta de utilizare a lemnului reciclat în producție la 30%, până în 2030, și să extindem colectarea de la operatorii economici la gospodării, prin intermediul municipalităților. Pentru asta, suportul și implicarea administrațiilor locale sunt esențiale.

EGGER în România

Grupul EGGER deține din 2008 o fabrică în România, în Rădăuți, județul Suceava. Fabrica are peste 850 de angajați. În Rădăuți sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul retail. EGGER a investit aproximativ 500 milioane euro în dezvoltarea unității strategice de producție din Rădăuți într-o locație de producție complet integrată și dotată cu tehnologie de ultimă generație.

Newsletter Ecologic

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Comisia Europeană solicită Românei să asigure protecția habitatelor și a speciilor

Comisia Europeană a decis pe 3 octombrie a.c. să trimită un aviz motivat României pentru transpunerea incompletă a...

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services