Săptămâna 15-21 aprilie 2024 a fost dedicată economiei circulare la Bruxelles. Au avut loc Forumul Mondial al Economiei Circulare (World Circular Economy Forum) și Conferinţa Stakeholderilor Europeni ai Economiei Circulare (European Circular Economy Stakeholder Conference). Cu această ocazie, Ecoteca a participat în grupul de lucru al European Environment Bureau (EEB) bianual al economiei circulare.
Într-o atmosferă pozitivă datorată în mare parte lui Stephane Arditi, EEB Director for Climate, Circular Economy and Industry, Ecoteca a participat în grupul de lucru al European Environment Bureau (EEB) bianual al economiei circulare, în care este membră de opt ani. Prima parte a zilei de 18 aprilie a.c. a fost un maraton al noutăților privind directivele și regulamentele UE: Alegeri pentru Parlamentul UE, mediu și ambalaje.
Legat de alegeri, EEB a lansat un site extrem de util https://euelections.eeb.org/, un tablou de bord al UE conceput pentru a-i ajuta pe oameni să descopere care partide politice susțin Green Deal și acordă prioritate bunăstării oamenilor și planetei. În cadrul viitoarelor alegeri europene (6-9 iunie 2024), cetățenii din întreaga Europă au o ocazie crucială de a conduce continentul nostru către un viitor în care oamenii să prospere în limitele singurei noastre planete sănătoase. Raportul, tabloul de bord complet care conține metodologia și scoring-ul pot fi accesate la https://euelections.eeb.org/wp-content/uploads/2024/04/EU-Parliament-Scoreboard_2024_web.pdf.
Ambalajele (prevenire și gestionare) reprezintă mereu un subiect fierbinte pe agenda grupului de economie circulară. Din discuțiile pe această temă a reieșit că schemele de EPR se vor lărgi și pe partea de reducere și prevenire a generării deșeurilor, iar țările membre pot cere producătorilor să acopere costurile de curățare a deșeurilor de ambalaje de pe domeniul public.
Sistemul Garanție-Returnare va deveni din 2029 obligatoriu pentru ambalajele de unică folosință de PET și aluminiu pentru toate statele membre care nu pot colecta minim 90% din cantitățile puse pe piață.
Ecoteca a făcut un update al SGR în România, cu problemele identificate de sistemul românesc, dar și cu rezultatele pozitive care au apărut după primele luni de implementare. Cu toate problemele inerente demarării SGR este evident că sistemul trebuie să funcționeze, că nu este cale de întoarcere pentru țara noastră care nu are nicio șansă să atingă procentul de 90% reciclare fără SGR până în 2029.
A doua parte a zilei de 18 aprilie a.c. a fost dedicată altui set de directive:
• Directiva-cadru privind deșeurile: deșeuri textile și alimentare,
• Proiectarea și gestionarea circulară a vehiculelor scoase din uz,
• Proiectarea ecologică și dreptul la reparații,
• Deșeurile de echipamente electrice și electronice.
Din discuțiile cu ceilalți membri ai grupului de lucru a reieșit că schemele de EPR pentru textile sunt deja în faze avansate în restul Europei, discuțiile ducându-se acum pe tema costurilor suplimentare pe care trebuie să suporte producătorii. În cadrul întâlnirii au fost lansate şi teme legate de importurile de haine și alte textile second-hand (SH). Vicepreședintele Ecoteca, Alexandra Ghenea, a punctat problemele care au apărut în România și amploarea pe care a luat-o acest fenomen în ultima perioadă, importul de deșeuri de textile SH camuflat sub titulatura de haine SH, dar și cel de vehicule uzate și aparate electrice și electronice folosite care intră în România. Discuțiile legate de costurile de EPR pentru importurile de produse SH vor continua în perioada următoare.
Legat de directiva dreptului la reparații pentru anumite tipuri de echipamente electrice și electronice s-a amintit faptul că Parlamentul UE a adoptat pe 23 aprilie textul directivei și că urmează o tranziție de 2 ani pentru transpunere în legislația națională din momentul în care acesta va fi aprobat de Consiliu. În acest sens, România a făcut doar un singur un pas pentru pregătirea pentru reutilizare a DEEE. Noua lege care aprobă OUG nr. 5/2015 aduce importante modificări pe care Alexandra Ghenea le-a prezentat membrilor grupului de lucru, subliniind importanța obligativității aplicării standardelor CENELEC în România.
Ce urmează?
Producătorii trebuie să înțeleagă rolul clar pe care îl au în reducerea cantităților puse pe piață și în prevenirea generării deșeurilor. OIREP-urile și OTR-urile trebuie să urmeze directivele UE și să își lărgească aria de activitate, astfel încât să acopere partea de prevenire (inclusiv reparațiile pentru EEE și textile).
Ministerul Mediului trebuia să facă un nou plan de Prevenire și Gestionare a DEEE de acum 4 ani care să conțină căile de urmat pentru atingerea obiectivelor din Green Deal, pe care se pare că îl va livra anul viitor. Dar, spre deosebire de planul anterior, sperăm ca acesta să fie implementat, în parte pentru că decalajele față de celelalte țări membre cresc, dar și pentru că avem ținte mai variate, incluzând și reducerea generării deșeurilor.
Ecoteca face demersuri de mai mult timp pentru a îmbunătăți calitatea datelor în acest domeniu, împreună cu partenerii noștri urmează să ne implicăm activ și în activități care acoperă prevenirea generării deșeurilor în schemele de REP.• Ecoteca