China a anunţat că va folosi în continuare sateliți pentru a monitoriza cele 2.349 de arii naturale protejate pe care le are pentru a preveni astfel exploatarea ilegală a acestora. În aceste zone trăiesc 551 specii de mamifere, 1.221 specii de păsări, 424 specii de reptile şi 333 specii de amfibieni.
Toată această faună împarte un habitat comun cu o populaţie estimată în 2021 la 1,412 miliarde de oameni, iar activitatea umană, distrugerea habitatelor, poluarea, traficul de animale rare şi vânatul pentru hrană, blană şi ingrediente pentru medicina tradiţională pun în mare pericol această diversitate.
Fauna sălbatică pe cale de dispariție este protejată în China prin lege din anul 2005 când Statul a decis înfiinţarea a 2.349 de rezervații naturale, care acoperă o suprafață totală de 149,95 milioane de hectare sau 15% din suprafața totală a Chinei.
Spre deosebire de alte state, China are o mare varietate de tipuri de păduri. Pădurile de conifere reci predomină în partea de nord a țării şi susțin specii de animale rare, cum ar fi elanul, ursul tibetan şi mai mult de 120 de specii de păsări. Pădurile umede mai puțin înalte de conifere conțin şi desișuri de bambus. Aici trăiesc şi urşii Panda, una dintre cele mai rare specii de mamifere de pe glob. La altitudini montane se întâlnește ienupărul, tisa şi rhododendronul.
Pădurile subtropicale din centrul și sudul Chinei susțin mai multe 146.000 de specii de floră. Pădurile umede tropicale, deși limitate la provincia Yunnan și insula Hainan, conţin mai mult de un sfert din toate speciile de animale și plante ale ţării.
În prezent, China foloseşte deja 30 de sateliţi pentru a supraveghea schimbările din ariile protejate, cum sunt defrişările, mineritul sau construcţiile ilegale, dar se aşteaptă ca numărul acestora să crească în viitorul apropiat. Datele culese cu ajutorul lor nu vor fi însă făcute publice, ceea ce îi nemulţumeşte pe cercetătorii din alte ţări ale lumii.● ecologic