27.4 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  De la Forum la Cernobîl

  Sursa foto: Ministerul Mediului

  Ministrul Mircea Fechet a participat pe 31 ianuarie a.c. la Forumul Internațional „Uniți pentru Natură. Agenda pentru Ucraina“, care s-a desfășurat la Kiev, Ucraina. Din delegația României a făcut parte și secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu.

  Printre temele abordate în cadrul forumului s-au regăsit: provocări în procesul de negociere a aderării Ucrainei la UE în cadrul clusterului verde, politica climatică și finanțarea tranziției ecologice în Ucraina, resurse naturale și biodiversitate, reforma gestionării deșeurilor ca bază pentru introducerea unei economii circulare, digitalizarea mediului, impactul conflictului cu Rusia asupra situației schimbărilor climatice, și realizările Ucrainei în drumul său către transformarea ecologică.

  La forum au fost prezenți Denys Shmyhal, premierul Ucrainei, Ruslan Strilets, ministrul Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, Iordanca-Rodica Iordanov, ministrul mediului din Republica Moldova, Julian Popov, ministrul bulgar al Mediului și Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, care a avut o intervenție prin videocall.

  În cadrul intervenției sale din panelul „Provocări în procesul de negociere ale aderării Ucrainei la UE în clusterul verde“, demnitarul român a subliniat relațiile strânse cu omologul său ucrainean și susținerea acordată de România țării vecine: „La ultima reuniune a Consiliului European a fost dat un semn politic puternic pentru sprijinul neclintit al Uniunii pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova a marcat cu siguranță un punct semnificativ în istoria și succesul familiei noastre europene. În acest context, vă rugăm să primiți asigurarea că România sprijină pe deplin calea europeană a Ucrainei. Pe de altă parte, vorbind din perspectiva trecerii prin aceeași procedură în urmă cu câțiva ani, trebuie să aveți în vedere că toate eforturile pentru aderare trebuie să se bazeze pe reforme continue și asumarea tuturor valorilor europene. Capitolul de mediu va fi, cu siguranță, unul dintre cele mai provocatoare, în contextul în care ocupă un loc central în procesul de elaborare a politicilor UE“.

  viyita cernobil 2
  Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului

  În data de 1 februarie a.c. ministrul Mircea Fechet și secretarul de stat Ionuţ-Sorin Banciu, alături de ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strilets și de ministrul mediului din Republica Moldova, Iordanca-Rodica Ivanov au vizitat locul accidentului nuclear de la Cernobîl. Pe parcursul deplasării în zona de excludere, delegația a vizitat rămășițele Radarului Duga, cea mai puternică instalație radar sovietică din timpul Războiului Rece, ruinele orașului Pripeat și sarcofagul care izolează Reactorul 4 al centralei de la Cernobîl.

  „Suntem convinși că am învățat din greșelile trecutului. Astăzi, energia nucleară este gestionată cu precauție, cu tehnologii avansate și cu o atenție sporită la impactul asupra mediului. Continuăm să evoluăm și să punem în aplicare cele mai bune practici pentru a asigura siguranța energetică“, a precizat secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu.• ecologic

  viyita cernobil 1
  Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului

  Newsletter Ecologic