1.2 C
Bucharest
Sunday, December 10, 2023
Mai mult

  Consiliul European vrea să actualizeze legislația UE referitoare la transferurile transfrontaliere de deșeuri

  Sursa foto: Uniunea Europeană

  Consiliul și-a adoptat mandatul de negociere pentru a începe discuțiile cu Parlamentul European cu privire la o propunere de actualizare a legislației UE privind transferurile transfrontaliere de deșeuri. Scopul acestor modificări este de a garanta că transferurile internaționale de deșeuri nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății umane și a mediului și de a promova utilizarea deșeurilor ca resursă într-o economie circulară, se arată într-un comunicat al Consiliului European.• ecologic
  Romina Pourmokhtari site
  Romina Pourmokhtari, ministrul suedez al climei și mediului
  Captura video Comisia Europeană

  „Nu putem continua să ne exportăm problemele legate de deșeuri. Acest regulament ne va oferi garanții mai bune că deșeurile pe care le trimitem în străinătate nu dăunează sănătății și mediului. În interiorul UE, aceasta va încuraja utilizarea deșeurilor ca material secundar, astfel încât deșeurile să ne poată aduce o valoare economică pozitivă și să contribuie la o economie mai circulară“, a declarat Romina Pourmokhtari, ministrul suedez al climei și mediului.

  Norme mai eficiente

  Propunerea de revizuire a Regulamentului privind transferurile de deșeuri vizează:
  • o mai mare certitudine că deșeurile sunt trimise numai către destinațiile în care sunt tratate în mod corespunzător;
  • modernizarea, armonizarea și digitalizarea procedurilor pentru transferurile în interiorul UE și promovarea transportului deșeurilor destinate reciclării şi
  • combaterea transferurilor ilegale de deșeuri care trec prin fisuri din cauza procedurilor divergente și a lipsei de control.

  În mandatul său de negociere, Consiliul a convenit asupra obiectivelor generale ale noii propuneri. Consiliul a convenit în special să interzică exporturile de deșeuri în vederea eliminării către un alt stat membru, cu excepția unor condiții stricte, și să interzică transferurile de deșeuri nepericuloase către țări care nu fac parte din OCDE, cu excepția cazului în care acestea își dau acordul în mod expres și pot dovedi că tratează deșeurile într-un mod rațional din punct de vedere ecologic.

  Domeniul de aplicare și obiectul propunerii

  Consiliul a introdus mai multe clarificări și modificări. În special, el a adăugat un obiectiv de a atinge „neutralitatea climatică“ la obiectivele regulamentului. De asemenea, aceasta a aliniat o serie de definiții, de exemplu în ceea ce privește „transportul“, „transportul ilegal“, „notificatorul“, „ruta“, în întregul text și le-a făcut compatibile cu alte acte legislative.

  Expedierile în interiorul UE

  Consiliul a introdus termene mai realiste în procedura notificării prealabile și a consimțământului scris, „PIC“. În conformitate cu această procedură, exportatorii trebuie să notifice și să primească o confirmare scrisă din partea țărilor de expediere, de destinație și de tranzit înainte de export. În plus, Consiliul s-a străduit să reducă sarcina administrativă și să alinieze mai bine procedura „PIC“ cu procedura, deoarece aceasta este pusă efectiv în aplicare în statele membre.

  În ceea ce privește așa-numitele „deșeuri incluse pe lista verde“, pentru care se aplică o procedură mai puțin strictă, Consiliul European a introdus cerințe mai stricte pentru a îmbunătăți controlul acestor fluxuri de deșeuri și o procedură de preluare în cazul în care transferurile lor nu pot fi finalizate conform prevederilor.

  În privinţa obligațiilor de preluare în cazul specific al transferurilor ilegale, Consiliul a adăugat posibilitatea unor modalități alternative de recuperare sau eliminare a deșeurilor în locul aplicării unei proceduri de preluare.

  Pentru a sprijini raționalizarea și digitalizarea procedurilor de notificare, de consimțământ și de informare pentru transporturile intra-UE, Consiliul a făcut mai multe modificări pentru a asigura claritatea și coerența în întregul regulament în ceea ce privește sistemul electronic de schimb de documente. De asemenea, a prelungit anumite termene de notificare pentru a acorda suficient timp autorităților competente pentru a obține și a evalua informațiile și documentația.

  Exporturile de deșeuri

  Pentru transferurile în afara statelor membre ale UE, Consiliul a convenit ca instalațiile de gestionare a deșeurilor din țara de destinație să fie auditate de organisme independente o dată la trei ani. Auditurile ar demonstra că instalațiile tratează deșeurile într-un mod rațional din punct de vedere ecologic, iar operatorilor li s-ar permite să exporte deșeuri către aceste instalații numai dacă este cazul. Statele membre au propus crearea unui registru ținut de Comisia Europeană, care să conțină informații privind instalațiile care au făcut obiectul unui audit pentru a ajuta exportatorii de deșeuri să se pregătească pentru transferuri. Cu toate acestea, exportatorii și-ar asuma în continuare responsabilitatea pentru ca exporturile lor să fie ecologice. De asemenea, Consiliul a clarificat ce deșeuri, în special deșeurile neincluse pe listă, pot fi exportate și cum pot fi exportate.

  Consiliul a convenit să împuternicească Comisia Europeană să adopte acte de punere în aplicare prin care să stabilească criterii de diferențiere între bunurile uzate și deșeuri, pentru a evita introducerea ilegală de deșeuri ca bunuri uzate. Comisia ar putea, de asemenea, să armonizeze clasificarea deșeurilor la nivelul UE, în special prin adoptarea de acte delegate pentru a stabili criterii, cum ar fi pragurile de contaminare a deșeurilor, pentru a stabili cât de nociv este și pentru a evita neînțelegerile cu privire la posibilitatea ca acestea să facă obiectul procedurii de notificare.

  Transporturile ilegale

  Consiliul European a fost de acord cu propunerea Comisiei de a înființa un grup de control al transferurilor de deșeuri care să faciliteze și să îmbunătățească cooperarea și coordonarea între statele membre, în vederea prevenirii și detectării transferurilor ilegale.

  Statele membre au convenit să împuternicească Comisia să desfășoare acțiuni de investigare și coordonare în ceea ce privește transporturile ilegale. Aceste acțiuni ar sprijini și completa activitățile statelor membre de asigurare a respectării legii, dar nu ar interfera cu urmărirea penală sau cu procedurile judiciare naționale.

  În ceea ce privește sancțiunile pentru încălcări, Consiliul a adăugat flexibilitate statelor membre în ceea ce privește adaptarea dispozițiilor privind sancțiunile la diferitele lor sisteme juridice naționale.

  Pentru a acorda mai mult timp pregătirilor, Consiliul European a prevăzut ca noile reglementări cu privire la exportul deșeurilor să se aplice după trei ani. Dispozițiile referitoare la Comisie s-ar aplica imediat, în timp ce data principală de aplicare a noului regulament ar trebui să fie de 24 de luni de la intrarea sa în vigoare.

  Alte modificări

  Consiliul a inclus o dispoziție tacită de consimțământ pentru transporturile între o regiune ultraperiferică și statul său membru care tranzitează un alt stat membru. De asemenea, Comisia Europeană a adăugat posibilitatea de a se opune importurilor de deșeuri municipale mixte destinate valorificării din cauza circumstanțelor naționale sau a riscului ca deșeurile să nu fie recuperate într-un mod rațional din punct de vedere ecologic.

  Pașii următori

  Consiliul este acum pregătit să înceapă negocierile cu Parlamentul European pentru a conveni asupra formei finale a modificărilor legislative. Odată ce se s-a ajuns la un acord provizoriu, textul final ar trebui să fie adoptat în mod oficial de ambele instituții.

  Despre Regulament

  Regulamentul privind transferurile de deșeuri pune în aplicare dispozițiile Convenției de la Basel privind controlul deplasărilor transfrontaliere de deșeuri periculoase și al eliminării acestora și ale deciziei OCDE corelate în legislația UE.

  Regulamentul UE privind transferurile de deșeuri acoperă exportul și importul de deșeuri din UE către țări terțe, precum și transferurile între statele membre ale UE de deșeuri periculoase și nepericuloase.

  Regulamentul interzice în special exportul de deșeuri periculoase din țările OCDE și din țările UE către țări din afara UE și din afara OCDE. Regulamentul stabilește, de asemenea, proceduri de notificare și de aprobare pentru transferurile de deșeuri.

  De la adoptarea regulamentului în 2006, exporturile de deșeuri din UE către țări terțe au crescut considerabil, în special către țările care nu sunt membre ale OCDE. Lipsa unor dispoziții detaliate care să garanteze că deșeurile sunt gestionate în mod durabil în țările de destinație a condus la o aplicare deficitară și la provocări de mediu și de sănătate publică în țările respective.

  Comisia a adoptat propunerea sa de actualizare a regulamentului privind transferurile de deșeuri pe 17 noiembrie 2021.

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  Cazul de la Târgșoru Vechi modifică legi și duce la o uriașă criză a gunoaielor în Prahova

  Incidentul din județul Prahova unde comisarii Gărzii Naționale de Mediu au descoperit o rețea de „oameni de afaceri“ care...

  Mai multe articole