Un studiu recent a arătat că în sertarele cetățenilor europeni se află în prezent peste 700 milioane de telefoane vechi – cam două pentru fiecare cetăţean al Uniunii Europene. Unele dintre ele sunt stricate, dar cele mai multe sunt perfect funcționale însă nu mai sunt folosite pentru că din anumite puncte de vedere sunt depășite moral. Rata de colectare a acestor telefoane este de sub 5%. Dar nu numai telefoanele intră în această categorie, ci și laptopurile și tabletele. Toate aceste echipamente de mici dimensiuni conțin elemente extrem de valoroase, pământuri rare, cobalt, iridiu, tantal, galiu și metale prețioase.
De aceea Comisia Europeană consideră că preluarea, refolosirea, repararea sau reciclarea acestora trebuiue să constituie o preocupare pentru toate statele membre. Vă prezentăm în continuare o parte din recomandările pe care Comisia le adresează guvernelor țărilor UE pentru creșterea colectării numărului de echipamente mici.
Recomandări
Statele membre ar trebui să sprijine instituirea de stimulente financiare pentru returnarea produse electronice de consum mici (telefoane mobile, tablete și laptopuri) fie prin finanțare specifică pentru operatorii de sisteme de preluare, fie prin cerințe impuse operatorilor de sisteme de preluare, în special organizațiilor care implementează răspunderea extinsă a producătorilor, pentru a oferi astfel de stimulente sau ambele.
Stimulentele financiare ar putea consta în reduceri, cupoane valorice sau recompense monetare și ar trebui să vizeze oricare dintre produsele electronice de mici dimensiuni nefuncționale în vederea reciclării și produse electronice funcționale de mici dimensiuni, pe care consumatorii nu le mai utilizează, dar sunt adecvate pentru revânzare, reutilizare, reparare sau recondiționare.
Statele membre sunt invitate să examineze, prin intermediul unor studii și proiecte-pilot specifice, fezabilitatea punerii în aplicare a unui sistem de returnare a garanției atât pentru produsele electronice de larg consum funcționale, cât și pentru cele nefuncționale.
De asemenea, țările UE ar trebui să încurajeze instituirea și utilizarea unor instrumente care să permită calcularea de către consumatori a valorii dispozitivului lor electronic de consum de mici dimensiuni pentru răscumpărarea de către operatorii sistemelor de preluare. Calcularea ratei de răscumpărare a unor astfel de dispozitive ar trebui să fie facilă și pusă la dispoziția consumatorilor prin diverse instrumente, cum ar fi calculele efectuate în magazine, online, în mod automat printr-un proces de scanare sau prin utilizarea unui sistem de pașapoarte ale produsului.
Statele membre sunt încurajate să promoveze și să sprijine includerea serviciilor poștale și servicii de transport maritim în cadrul unor măsuri care contribuie la colectarea separată și preluarea produselor electronice de consum de mici dimensiuni pe teritoriul lor.
Astfel, returnarea și colectarea produselor electronice de mici dimensiuni de consum ar trebui facilitate prin măsuri specifice prin care operatorii sistemelor de preluare cooperează cu serviciile poștale și de transport. Ar trebui înființate de oficii poștale ca puncte de plecare și de colectare pentru aceste echipamente, care să ofere consumatorilor opțiunea de a le trimite către anumiți operatori sau puncte de colectare stabilite pe teritoriul fiecărui stat membru de către operatorii de preluare sau de către organizațiile ce implementează răspunderea extinsă a producătorilor care sunt autorizate să colecteze sau să trateze deșeurile de echipamente electrice și electronice.
De asemenea, statele Uniunii ar trebui să stabilească obiective privind reutilizarea și pregătirea pentru reutilizare pentru telefoane mobile, tablete și laptopuri. Obiectivele de reutilizare ar trebui să fie incluse în planurile naționale de prevenire a generării de deșeuri și să fie direcționate către reparatori, recondiționatori sau organizații de reutilizare. Obiectivele privind pregătirea pentru reutilizare ar trebui incluse în planurile de gestionare a deșeurilor, în autorizații sau în alte cerințe stabilite pentru organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorilor.
Țările sunt încurajate să permită, prin punerea la dispoziție de resurse, dezvoltarea și îmbunătățirea bazelor de date și a instrumentelor de căutare destinate consumatorilor în ceea ce privește punctele de colectare și de preluare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Aceasta ar putea include cerința ca producătorii, prin intermediul organizațiilor care implementează răspunderea extinsă a producătorilor sau prin propriile acorduri privind răspunderea extinsă a producătorilor, să acopere costurile unei astfel de acțiuni.
Statele membre ar trebui să organizeze sau să solicite organizațiilor care implementează răspunderea extinsă a producătorilor desfășurarea de campanii periodice de sensibilizare a consumatorilor la nivel național, regional și/sau local, cu scopul de a spori colectarea separată a produselor electronice de mici dimensiuni destinate consumatorilor.• ecologic