Comisia Europeană a publicat pe 4 martie a.c. modele orientative actualizate privind ajutoarele de stat pentru a ajuta statele membre să conceapă măsuri, urmând a fi incluse în planurile lor naționale de redresare și reziliență („PNRR“), care să fie conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat. Documentele tehnice actualizate vor ajuta statele membre să conceapă măsuri care să contribuie și mai mult la implementarea Pactului Verde European, facilitând în același timp eliminarea dependenței de combustibilii fosili din Rusia și accelerarea tranziției verzi, astfel cum se prevede în planul REPowerEU, potrivit unui comunicat emis de Comisia Europeană• ecologic
Modelele orientative actualizate
Mecanismul de redresare și reziliență („MRR“), instrumentul-cheie aflat în centrul planului de redresare NextGenerationEU pentru Europa, în valoare de 800 de miliarde EUR, sprijină planificarea și finanțarea coordonată a infrastructurilor transfrontaliere și naționale, precum și proiectele și reformele din domeniul energiei, pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19, pentru a accelera tranziția verde și cea digitală și pentru a spori reziliența generală a Uniunii. În februarie 2023, Regulamentul privind MRR a fost modificat pentru a integra capitole dedicate planului REPowerEU în planurile de redresare și reziliență existente ale statelor membre. Pentru a asigura o implementare rapidă a măsurilor REPowerEU, Comisia încurajează statele membre să își prezinte până cel târziu la 30 aprilie 2023 planurile de redresare și reziliență modificate.
În decembrie 2020, Comisia a publicat modele orientative pentru a ajuta statele membre să conceapă măsuri de ajutor de stat incluse în planurile lor de redresare și reziliență care să acopere numeroase tipuri de proiecte de investiții, în conformitate cu „inițiativele emblematice europene” din cadrul Strategiei anuale pentru 2021 privind creșterea durabilă, prezentată de Comisie. Pentru a ajuta statele membre să își modifice planurile în contextul REPowerEU, Comisia a prezentat acum actualizări specifice ale modelelor care sunt cele mai relevante pentru conceperea de noi măsuri în cadrul capitolelor referitoare la REPowerEU.
„Modelele actualizate privind ajutoarele de stat le oferă statelor membre orientări și instrumente importante pentru ca planurile lor naționale de redresare și reziliență să poată fi puse în aplicare rapid. Modelele vor ajuta statele membre să instituie rapid măsuri de sprijin care să faciliteze tranziția către o energie curată și să consolideze independența energetică a UE. Continuăm să colaborăm strâns cu statele membre pentru a le ajuta să atingă obiectivele planului REPowerEU, protejând în același timp condițiile de concurență echitabile pe piața unică“, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței.
Au fost adaptate mai multe modele, în funcție de noile Orientări din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie, de cadrul revizuit privind ajutoarele de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare, de noul cadru temporar de criză și de tranziție și de modificarea aprobată a Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare.
Comisia a modificat următoarele modele:
Inițiativă emblematică | Model orientativ |
Accelerare | Energie și infrastructura pentru hidrogen |
Energia din surse regenerabile, inclusiv producția de hidrogen din surse regenerabile, precum și ajutoarele pentru investiții/de exploatare pentru reducerea și eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv prin sprijinirea energiei din surse regenerabile și a eficienței energetice | |
Infrastructura de generare și distribuție a sistemelor de termoficare și/sau răcire centralizată | |
Renovare | Infrastructura de generare și distribuție a sistemelor de termoficare și/sau răcire centralizată |
Eficiența energetică a clădirilor | |
Reîncărcare și realimentare | Stații electrice de reîncărcare și puncte de realimentare cu hidrogen pentru vehicule rutiere |
Achiziționarea de vehicule rutiere cu emisii zero și cu emisii scăzute. | |
Alte moduri de transport cu emisii scăzute | |
Dezvoltare | Procesoare inovatoare și tehnologiile semiconductorilor |
Capacități de cloud | |
Context
Toate investițiile și reformele care implică ajutoare de stat incluse în planurile naționale de reziliență și redresare prezentate în contextul MRR trebuie notificate Comisiei spre aprobare prealabilă, cu excepția cazului în care fac obiectul uneia dintre normele de exceptare pe categorii a ajutoarelor de stat.
Comisia evaluează cu prioritate măsurile care implică ajutoare de stat cuprinse în planurile naționale de redresare prezentate în contextul MRR și a oferit orientări și sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naționale, pentru a facilita implementarea rapidă a MRR. În același timp, Comisia se asigură, în decizia sa, că sunt respectate normele aplicabile privind ajutoarele de stat, pentru a menține condiții de concurență echitabile pe piața unică și pentru a se asigura că fondurile MRR sunt utilizate în așa fel încât să reducă la minimum denaturarea concurenței și să nu se excludă investițiile private.
În decembrie 2020, Comisia a publicat unsprezece modele orientative privind ajutoarele de stat, care oferă orientări sectoriale specifice cu privire la situațiile în care: (i) este posibil să se excludă existența unui ajutor de stat și, prin urmare, nu este necesară notificarea prealabilă a Comisiei; (ii) ar exista un ajutor de stat, dar nu este necesară notificarea, deoarece respectivul ajutor de stat intră sub incidența unei exceptări pe categorii și (iii) ar exista un ajutor de stat și este necesară notificarea. Comisia a afirmat că modelele orientative pot și vor fi actualizate, în funcție de necesități. În februarie 2023, Parlamentul European și Consiliul au aprobat în mod oficial modificarea Regulamentului privind MRR, pentru a include capitolele dedicate REPowerEU în planurile naționale de redresare și reziliență. În martie 2023, într-o serie de Orientări privind planurile de redresare și reziliență în contextul planului REPowerEU, Comisia a invitat statele membre să își prezinte planurile modificate cu capitole suplimentare dedicate planului REPowerEU până cel târziu la 30 aprilie 2023.•