37.8 C
București
joi, iunie 20, 2024
Mai mult

  Licitaţie pentru preluarea deşeurilor radioactive de la Cernavodă

  Sursa foto: Greens MPs/flickr.com

  Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) a anunţat că pe 4 septembrie a.c. va organiza o licitaţie pentru achiziționarea serviciilor de preluare şi decontaminare a deșeurilor lichide apoase radioactive, solidificarea lor și depozitarea definitivă la Depozitul Național de Deșeuri Radioactive de la Băița din judeţul Bihor.

  Valoarea contractului este de 3,8 milioane lei plus TVA şi include preluarea unei cantităţi anuale de deşeuri radioactive de 6 metri cubi ce va fi împărţită în cinci transporturi.

  Deşeurile lichide apoase radioactive sunt cele care rezultă în urma activităților de întreținere executate asupra diverselor sisteme nucleare de la centrala nucleară de la Cernavodă.

  Depozitul intermediar de deșeuri de la Băița, din fosta mină de uraniu, are o capacitate de depozitare de 5.000 de metri cubi, din care jumătate este plin. În ritmul actual de producere și gestionare a deșeurilor radioactive din România depozitul, gestionat de Institutul Nuclear de la Măgurele, se va umple în jurul anului 2040.

  În prezent cele două rectoare de la Cernavodă generează anual aproximativ 100 metri cubi de deşeuri cu grade de radioactivitate scăzut şi intermediar şi 180 tone de combustibil nuclear uzat.Matei Dumitru

  Newsletter Ecologic