Green Ambalaje este prima companie de management al deșeurilor din țară care operează cu autoutilitare nepoluante. Este vorba despre cinci vehicule 100% electrice furnizate de Renault, tip Trucks Master Z.E., carosate integral în România de societatea Grădinariu şi care pot fi văzute de acum pe străzile Bucureștiului.• Matei Dumitru
Una dintre cele mai importante companii românești specializate în servicii profesionale de management al deșeurilor pentru firmele cu activități de producție și retail este Green Ambalaje, care oferă partenerilor săi servicii integrate, de la colectare și transport până la reciclarea sau valorificarea deșeurilor prin metode moderne, eficiente și convenabile din punct de vedere economic. Prin reciclarea deșeurilor și fabricarea de materii prime sau produse derivate, compania constituie un model de gestionare bazată pe economie circulară și reutilizarea resurselor într-un număr cât mai extins de cicluri.
Tehnologii de ultimă generație și vehicule electrice
Încă de la înființare Green Ambalaje a investit în aparatură ultramodernă pentru eficientizarea activității. Separatoarele optice TOMRA, cele balistice, cele cu curenți turbionari (Eddy Current) și cele pentru metale sunt doar câteva dintre tehnologiile de ultimă generație folosite de Green Ambalaje în procesele de sortare și reciclare.
Investițiile companiei au fost direcționate și în protejarea mediului înconjurător. Din iulie a.c. cinci autovehicule electrice transportă deșeurile de la punctele de colectare inteligente tip RVM (Reverse Vending Machine) amplasate la companii de retail din București. Acest serviciu va fi extins în viitorul apropiat la Cluj-Napoca și Timișoara pentru colectarea și transportul materialelor tip PET, sticlă și aluminiu. Cele cinci autovehicule electrice Renault Trucks sunt primele de acest fel care intră în flota de transport a unei companii românești care se ocupă de gestionarea deșeurilor.
Renault este primul producător auto care a lansat o gamă completă de distribuție 100% electrică de la 3,1 la 26 tone și se află deja la a doua generație de vehicule complet electrice, din care fac parte Renault Trucks E-Tech Master, Renault Trucks E-Tech D și Renault Trucks E-Tech D Wide.
Carosarea suprastructurilor specializate pentru domeniul de activitate al companiei Green Ambalaje a fost făcută de societatea Grădinariu. Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu, Grupul Grădinariu este astăzi una dintre companiile lider în integrarea soluțiilor și utilajelor complexe în managementul deșeurilor.
Actuala colaborare dintre Green Ambalaje și Grupul Grădinariu constituie o adevărată revoluționare a transportului deșeurilor reciclabile din România, mai ales că în următorii doi ani Green Ambalaje are în plan investiții de 5 milioane euro în flota sa auto electrică. Strategia Green Ambalaje prevede ca vehiculele cu care deservește marile orașe să fie înlocuite cu acest tip de mașini nepoluante. Deocamdată camioanele electrice vor fi utilizate doar în zona urbană, în cea rurală se vor mai păstra camioanele clasice pentru că vehiculele electrice existente pe piață nu au o autonomie mai mare de 400-500 kilometri.
Inovația este în ADN-ul companiei
„Evoluția favorabilă a comportamentului de consum – și implicit a economiei – și a interesului față de sustenabilitate și mediul înconjurător se reflectă și asupra modului în care companiile de waste management își gestionează resursele. Inițiativa companiei Green Ambalaje de a achiziționa mașini electrice pentru colectarea deșeurilor reprezintă o consolidare a poziției noastre legate de economia circulară și de protejarea mediului înconjurător cu scopul de a atinge Net Zero Operations. Inovăm continuu și în alte activități pe care le întreprindem, în utilaje de ultimă generație și echipamente de reciclare moderne, pentru că dorim să reducem la minimum amprenta de carbon atât pentru noi, cât și pentru partenerii noștri. Facem aceste lucruri fiindcă inovația și grija pentru mediul înconjurător sunt în ADN-ul nostru“, a declarat Cristian Lazăr, CEO și fondator Green Ambalaje.
Compania, care are peste 280 de angajați în toată țara, a gestionat în 2021 în cele nouă centre autorizate naționale de valorificare peste 93.000 tone deșeuri de ambalaje industriale sau nepericuloase de la cei peste 1.000 de clienți (companii de retail, HoReCa, fabrici, centre comerciale sau logistice), care au fost reciclate și transformate în ambalaje noi sau energie electrică.