20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Valuri imense de spumă toxică

  Sursa foto: Facebook

  În Mosquera, localitate urbană aflată în aria metropolitană a capitalei Columbiei, Bogotá, o spumă densă și urât mirositoare invadează străzile, casele și firmele, iar locuitorii sunt nevoiți să fugă din calea ei. În fotografii se văd mormane imense, ca niște nori albi și denși care acoperă drumurile și locuințele, iar un drum către o școală a fost complet blocat. Luz Mariela Gómez, profesoară la Universidad de los Andes, a explicat că oamenii își riscă viața: dacă cineva ar cădea nu ar putea fi găsit sub grămada de spumă.
  Autoritățile de mediu locale spun că spuma care a apărut în zonă de mai multe ori în ultimii ani se revarsă din râul aflat în vecinătate, unde oamenii deversează chimicale și detergenți, iar fenomenul ia amploare după fiecare ploaie abundentă. Primarul, Gian Gerometta, a declarat că acumularea poluanților crește și din cauza unor plante care blochează parțial curgerea râului. Oamenii au fost avertizați să nu se apropie de spuma care le-ar putea provoca probleme respiratorii și iritații ale pielii.
  „Nu știm încă exact ce este această materie“, a spus Edwin García, un oficial guvernamental de mediu, care a precizat că stația de tratare din regiune lucrează din 2020 la decontaminarea râului. „Vom monitoriza și vom curăța tot râul pentru a împiedica spuma să se acumuleze în continuare“, a mai declarat García la postul de radio local Caracol.• Irina Tomșa

  Newsletter Ecologic