Pe 14 martie 2025, de Ziua Internațională a Acțiunii pentru Râuri, dăm Dâmboviței ceea ce merită: un mal mai curat și mai verde – pentru binele oamenilor și al necuvântătoarelor care se bucură de el.
Data evenimentului:
14 martie 2025 între orele 14:00-17:00
Descrierea evenimentului:
Întâlnirea are loc în față la Nod Makerspace (Splaiul Unirii nr. 160, București) unde vor fi făcute două echipe:
- „Parcul Natural Văcărești: ecologizăm zona dintre Mihai Bravu – Vitan-Bârzești și plantăm arbuști pe alveola Dâmboviței pentru a proteja răsadurile cu flori de câmp, oază de bucurie și hrană pentru fluturi, albine și alți polenizatori esențiali în viața orașului.“
- „Timpuri Noi: colectăm deșeurile de pe malul Dâmboviței și din zona debarcaderului și plantăm arbuști pentru îmbogățirea spațiului verde dintre Nod Makerspace și stația de metrou Timpuri Noi.“
De ce să te alături ca voluntar?
- Contribui activ la protejarea mediului și la înfrumusețarea orașului;
- Petreci câteva ore în aer liber, alături de oameni cu aceleași valori;
- Faci parte dintr-o comunitate dedicată unui București mai verde.
„Ne așteaptă circa 3 ore de muncă veselă în aer liber, alături de satisfacția că lăsăm în urmă un loc mai frumos. Dacă vrei să ni te alături, te așteptăm cu zâmbet și ceai cald, iar la final ne strângem să luăm o gustare, să ciocnim un pahar, să facem o poză de grup și să ne felicităm pentru treaba bună. Hai să facem valuri pentru un râu mai curat!“
Înscrierea ca voluntar
Confirmarea participării se face folosind următorul formular: forms.gle/YTHaiSjBaXdYiNpFA
Pagina de Facebook a evenimentului: facebook.com/events/1135980858208318
Atenție: evenimentul are loc în cursul săptămânii, dacă voluntariatul este recunoscut de angajator, unele persoane pot participa în timpul programului pe baza unui certificat de voluntariat, pe care organizatorii îl oferă celor interesați. În unele cazuri, companiile susțin astfel de inițiative prin zile dedicate voluntariatului. Dacă ai nevoie de informații în acest sens, le poți scrie organizatorilor pe adresa cristian@parcnaturalvacaresti.ro.
Atenție: acțiunea are loc pe malul Dâmboviței, dincolo de gardul de protecție, lângă o arteră intens circulată de automobile, așa că, pentru siguranța lor, nu recomandăm participarea copiilor.
Despre organizatori

Ranger Urban este un program de voluntariat al Asociației Parcul Natural Văcărești prin care implicăm iubitorii de natură în activități de conservare, cunoaștere și informare. Un ranger urban ia parte la ateliere introductive, învață să identifice specii de interes și să acționeze cu respect față de mediu, are ocazia să lucreze cot la cot cu noi în teren și contribuie direct la protejarea naturii din București.
Acțiunea civică de asumare a Dâmboviței ca râu pentru oameni și natură este co-organizată de Asociația Parcul Natural Văcărești și Nod Makerspace.
Inițiativa Asociației Parcul Natural Văcărești face parte din proiectul Rewilding Bucharest, finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING România. Plantarea malului Dâmboviței este realizată în parteneriat cu ALPAB.
Acțiunea Nod Makerspace face parte din programul Dâmbovița Apă Dulce, proiectul Debarcaderul Timpuri Noi, dezvoltate împreună cu Rowmania, cu sprijinul Platformei de mediu pentru București, Runda 6 Reziliență Climatică, susținută de Orange Romania. ● Alexandru Mărgineanu