Sustenabilitatea este un subiect important pentru TenarisSilcotub. Suntem cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici, utilizate în diverse aplicații din industria energetică, mecanică și auto. Avem o echipă de peste 1.700 de oameni în România și operăm un sistem industrial integrat, transformând fierul vechi în produse și componente tubulare cu valoare adăugată mare, exportate pe cinci continente.
Organizăm constant campanii și luăm măsuri pentru a reduce impactul pe care activitatea noastră îl are asupra mediului înconjurător. Sectorul industrial reprezintă 73,2% din emisiile de CO2 la nivel global, iar segmentul siderurgic 7,2%, motiv pentru care am decis să ne concentrăm eforturile pentru a contribui la scăderea amprentei de CO2. Vă prezentăm în continuare o serie de măsuri pe care le-a luat TenarisSilcotub și impactul pe care le-au avut acestea.
Reducerea emisiilor indirecte de CO2
În ultimii cinci ani am reușit, în urma unor proiecte complexe care au presupus inovație tehnologică și implementarea unui sistem circular de producție, să reducem cu 16% intensitatea emisiilor indirecte de CO2 (măsurată în kilograme de CO2 per tonă de produs).
Folosirea celei mai „curate“ tehnologii disponibile
Tehnologia EAF (electric arc furnace – cuptor cu arc electric) folosită de noi are un nivel de emisii de carbon de trei ori mai mic decât metoda tradițională de obţinere a oțelului în furnale și reprezintă unul dintre pilonii decarbonizării și o alternativă durabilă pentru producția de oțel. Astfel, aceasta este cea mai „curată“ tehnologie disponibilă în industria siderurgică pe plan mondial și produsele noastre au un conținut de material reciclat de 95%, calculat conform standardului ISO 14021.
Acest lucru se transpune în economisirea fierului, energiei, cărbunelui și a altor resurse și implicit în generarea unei cantități mai mici de emisii de CO2. Oțelăria din Călărași se găsește în top 15 oțelării cu cele mai scăzute emisii de CO2 din Europa.
Reciclarea oțelului
Reciclarea oțelului are impact semnificativ asupra reducerii emisiilor de CO2. Astfel, cu fiecare tonă de oțel produs din fier vechi reciclat, TenarisSilcotub reduce în medie 1,5 tone de emisii CO2 și 13 GJ energie primară, potrivit Asociației Mondiale a Producătorilor de Oțel.
Planuri de viitor
Sustenabilitatea este un obiectiv esențial în pentru noi, iar reducerea intensității de CO2 emis în procesul de fabricare a oțelului este una dintre direcțiile prioritare în activitatea noastră. De aceea angajamentul nostru este reducerea emisiilor de CO2 cu 30% până în 2030.
De asemenea, ne propunem să continuăm investițiile pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile pentru o parte din nevoile noastre, precum și prin dezvoltarea de tehnologii care implică utilizarea hidrogenului și captarea carbonului.
Producția de „oțel verde“ (green steel)
Reducerea emisiilor de carbon este garantată atunci când reciclarea oțelului este combinată cu energia electrică verde. Datele confirmă faptul că producția de oțel în cuptorul cu arc electric este astfel poziționată încât să facă față provocărilor și oportunităților pe care le implică atât economia circulară, cât și decarbonizarea.
TenarisSilcotub și-a propus să devină în viitorul apropiat un producător important de „oțel verde“ și de aceea în se află acum în plină procedură de găsire a unor soluții eficiente pentru a face această tranziție.
Cristina Sima,
Environment Senior Manager
TenarisSilcotub