23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  ÎNDEMN LA RECICLARE: Săptămâna Internaţională a Reciclării Bateriilor: 7-12 septembrie 2020

  Săptămâna 7-12 septembrie 2020 a marcat celebrarea unei noi ediţii a Săptămânii Internaţionale a Reciclării Bateriilor. Iniţiativa aparţine EUCOBAT, organizaţie internaţională din care face parte şi ECOTIC BAT. Evenimentul a adus încă o dată în atenţia publică importanţa colectării separate a bateriilor şi acumulatorilor ca un pas important în protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei.

  De ce să colectăm separat deşeurile de baterii şi acumulatori (DBA)?

  Deşeurile de baterii şi acumulatori conţin metale grele şi substanţe chimice toxice, iar aruncarea lor împreună cu deşeurile menajere duce la contaminarea solului şi apei. Unele baterii precum cele litiu-ion prezintă riscuri de incendiu şi prin urmare constituie un pericol pentru siguranţa fiecăruia dintre noi.

  Reciclând bateriile recuperăm materiile prime care pot fi reutilizate în beneficiul nostru şi al mediului înconjurător. Din 100 de kilograme baterii reciclate putem recupera 65 kilograme materii prime metalice care pot fi reutilizate.

  Totodată, pericolul la care sunt expuşi copiii în ceea ce priveşte ingestia bateriilor tip pastilă nu este de neglijat, deoarece se pot provoca răni grave la nivelul căilor respiratorii. Pentru a veni în sprijinul părinţilor la prevenirea cazurilor de ingestie a bateriilor tip pastilă, ECOTIC BAT a lansat la începutul acestui an un spot video educativ ce prezintă pericolul la care sunt expuşi cei mici. Materialul include sfaturi privind depozitarea în siguranţă a bateriilor şi principalii paşii pe care părinţii trebuie să îi urmeze în cazul ingestiei de către copii. Filmuleţul animat este disponibil pe www.ecotic.ro/baterii şi pe canalul de YouTube Organizaţia ECOTIC.

  Unde putem duce bateriile şi acumulatorii uzaţi?

  ecotic bat 186 2

  ECOTIC BAT s-a angajat activ atât în acţiuni de dezvoltare a infrastructurii naţionale care a ajuns în prezent la 6.735 de puncte de colectare, cât şi în cele legate de comunicarea şi conştientizarea importanţei colectării corecte a acestor deşeuri care nu trebuie lăsate să ajungă la groapa de gunoi. Publicul este invitat să consulte pagina www.ecotic.ro/puncte-de-colectare pentru a găsi cel mai apropiat punct de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori.

  Din 2013 până în prezent ECOTIC BAT a colectat peste 2.000 tone de DBA portabile şi peste 4.000 tone DBA de toate tipurile (inclusiv auto şi industriale).●

  Newsletter Ecologic