Comisia Europeană a publicat pe 1 aprilie a.c. o cerere de informaţii prin care solicită feedback din partea participanților la piață cu privire la modul în care întreprinderile europene achiziționează și reciclează anumite materii prime critice și la interacțiunea cu normele UE în materie de concurență. Acest exercițiu de informare a fost anunțat în Comunicarea privind Pactul industrial curat și urmărește să evalueze necesitatea unei cooperări mai strânse a industriei în acest domeniu, se arată întru comunicat al Comiei Europene.
Materiile prime critice sunt vitale pentru competitivitatea industrială a UE și pentru obiectivele sale strategice. Pentru a aborda provocările legate de asigurarea accesului la materiile prime critice și de reciclarea acestora, Comisia solicită informaţii din partea părților interesate pentru a sprijini o mai bună cooperare între aceste întreprinderi, în conformitate cu normele UE în materie de concurență.
Comisia invită în special întreprinderile din UE implicate în extracția, prelucrarea și reciclarea materiilor prime critice să își împărtășească opiniile. Proiectul se va concentra inițial pe 14 materii prime critice de importanță critică pentru sectoare precum energia din surse regenerabile, tehnologiile digitale, tehnologiile aerospațiale și de apărare.
Prezenta inițiativă se bazează pe obiectivele Actului privind materiile prime critice (CRMA). CRMA subliniază importanța asigurării unei aprovizionări durabile și diversificate cu materii prime critice. La 25 martie 2025, Comisia a adoptat o listă de 47 de proiecte strategice pentru stimularea capacităților interne în materie de materii prime strategice. Această inițiativă este complementară sistemului de agregare a cererii de materii prime critice, care urmează să fie instituit în acest an în cadrul CRMA.
„Tranziția curată, justă și competitivă se bazează pe materii prime critice. Dorim să auzim de la industria europeană și nu numai despre accesul prin reciclarea acestor materiale. Împreună, putem construi lanțuri de aprovizionare durabile și putem transforma provocările în oportunități de prosperitate, inovare și reziliență“, a declarat Teresa Ribera, vicepreședinta executivă pentru o tranziție curată, justă și competitivă.
Cererea de informaţii
Comisia invită părțile interesate să facă schimb de informații, în special cu privire la provocările legate de aprovizionarea, prelucrarea, reciclarea și reutilizarea materiilor prime critice, precum și cu privire la oportunitățile de colaborare pentru abordarea acestor provocări. Părțile interesate își pot transmite contribuțiile la adresa COMP-RAW-MATERIALS@ec.europa.eu până la data de 31 mai 2025.
Următoarele etape ale inițiativei vor fi evaluate pe baza informaţiilor pe care le va primi Comisia Europeană. În cele din urmă, Comisia ar putea oferi întreprinderilor orientări privind compatibilitatea proiectelor de cooperare în acest domeniu cu normele UE în materie de concurență.
Pentru mai multe informații Mai multe informații vor fi disponibile pe site-ul Comisiei dedicat concurenței.• ecologic