Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu, au lansat pe 5 martie a.c. Ghidul de finanțare al programului „Fabrici de reciclare“. La evenimentul care a avut loc la GreenGlass, în Popești-Leordeni, județul Ilfov, au participat Gemma Web, CEO RetuRO și Constantin Damov, președintele CA Green Group, precum și alți reprezentanți ai industriei de profil.
Conform calendarului propus, prin fondurile PNRR vor putea fi construite și puse în funcțiune 26 de noi instalații de reciclare a deșeurilor până la data de 30.06.2026. Alocarea financiară acordată prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru lucrările destinate construirii instalaţiilor de reciclare a deșeurilor este de 220 milioane euro. Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8,4 milioane euro, echivalentul a 41,6 milioane lei fără TVA. Valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 euro, calculată la cursul euro stabilit în cuprinsul ghidului de finanțare.
„Venim în sprijinul mediului privat şi astăzi am trimis la Monitorul Oficial Ordinul de ministru în care ne propunem să finanţăm cu 220 milioane de euro, respectiv un miliard de lei, un număr de aproximativ 26 de fabrici de reciclare pe care urmează să le susținem într-un procent care poate ajunge la 75%. Aşadar, 25% capital este al beneficiarului şi 75% este finanţarea pe care o va acorda Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Fondului pentru Mediu, bani din PNRR. Pentru a fi completă această «Horă a reciclării» despre care discutăm, mai avem nevoie de încă un lucru, şi anume de aceste fabrici care vor trebui să gestioneze cele opt miliarde de ambalaje pe care ne propunem să le strângem în fiecare an“, a subliniat ministrul Mircea Fechet.
Vor fi considerați eligibili solicitanţii care sunt operatorii economici autorizaţi să desfăşoare cel puţin una dintre activităţile corespunzătoare acestor coduri CAEN: 3821 – tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, 3822 – tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, 3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate, 3831 – demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor, 3811 – colectarea deşeurilor nepericuloase şi 3812 – colectarea deşeurilor periculoase.
Cheltuielile eligibile sunt cele legate de realizarea construcţiilor necesare amplasării şi montării utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor achiziţionate, cu dotările aferente – instalaţii electrice, alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încălzire, ventilare, climatizare (aferente doar incintei construcţiilor), cheltuieli cu achiziţia şi montajul utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor necesare îndeplinirii obiectivelor proiectului (vehiculele specializate necesare activităților din cadrul proiectului, achiziţionate în cadrul acestei măsuri, vor fi echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă din punctul de vedere al respectării mediului), cheltuieli cu achiziţionarea activelor necorporale.
Gemma Webb, CEO RetuRO, a subliniat faptul că Sistemul Garanție-Returnare poate contribui decisiv la implementarea modelului economic de circularitate a resurselor. „Este o plăcere să fiu astăzi aici și să văd primele transporturi de sticlă din sistemul SGR care intră în economia circulară. Sticla joacă un rol important într-un sistem de economie circulară. Mai mult, sticla recuperată prin SGR este de înaltă calitate. Oamenii care au adus primele sticle înapoi pentru reciclare fac o diferență reală și aceasta este doar începutul pentru sustenabilitate și economia circulară în România. Progresul rapid de până acum al sistemului ne face încrezători că împreună vom reuși să construim o cultură a reciclării în România, pentru un viitor mai curat și mai durabil“, a declarat Gemma Webb.

„Așa cum arată colectarea prin SGR nu mai putem vorbi de deșeuri. Vorbim de o recuperare a resursei și eu cred că în viitor ar trebui să eliminăm sintagma managementul deșeurilor și să o înlocuim cu managementul resurselor. Sticla este cel mai nobil ambalaj și este singurul care poate fi reciclat la infinit fără a-și pierde calitățile. Astfel, putem spune că în sfârșit Green Deal-ul apare și la noi, iar SGR va asigura cantități de materiale mult mai mari și incomparabil mai calitative decât cele colectate prin sistemele clasice și care vor intra în procesul de reciclare“, a spus Constantin Damov, președintele CA Green Group.
Nu lipsit de importanță este faptul că evenimentul de lansare a Ghidului de finanțare pentru noi „fabrici de reciclare“ a fost organizat de Minister la cel mai mare reciclator de sticlă din România, GreenGlass, deoarece în acest moment, numărul producătorilor care pun pe piață produse în ambalaje de sticlă și care vor să iasă din „Hora Reciclării“ este tot mai mare.• ecologic