17.9 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  99% dintre orășenii întregii planete respiră un aer periculos de poluat

  Sursa foto: V.T. Polywoda/flickr.com

  Aproape toată populația urbană a lumii (99%) respiră un aer poluat, cu niveluri periculoase de particule fine și dioxid de azot. Aceasta este concluzia unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a analizat imagini satelitare și date de monitorizare a calității aerului din peste 6.000 orașe din 117 țări, care acoperă aproape 80% din populația urbană mondială.
  Cele mai multe dintre măsurători au fost efectuate între anii 2010 și 2019, înainte de pandemia de COVID-19 care a avut ca efect o reducere a impactului de mediu al transporturilor și al altor sectoare industriale poluante.
  Informațiile actualizate din baza de date a OMS au inclus pentru prima dată măsurători la nivelul solului ale concentrațiilor medii anuale de dioxid de azot (NO2), un poluant urban comun, care provoacă astm bronșic și alte afecțiuni respiratorii. Acesta este măsurat la nivelul solului în doar 4.000 de localități din 74 de țări, iar în doar 25% din locații nivelurile poluantului se încadrează în normele OMS.
  Actualizarea include și măsurători ale particulelor în suspensie PM10 și PM2,5, care provin în principal din arderea combustibililor fosili și pot pătrunde adânc în plămâni și în fluxul sanguin, provocând probleme cardiovasculare, cerebrovasculare și respiratorii. Din cele 117 țări care monitorizează concentrațiile de PM2,5 și PM10 nivelurile au depășit limitele recomandate de OMS în 17% dintre orașele țărilor cu venituri mari și în 99% dintre cele aflate în țări cu venituri mici și medii.
  Constatările raportului subliniază o dată în plus importanța reducerii utilizării combustibililor fosili și a adoptării altor măsuri concrete pentru reducerea nivelurilor de poluare atmosferică.• Irina Tomşa

  Newsletter Ecologic