Colectarea becurilor, lămpilor şi corpurilor de iluminat este o activitate care trece printr-o perioadă atipică. Multe corporaţii şi-au schimbat sistemele de iluminat predându-le spre reciclare pe cele vechi, magazinele în care există puncte de colectare au fost închise o perioadă îndelungată, iar Ministerul Mediului a anunţat lansarea unui program de schimbare a iluminatului public la nivel naţional. Despre colectarea becurilor în vremea pandemiei am vorbit cu Anca Lupusavei, directorul de marketing al Asociaţiei Recolamp.● ecologic
ecologic: Cum v-aţi desfăşurat activitatea în această perioadă dificilă?
Anca Lupusavei, directorul de marketing al Asociaţiei Recolamp: 2020 este un an cu totul şi cu totul inedit. În ianuarie şi februarie număram mai multe deşeuri decât în aceeaşi perioadă din alţi ani, apoi a venit martie. Starea de urgenţă ne-a încetinit şi nouă activitatea, cum s-a întâmplat în cazul multor industrii la nivel mondial, mai ales că munca noastră presupune multă acţiune pe teren şi este dependentă de activitatea colectorilor autorizaţi, companiilor, instituţiilor, clădirilor de birouri etc. care şi-au închis porţile. După încetarea stării de urgenţă, deşi activitatea profesională încă se desfăşoară în mare măsură de acasă, putem spune că ne-am redresat rapid şi am reuşit să creştem cantitatea de deşeuri colectată. Referindu-ne strict la sursele de iluminat, pentru care depuneam în trecut destul de multe eforturi, am reuşit în ultimele luni să creştem cu mult faţă de anii precedenţi cantităţile colectate.
ecologic: Cum se explică acest lucru?
Anca Lupusavei: Prin faptul că multe companii şi-au schimbat sistemele convenţionale de iluminat cu sisteme LED. În plus, desfăşurăm campanii de colectare selectivă dedicate în special acestor tipuri de deşeuri. Au contribuit desigur şi campaniile noastre pentru publicul larg şi pentru electricieni. Dar mai ales pentru că am extins infrastructura de colectare cu peste 400 de locaţii noi până la finalul lunii iulie 2020, iar prin cele peste 3.700 de comenzi de ridicare deşeuri de la generatori am colectat, reciclat şi tratat 255 tone tuburi şi becuri, precum şi 690 tone corpuri de iluminat.
ecologic: Cum colaboraţi cu autorităţile publice locale, cu primăriile, mai ales acum când Administraţia Fondului pentru Mediu lansează programul de schimbare a iluminatului public? Aveţi acces la deşeurile de la primării?
Anca Lupusavei: Iluminatul public este una dintre problemele arzătoare din România, aşa că proiectul ne bucură extrem de mult. Personal, venind din industria de iluminat, sunt o susţinătoare activă a tot ce ţine de noi tehnologii care aduc eficienţă energetică. Pe de altă parte, iubesc călătoriile prin ţară. În drumurile mele am trecut prin foarte multe localităţi care au nevoie urgentă de iluminat, ca să nu mai spun de unul eficient energetic. Peste 800 de localităţi s-au înscris în acest proiect al AFM pentru eficientizarea sistemelor de iluminat şi sper că multe vor reuşi să treacă de procesul de selecţie.
Cealaltă parte a proiectului, cea care presupune colectarea şi reciclarea echipamentelor înlocuite este mai complexă. Recolamp dispune de toate resursele necesare şi le pune la dispoziţie gratuit. Colaborarea noastră de până acum cu primăriile a funcţionat până la un anumit punct. În 2019 am colectat de la primării aproximativ 74 tone deşeuri, în special din judeţele Bihor, Buzău, Botoşani şi Constanţa. În 2020, până la finele lunii august, am ajuns la 55 tone, cu rezultate mai bune în Bihor, Baia Mare, Galaţi, Bacău şi Alba. Problema este că aflăm foarte greu de proiectele de schimbare a sistemelor de iluminat public. În continuare se resimte lipsa în mentalitatea colectivă a unui obicei sănătos de a colecta selectiv şi de a recicla. În continuare oamenii vor să primească ceva în schimb pentru aceste deşeuri care oricum nu au absolut nicio valoare materială pentru ei. Ca şi celelalte organizaţii de profil, ne adaptăm situaţiei, comunicăm, dezvoltăm campanii dedicate primăriilor şi încercăm să fim permanent în legătură cu autorităţile locale.
ecologic: Ce credeţi că ar trebui făcut pentru evitarea acestor situaţii?
Anca Lupusavei: Ar trebui să existe o mai bună comunicare între toate părţile implicate în proiectele de schimbare a sistemelor de iluminat public. De la producătorii de echipamente la primării, la societăţile de mentenanţă care au un rol important în tot acest flux, până la companiile specializate în colectare şi asociaţiile de profil. Pentru că primii menţionaţi au acces direct la proiectele generatoare de deşeuri din echipamente de iluminat, iar asociaţiile şi colectorii îi pot ajuta în procesul de reciclare în conformitate cu reglementările în vigoare. Noi comunicăm activ şi ţinem legătura cu primăriile prin intermediul oamenilor de teren şi prin call center, dar este necesar un plan de măsuri active de combatere a colectărilor ilegale şi de penalităţi pentru cei care aruncă deşeurile la gropile de gunoi.
ecologic: Totuşi, ar trebui să se controleze ce se întâmplă cu echipamentele înlocuite. Cine ar trebui să facă acest lucru?
Anca Lupusavei: Autorităţile, cu siguranţă. Reglementările trebuie să fie foarte clare şi comunicate mult mai bine. Ar trebui să existe un flux foarte clar al echipamentelor electrice şi electronice (EEE) de la introducerea pe piaţă până la finalul ciclului de viaţă. Iar sancţiunile sunt din păcate cea mai eficientă modalitate de stimulare a respectării regulilor. Dacă legile ar fi respectate, şi nouă, asociaţiilor de profil, ne-ar fi mult mai uşor să ne desfăşurăm activitatea. Atâta timp cât aceste deşeuri ajung în continuare la groapa de gunoi şi oamenii nu sunt conştienţi de impactul negativ pe care îl au asupra sănătăţii şi mediului, ca să nu mai vorbim de ţintele impuse de UE la nivel de ţară, munca noastră este limitată.
ecologic: Aţi avut o serie de campanii de conştientizare. S-a văzut efectul lor în cantităţile colectate?
Anca Lupusavei: Pe perioada stării de urgenţă am dezvoltat campanii de comunicare, de informare despre beneficiile colectării selective şi reciclării, amânând campaniile de colectare. Motivele care au stat la baza acestei decizii sunt evidente: punctele de colectare au fost în mare parte închise, oamenii au stat izolaţi, colectorii autorizaţi şi-au redus activitatea. Aşa că am profitat de această situaţie pentru a comunica mai mult în online. Am fost mult mai activi şi pe blogul Recolamp cu articole noi, în care am încercat să includem şi informaţii utile, de la cele legate de reciclare la informaţii legate de importanţa luminii sau eficienţa energetică.
Dacă se simte efectul pandemiei? Întrebarea e: unde nu se simte? Şi revenim la aceeaşi problemă: cele mai eficiente campanii de colectare rămân cele cu premii, dar cu siguranţă nu vom putea recompensa la nesfârşit un comportament care ar trebui să fie cel firesc. Colectarea selectivă nu e ceva extraordinar, ar trebui să facă parte din rutina zilnică. Vom continua să transmitem pe toate canalele acest mesaj, cu riscul de a deveni redundanţi.
ecologic: Aveţi emoţii în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor?
Anca Lupusavei: Avem emoţii în fiecare an. Anul acesta avem emoţii şi mai mari, este adevărat. Dar facem ce am învăţat: ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii, pe parteneriate strategice şi mai ales pe colectarea şi tratarea deşeurilor. Mai sunt câteva luni până la finele anului şi facem toate eforturile posibile să ne atingem obiectivul de 45%. În 2021 va fi cu siguranţă mai greu, iar România ar putea avea dificultăţi majore în atingerea noii ţinte de colectare, de 65% din media cantităţilor introduse pe piaţă în ultimii trei ani, pentru că nu există suficiente deşeuri şi studiile făcute la nivel naţional confirmă acest lucru.●