La 9 ani, Ella citea ca un copil de 15. Cânta la pian și la tobe africane, dansa și juca fotbal. Visa să devină pilot de ambulanță aeriană. S-a stins la 9 ani, iar certificatul ei de deces este primul din lume în care poluarea este trecută la cauze. Prin acțiunile mamei, Ella încearcă acum să-i salveze pe alții de același sfârșit.• Irina Tomșa

Ella Kissi-Debrah locuia cu familia în apropiere de South Circular Road, una dintre cele mai aglomerate artere din Londra. Fetița avea astm, deși nu se născuse cu boala. La 6 ani au apărut primele simptome, apoi crizele tot mai violente care i-au curmat viața.
S-a întâmplat în 2014, iar în certificatul de deces al Ellei s-a consemnat că moartea a survenit din cauza unei insuficiențe respiratorii acute. Medicii au constatat că crizele erau provocate de ceva din aer, dar nu știau ce anume. Rosamund Kissi-Debrah, mama fetiței, a spus într-un interviu că i-ar fi recunoscătoare celui care o va ajuta să dezlege misterul. La sugestia unui cititor, a verificat datele despre calitatea aerului din zona locuinței și a descoperit că în noaptea decesului se înregistrase un nivel foarte ridicat de poluare.
„Ella a fost spitalizată de 28 de ori. De 27 de ori am constatat că în acele zile nivelul poluării crescuse. După ce a murit s-au colectat din corpul ei mostre și experții au observat la microscop particule poluante provenite de la mașini. Deși nivelul de poluare era foarte mare în noaptea în care a murit, tot a trebuit să dovedim că acest lucru a contribuit la decesul ei. Asta a durat șapte ani“, a explicat Rosamund Kissi-Debrah.
În urma anchetei încheiate la sfârșitul anului 2020, medicul legist Philip Barlow a stabilit că „Ella a murit din cauza astmului agravat de expunerea la poluarea excesivă a aerului“ și a decis că pe certificatul de deces la capitolul cauze trebuie specificată și poluarea aerului, lucru care nu se mai întâmplase nicăieri până atunci în lume.
În fiecare an în lume 7 milioane de oameni mor prematur din cauza poluării aerului. În 2014 decesul Ellei a însemnat 1 din 7.000.000. Un mormânt mic între 7 milioane de alte morminte în care s-au îngropat speranțe, pasiuni, vise și dragoste de viață.
Rosamund Kissi-Debrah vrea ca moartea fiicei ei să fie un semnal de alarmă pentru părinți și autorități din întreaga lume. Se implică în numeroase campanii de mediu și susține conferințe despre pericolele poluării atmosferice. După ce s-a întors de la reuniunea COP26 desfășurată la Glasgow, a acordat un interviu pentru Radio România Cultural. „Se discută despre emisii mai puține, despre eliminarea combustibililor fosili, dar uneori oamenii nu înțeleg cu adevărat despre ce este vorba, adică despre petrol, despre benzină. De aceea când apar inițiative de reducere a emisiilor, unora nu le place, probabil pentru că nu înțeleg cât de mult le afectează emisiile sănătatea. Sper ca moartea fiicei mele să creeze în mentalul colectiv această legătură cu combustibilii fosili“, a explicat ea.
Pe 24 ianuarie 2022 Ella ar fi împlinit 18 ani. În locul unei petreceri de majorat, mama ei vrea să organizeze un marș în centrul Londrei pentru a aduce din nou în atenție problema poluării aerului și caută sprijin pentru ca evenimente similare să aibă loc în mai multe orașe din lume, „și la București dacă se poate“, a declarat ea în interviul pentru Radio România Cultural.
Ella își dorea să devină pilot de ambulanță aeriană. Voia să conducă un aparat care merge repede să salveze vieți. „Chiar dacă nu și-a îndeplinit visul de a deveni pilot, ea continuă să îi ajute pe oameni, deși nu mai este printre noi“, a spus Rosamund Kissi-Debrah.