0.2 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Îmbunătățirea bunăstării animalelor este în interesul tuturor

  Credit: Uniunea Europeană, 2021

  Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides și activistul pentru drepturile animalelor dr. Jane Goodall au participat în data de 9 decembrie a.c la conferința la nivel înalt intitulată „Bunăstarea animalelor în UE, astăzi și mâine”, eveniment care a reunit principalii actori din domeniul bunăstării animalelor din Uniunea Europeană și din afara acesteia. În deschiderea conferinţei, Stella Kyriakides a prezentat următorul angajament pe care şi l-a luat în numele Comisiei Europene.• ecologic

  „Animalele sunt ființe sensibile. Acest lucru este recunoscut în tratatele UE și noi avem o responsabilitate morală și societală de a ne asigura că traiul tuturor animalelor de fermă reflectă acest aspect. Cu toate acestea, realitatea ne arată că în prezent miliarde de animale din întreaga lume sunt ținute în condiții de creștere intensivă. Milioane de animale vii sunt transportate pe distanțe foarte lungi. Uneori este ignorat faptul că fiecare animal de fermă este o ființă sensibilă, care poate simți frică, disperare și durere. Ele nu sunt întotdeauna tratate cu grija și respectul pe care le merită. Schimbarea acestui aspect este o prioritate pentru UE.

  Institutul Jane Goodall a depus eforturi neobosite, în parteneriat cu comunitățile locale și cu fermierii, pentru a îmbunătăți viața oamenilor, a animalelor și mediul, introducând opțiuni durabile de subzistență care să răspundă nevoilor locale. Aceste valori reflectă convingerile și ambițiile Uniunii Europene, care consideră durabilitatea un element central în eforturile sale de a îmbunătăți viața, drepturile și condițiile de muncă ale cetățenilor săi, precum și mediul.

  Jane Goodall photo credit CVincent Calmel
  Dr. Jane Goodall este un om de știință comportamental britanic care a dobândit renume internațional pentru studiile ei asupra primatelor. Credit: Vincent Calmel

  UE este, de asemenea, lider prin puterea exemplului în ceea ce privește bunăstarea animalelor în multe domenii. Din 1974, când a fost adoptată prima legislație UE privind bunăstarea animalelor, legile, reglementările și numeroasele măsuri care protejează animalele au fost extinse și consolidate în mod sistematic, ceea ce a dus la o mai bună calitate a vieții pentru milioane de animale.

  Un angajament ferm față de bunăstarea animalelor se numără printre preocupările și cererile din ce în ce mai pronunțate ale cetățenilor. Oricine poate contribui la schimbare, iar în UE cetățenilor li s-a conferit puterea de a face acest lucru. În 2020, peste un milion de persoane s-au reunit prin intermediul unei inițiative cetățenești europene care invită UE să pună capăt erei cuștii („End the Cage Age”). Acest lucru a dus la o acțiune fără precedent și la angajamentul Comisiei Europene de a propune, în 2023, eliminarea treptată și, în cele din urmă, interzicerea cuștilor pentru animale precum scroafe, viței, iepuri, găini, rațe și gâște.

  Mai avem însă un drum lung de parcurs. Atunci când este posibil, animalele ar trebui să trăiască într-un mediu în care se pot comporta în mod natural, iar noi, cetățenii, trebuie să ne îndreptăm către o alimentație bazată mai mult pe plante, cu mai puțină carne roșie și carne prelucrată.

  După cum știm cu toții, schimbările climatice și pierderea biodiversității ne amenință viitorul. Există o legătură strânsă între sănătatea oamenilor, a animalelor, a plantelor și chiar a planetei noastre. Noi, oamenii, facem parte din lumea naturală și depindem de ea pentru aer, alimente, apă – pentru tot. Dar depindem, de asemenea, de ecosisteme sănătoase , fiecare dintre acestea fiind compus din specii de plante și animale interconectate.

  Kyriakides2
  Stella Kyriakides, Comisorul European pentru Sănătate şi Siguranţă alimentară
  Credit: Uniunea Europeană, 2021

  Daunele aduse mediului ca urmare a cererii noastre actuale de resurse au condus la creșterea frecvenței secetelor, a inundațiilor și a noilor dăunători care reprezintă amenințări semnificative pentru sistemele noastre alimentare și pentru habitatele noastre. Pentru viitorul nostru. Toate acestea nu fac decât să sublinieze nevoia de sustenabilitate în fiecare aspect al vieții noastre, inclusiv în ceea ce privește sistemele noastre alimentare.

  Sarcina care ne revine este să construim un sistem alimentar robust și rezilient, care să le garanteze cetățenilor o aprovizionare suficientă cu alimente la prețuri accesibile, de calitate bună și sigură; un sistem care să aibă bunăstarea animalelor de fermă ca element central și în prim plan. Bunăstarea și sănătatea animalelor reprezintă atât piatra de temelie a acestei schimbări, cât și calea de urmat.

  Ambiția Comisiei este să mențină, cu ajutorul fermierilor, al industriei, al organizațiilor pentru bunăstarea animalelor și al consumatorilor, statutul UE de lider mondial în domeniul bunăstării animalelor. Nu putem atinge acest obiectiv decât plasând oamenii și parteneriatele în centrul abordării noastre.

  StevenW. flickr mic
  Credit: StevenW./flickr.com

  Strategia UE „De la fermă la consumator” reprezintă un angajament fără precedent de a face sistemele alimentare echitabile, sănătoase, ecologice și favorabile bunăstării animalelor, fiind bazate pe modele agricole durabile. O schimbare în această direcție ar aduce beneficii nu numai milioanelor de animale de fermă, ci și calității și siguranței alimentelor noastre, sănătății noastre, precum și mediului.

  Prin Strategia „De la fermă la consumator”, avem acum o ocazie unică de a îmbunătăți viața tuturor ființelor, atât umane, cât și animale, forța noastră motrică fiind întotdeauna faptul că bunăstarea animalelor contează. Să ne propunem ținte ambițioase, spre binele familiilor de agricultori, al consumatorilor, al animalelor și al planetei noastre.“

  Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate şi Siguranţă alimentară

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  „Deșeurile umanitare“ vin în valuri spre România

  Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au început o amplă serie de controale în vamă, blocând intrarea în țară a...

  Mai multe articole