Într-o mină părăsită aflată în apropierea orașului Bulqiza din Albania, un grup de cercetători de la universităţile din Tirana, Grenoble, Bordeaux și Toulouse au încercat să afle care este sursa seriilor de explozii foarte puternice care au loc periodic aici. Cercetările au constatat că sursa acestor explozii este hidrogenul care se infiltrează prin fisurile rocilor şi iese prin apa din mină la suprafaţă.
„Imaginea este una cu adevărat spectaculoasă. Este ca un jacuzzi“, a declarat pentru newscientist.com, Laurent Truche de la Universitatea Grenoble Alpes din Franța.
Multe companii caută acum zăcăminte de hidrogen natural în întreaga lume ca sursă de combustibil curat, dar descoperirile unor acumulări mari sunt foarte rare. În plus, cele mai multe referiri la depozitele de hidrogen din subteran se bazează mai mult pe extrapolare decât pe măsurători directe. Cercetătorii au constatat că acest gaz care iese din mina din Albania este format din hidrogen în proporţie de 80% şi 20% metan și azot. Debitul este de 11 tone pe an, un flux de hidrogen gazos mai mare decât oricare altul care a fost descoperit vreodată.
Pentru a determina sursa gazului, cercetătorii au modelat și diferite scenarii geologice care ar putea produce un astfel de flux. Cel mai probabil scenariu este acela că hidrogenul provine dintr-un rezervor care ar putea conține între 5.000 și 50.000 tone de hidrogen aproape pur.
Pentru cercetători, descoperirea din Albania indică faptul că hidrogenul natural poate fi găsit în mult mai multe locuri decât se credea. „Dacă îl cauți, îl vei găsi“, a declarat pentru revista Science, Michael Webber, cercetător la Universitatea din Texas, care a atras însă atenția cu privire la o altă implicație a acestor descoperiri. „Găsirea unor mari zăcăminte de hidrogen natural ar putea perturba cu adevărat geopolitica globală, pentru că el va fi găsit acolo unde petrolul și gazul nu sunt“, a declarat cercetătorul. • ecologic