27.4 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Parteneriat REDIVIUM-ECOWES-SNRB pentru reciclarea bateriilor Litiu-Ion în România

  Sursa foto: SNRB

  conferinta snrb3
  Sursa foto: SNRB

  Pe 1 februarie 2024, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) împreună cu ECOWES și REDIVIUM Australia au organizat o conferință de presă unde au anunțat în avanpremieră prima investiție, cu o valoare de peste 40 milioane de euro, într-o facilitate de reciclare a bateriilor litiu-ion, ceea ce conferă României un rol de pionier în Europa centrală și de Est. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului sub patronajul Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială din Senatul României.

  425379218 892581989534346 1375666331524566552 n
  Sursa foto: SNRB

  La eveniment au luat parte reprezentanți din comisiile de mediu ale Camerei Deputaților și Senatului, ai Cancelariei Primului Ministru, precum și reprezentanți ai Asociației Administratorilor Publici Locali din România. Din partea REDIVIUM Australia au participat: Brett Salt, CEO Redivium, Michael O’Leary-Collins – chief executive Europe, Dr. James Gunn – director European Operations and External Affairs, Hrvoje Katičić – finance director Europe, Farhan Mohammed – director Engineering Europe și Aljoša Antolin – director Business Development. Din partea EUCOBAT (Asociația pan-europeană a organizațiilor de transfer responsabilități în ceea ce privește managementul deșeurilor de baterii și acumulatori) a participat Eric Ruyters, secretar general.

  conferinta snrb5
  Sursa foto: SNRB

  Discuțiile preliminare privind încheierea acestui parteneriat au început în anul 2022 şi au inclus vizitarea fabricii de reciclare Primobius GmbH din Hilchenbach, Germania.

  L1181056 site
  Sursa foto: ecologic

  Acordul cu REDIVIUM pentru implementarea unei facilități de reciclare a bateriilor cu litiu oferă partenerilor din România acces direct la o soluție durabilă de reciclare a bateriilor la scară industrială, făcând ECOWES și Asociația SNRB parteneri strategici în regiunile licențiate REDIVIUM. Conform acordului, REDIVIUM și partenerii s-au angajat să lucreze împreună pentru a finaliza un studiu de fezabilitate pentru implementarea unei facilități de reciclare a bateriilor cu o capacitate inițială de 10 tone pe zi. Acest parteneriat pentru realizarea unei facilități de reciclare între REDIVIUM și parteneri se adaugă facilităților Redivium proiectate în Regatul Unit cu G&P Battery Recycling Ltd (GPBR) și în Serbia cu Metalfer Group (Metalfer).

  În contextul geopolitic actual, evenimentul a avut ca obiective atât prezentarea avantajelor şi oportunităților acestui parteneriat pentru România, cât și readucerea în atenția tuturor actorilor a necesității colaborării între toți factorii implicați în managementul deșeurilor de baterii și acumulatori.

  REDIVIUM Ltd este un pionier în soluții de resurse durabile, dedicat revoluționării modului în care gestionează și reciclează materialele critice, inclusiv bateriile provenite din vehiculele electrice. Cu un angajament față de gestionarea mediului și o abordare avansată, REDIVIUM conduce tranziția către un viitor mai ecologic și mai durabil.

  L1181042 site
  Sursa foto: ecologic

  Asociația SNRB (Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor ), înființată în 2010, este membru al consiliului director al EUCOBAT, (asociația europeană a sistemelor naționale de preluare a responsabilității producătorilor în ceea ce privește bateriile şi acumulatorii) și singurul partener român al RENEOS, o rețea de top națională de colectare a bateriilor din Europa. SNRB aplică legislația națională și europeană privind gestionarea deșeurilor de baterii și acumulatori, inclusiv a celor provenite de la vehiculele electrice. SNRB are 920 de membri în România și operează peste 5.000 de puncte naționale de colectare, susținute de proiecte educaționale active în școlile din România. Misiunea SNRB este aceea de a prelua responsabilitatea producătorilor și importatorilor de baterii și acumulatori în vederea organizării unui sistem performant de colectare și reciclare a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA).

  ECOWES: Înființată în 2017 lângă București, compania a reciclat inițial paleți din lemn. Din 2020,