Consiliul și Parlamentul European au ajuns pe 7 februarie a.c. la un acord provizoriu cu privire la Directiva privind termenele pentru adoptarea standardelor de raportare asupra durabilității pentru anumite sectoare și pentru anumite întreprinderi care modifică Directiva privind raportarea asupra durabilității corporative (CSRD). Acordul va acorda companiilor mai mult timp să se pregătească pentru Standardele europene sectoriale de raportare a durabilității (ESRS) și pentru standarde specifice pentru marile companii din afara UE, care vor fi adoptate în iunie 2026, cu doi ani mai târziu decât data programată inițial.
Referindu-se la această decizie, Vincent Van Peteghem, viceprim-ministru și ministru al finanțelor Belgian, a declarat: „Îmbunătățirea competitivității europene este un pilon de bază al Președinției belgiene, iar o modalitate de a atinge acest obiectiv este reducerea poverii administrative asupra companiilor. Acordul de astăzi limitează cerințele de raportare la minimum și oferă companiilor timp să implementeze ESRS și să se pregătească pentru standardele sectoriale europene de raportare a durabilității.“
Propunerea Comisiei
Legislația UE prevede că societățile cotate la bursă ar trebui să publice informații cu privire la riscurile și oportunitățile care decurg din aspectele sociale și de mediu pentru a ajuta investitorii, societatea civilă, consumatorii și alte părți interesate să evalueze sustenabilitatea ecologică și socială a activităților lor. La 31 iulie 2023, Comisia a adoptat primele standarde și standarde transversale pentru toate subiectele legate de durabilitate, pentru a facilita această raportare. Acestea trebuie să fie urmate de standarde sectoriale specifice, de standarde pentru IMM-uri și de standarde pentru întreprinderile din țări terțe cu o cifră de afaceri de 150 de milioane euro în Uniunea Europeană și care au cel puțin o filială sau o sucursală în UE. Toate aceste noi standarde au fost programate pentru 30 iunie 2024.
Directiva agreată în data de 7 februarie a.c. de colegislatori amână adoptarea noilor standarde până la data de 30 iunie 2026. Acest lucru va permite companiilor să se concentreze pe implementarea primului set de ESRS. De asemenea, va oferi mai mult timp pentru a dezvolta standarde de durabilitate specifice sectorului, precum și standarde pentru anumite companii din țări terțe. Data depunerii cererii pentru companiile din țări terțe va rămâne exercițiul financiar 2028, așa cum se prevede în CSRD.
Elementele principale ale acordului
Acordul provizoriu sprijină obiectivele propunerii Comisiei, dar modifică natura juridică a textului (de la o decizie a Comisiei într-o directivă) pentru a respecta temeiul juridic al propunerii. De asemenea, sugerează Comisiei Europene să publice opt standarde de raportare specifice sectorului de îndată ce acestea sunt gata înainte de noul termen limită de 30 iunie 2026. Statele membre nu vor trebui să transpună această directivă, deoarece modificările specifice se referă la competența de a adopta acte delegate acordată Comisiei Europene.• ecologic