Un studiu publicat în revista Lancet Planetary Health semnalează că poluarea aerului contribuie la creşterea rezistenţei la antibiotice.
Studiul, realizat în colaborare de cercetători din Marea Britanie şi China, se bazează pe datele strânse din 100 de ţări pe parcursul a 20 de ani şi atenţionează că legătura dintre cele două s-a consolidat în timp, creşterea nivelului de poluare a aerului fiind corelată cu creşterea semnificativă a rezistenţei la antibiotice, ceea ce reperezintă un real pericol pentru sănătatea umană.
„Analiza noastră prezintă dovezi puternice că nivelurile crescânde de poluare a aerului sunt asociate cu un risc crescut de rezistenţă la antibiotic. Această analiză este prima care arată modul în care poluarea aerului afectează rezistenţa la antibiotice la nivel global“, a declarat Anna Hansell, profesor de „ epidemiologia mediului“ la Universitatea din Leicester.
„Descoperirile au implicații substanțiale de politică și de mediu prin prezentarea unei noi căi de combatere a rezistenței clinice la antibiotice prin controlul poluării mediului“, au scris autorii studiului.
În timp ce cercetătorii și-au ajustat rezultatele pentru a ține cont de unii potențiali factori de confuzie, cum ar fi nivelul general de utilizare a antibioticelor în fiecare țară, disponibilitatea apei curate și măsurile educaționale, alți factori potențiali nu au fost luați în considerare, potrivit lui Kevin McConway, profesor emerit de statisticii aplicate la Open University.
Prin urmare, nu este sigur că modificările nivelurilor de poluare a aerului cauzează modificări ale rezistenței la antibiotice, a spus McConway, pentru că este încă posibil să existe şi alţi factori de confuzie, iar aceștia pot fi şi ei implicați în cauzalitatea nivelului de rezistență la antibiotice al unei țări.● ecologic