20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Economie circulară: Genesis Biopartner obține din deșeuri energie verde și fertilizatori organici

  În contextul războiului din Ucraina și al crizei energetice declanșate de Rusia, Comisia Europeană și-a propus prin planul „REPowerEU“ ca Uniunea să devină independentă de combustibilii fosili până în 2030. Pentru atingerea acestui obiectiv s-a luat în calcul și creșterea țintei pentru producția de biogaz la 35 miliarde metri cubi pe an până în 2030. În România există la ora actuală o companie care a făcut investiții importante în producerea biogazului și intenționează să se extindă la nivel național.• Matei Dumitru

  Genesis Biopartner este un holding înființat la Filipeștii de Pădure (județul Prahova) cu scopul de a crea un portofoliu de stații de producere a energiei regenerabile în cogenerare din biogaz pe întreg teritoriul României, utilizând ca materie primă deșeurile organice biodegradabile și contribuind astfel la protecția mediului înconjurător.
  Compania este liderul de piață în exploatarea instalațiilor de biogaz din țara noastră și procesează deșeuri contaminate sau necontaminate provenite din retail, cantine și industria alimentară, deșeuri de origine animală, produse secundare din abatoare, legume, fructe și produse de panificație, grăsimi, uleiuri și diverse tipuri de impurități lichide. Astfel, Genesis Biopartner reciclează anual aproximativ 60.000 tone resturi alimentare din care generează energie electrică verde pentru aproape 6.000 de gospodării.

  NGO9911 HDR

  În instalațiile de la Filipeștii de Pădure se produc anual peste 6,5 milioane metri cubi biogaz, care cu ajutorul tehnologiilor de cogenerare ultramoderne este transformat în energie electrică și termică. La finalul procesului de fermentație rezultă digestat, un fertilizator organic bogat în nutrienți, foarte valoros pentru culturile agricole. Investiția în stația de biogaz s-a ridicat la peste 10 milioane euro, iar proiectul a fost inițiat, dezvoltat și finanțat integral de Genesis Biopartner.
  Horia Matei Bărdeanu, directorul general al companiei Genesis Biopartner, a crezut încă de la început în succesul unei astfel de investiții în România.
  „Sunt mulți cei care ne întreabă cine este sau ce este Genesis Biopartner și cred că le suntem datori cu un răspuns. Genesis Biopartner este un concept revoluționar în România, pentru că nu este o idee de afacere care are drept obiectiv imediat profitul, ci mai degrabă protecția mediului și asigurarea unui viitor mai verde pentru urmașii noștri.

  DJI 0096
  default

  Ca exponent al economiei circulare, inclusiv prin punerea în practică a conceptului «Zero Waste» în România, Genesis Biopartner este partenerul ideal în preluarea și procesarea deșeurilor organice biodegradabile. Suntem prezenți pe piață de peste 10 ani, iar cifrele noastre se referă strict la activitatea de obținere de energie verde din biogaz. Cu ce ne mândrim? Avem cea mai mare unitate de obținere a biogazului din țară, de peste 1.000 metri cubi pe oră, și am procesat până acum mai mult de 200.000 tone deșeuri organice biodegradabile. În fiecare zi procesăm 150 tone deșeuri din care producem biogaz și energie verde în cogenerare, asigurând astfel necesarul zilnic de electricitate pentru 5.000 de gospodării.
  Am colectat și reciclat până acum peste 200.000 tone deșeuri organice biodegradabile și am produs mai mult de 90.000 MWh energie electrică, 70.000 MWh energie termică și 170.000 tone fertilizator organic pentru agricultură.
  Iar prin faptul că am deviat aceste deșeuri de la gropile de gunoi am redus amprenta de carbon cu peste 280 tone gaze cu efect de seră. Și nu în ultimul rând, prin activitatea stației de biogaz am produs peste 170.000 tone fertilizator organic, care are mare cerere în rândul fermierilor. Aceasta este Genesis Biopartner: o afacere de succes integrată încă de acum în economia circulară a viitorului“, a declarat Horia Matei Bărdeanu.

  NGO9452 HDR

  Newsletter Ecologic