Un munte de deşeuri din industria aluminiului este depozitată de 12 ani în Portul Constanţa. 12.500 tone de deşeuri au intrat în România în 2011 ca fiind alumină, dar controlul efectuat de comisarii Gărzii de Mediu a constatat că „marfa se prezintă ca o pulbere de culoare gri în amestec cu bucăți de rocă de diferite mărimi şi este depozitată în big bag-uri deteriorate, rupte, murdare.“
Apoi, conform raportului de analiză, materialele s-au dovedit a nu fi alumină, ci deşeuri din industria aluminiului. În aceste condiţii, deşeurile care proveneau din Croaţia şi aveau ca destinaţie finală China, au rămas în Portul Constanţa, pentru că intrarea lor în ţara noastră s-a făcut cu „nerespectarea legislației vamale privind regimul deșeurilor, regimul zonelor libere sau protecția mediului“.
Şi astfel, de 12 ani, din anul 2011 şi până acum, 8.509 de big bag-uri pline cu 12.557.628 kg de deşeuri au rămas ca un monument al nepăsării în dana Mol 1S, din incinta Portului Constanța Sud-Agigea.
Garda de Mediu Constanţa a notificat periodic operatorul portuar Schenker Logistics Romania SA, responsabil pentru aceste deşeuri, să le încarce în alţi saci pentru evitarea împrăştierii cauzate de vânt sau de ploi, dar cu toate acestea, ele rămân în continuare o mare problemă de mediu pentru cel mai mare port al României.● ecologic