2.1 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  LIFE: 396 milioane euro pentru 171 de noi proiecte
  în domeniul mediului

  Sursa foto: LIFE

  Comisia Europeană a aprobat pe 14 noiembrie a.c. alte 171 de noi proiecte în cadrul programului LIFE pentru mediu şi politici climatice, în valoare de peste 396 de milioane euro, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.

  Datorită nevoilor de cofinanţare ale programului, acesta va mobiliza o investiţie totală de peste 722 de milioane euro, ceea ce reprezintă o creştere de 28,5% faţă de anul trecut. Proiectele din aproape toate ţările UE vor beneficia de sprijin din partea UE în cadrul următoarelor subprograme: natură şi biodiversitate; economia circulară şi calitatea vieţii; atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea; şi tranziţia către o energie curată.

  În cazul României, proiectul selectat este iniţiativa SMARTER4EU demarată de Romania Green Building Council (RoGBC). Obiectivul acestui proiect este lansarea de programe Green Homes & Green Mortgages în Portugalia, Spania şi Ucraina. RoGBC este coordonatorul noului proiect european de cercetare SMARTER4EU, sprijinit de Comisia Europeană.

  „Proiectele LIFE din acest an sunt mai ambiţioase ca niciodată. Pe măsură ce continuăm să facem faţă crizelor legate de schimbările climatice, poluare şi pierderea biodiversităţii, programul LIFE este o dovadă vie a angajamentului nostru de a trece de la ambiţie la acţiune şi de a crea o diferenţă reală pentru cetăţenii UE prin proiecte care vor accelera tranziţia verde, ne vor îmbunătăţi viaţa de zi cu zi şi vor conserva ecosistemele noastre naturale“, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius.

  Potrivit Comisiei Europene, au fost selectate 29 de proiecte privind natura şi biodiversitatea, cu un buget total de aproape 211 de milioane euro (din care UE va contribui cu aproximativ 140 de milioane euro). Aceste proiecte vor reface ecosistemele de apă dulce, marine şi costiere şi habitatele; îmbunătăţirea stării de conservare a păsărilor, insectelor, reptilelor, amfibienilor şi mamiferelor; consolidarea guvernanţei; şi să sprijine punerea în aplicare şi respectarea legislaţiei relevante a UE.

  De asemenea, proiectele LIFE vor mobiliza peste 298 de milioane euro, din care UE va furniza peste 94 de milioane euro pentru a contribui la economia circulară şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii. În total, 36 de proiecte se vor axa pe utilizarea apei, deşeurile electrice, substanţele chimice, poluarea atmosferică şi fonică, pentru a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor UE şi la dezvoltarea de tehnologii care să sprijine Planul de acţiune pentru economia circulară. În plus, cinci proiecte vor îmbunătăţi guvernanţa şi informarea în materie de mediu, permiţând consumatorilor să trăiască fără substanţe toxice şi făcând alegeri alimentare durabile, precum şi sprijinind municipalităţile să adopte cele mai bune practici în gestionarea deşeurilor şi să pună în aplicare Acordul privind oraşele verzi. UE va contribui cu aproximativ 6 milioane euro la un buget total al proiectului de aproape 10 milioane euro.

  Alte 34 de proiecte în valoare de aproximativ 110 de milioane euro (în care UE va furniza aproximativ 65 de milioane euro) vor contribui la atenuarea schimbărilor climatice, la adaptarea la schimbările climatice şi la guvernanţa în domeniul climei, precum şi la informarea cu privire la impactul schimbărilor climatice. Acestea vor stimula punerea în aplicare a Legii europene a climei şi a Strategiei UE privind adaptarea la schimbările climatice prin facilitarea tranziţiei către o economie europeană neutră din punct de vedere climatic, durabilă şi rezilientă.

  În sfârşit, 67 proiecte cu un buget total de peste 102 de milioane euro (din care UE furnizează aproximativ 97 de milioane euro) vor îmbunătăţi condiţiile de piaţă şi de reglementare din UE pentru tranziţia către o energie curată, în special promovarea şi punerea în aplicare a eficienţei energetice şi a soluţiilor la scară mică în materie de energie din surse regenerabile.

  Proiecte selectate pentru finanţare

  Unul dintre cele mai mari proiecte privind natura și biodiversitatea implică 13 de state membre ale UE și alte țări europene care abordează problema pescuitului accidental în Atlanticul de Nord, Marea Baltică și Marea Mediterană. Coordonat de Țările de Jos, proiectul urmărește să reducă la minimum și, dacă este posibil, să elimine capturile accidentale în regiunile implicate, în conformitate cu Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030.

  Pentru a promova o economie mai circulară și calitatea vieții, un proiect din Bulgaria va promova consumul durabil, prevenirea și colectarea separată a deșeurilor, implicând autoritățile locale, întreprinderile și cetățenii. Proiectul urmărește să arate modul în care depozitarea tradițională a deșeurilor în Bulgaria poate fi înlocuită cu noi sisteme de colectare și reciclare a deșeurilor „de la ușă la ușă“.

  În vederea atenuării schimbărilor climatice, un proiect francez urmărește să demonstreze fezabilitatea tehnică și economică a unui sistem fotovoltaic inovator și eficient din punctul de vedere al costurilor înainte de a-l introduce pe piață. Tehnologia constă în panouri solare bifaciale suspendate deasupra siturilor neexploatate, cum ar fi canalele, bazinele și rezervoarele. Această tehnologie va contribui la generarea unei cantități mai mari de energie din surse regenerabile, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la reducerea concurenței pentru utilizarea terenurilor.

  Un nou proiect multinațional va sprijini, de asemenea, tranziția către o energie curată în lanțul valoric HORECA (hotel, restaurant, catering) din șapte țări ale UE. Proiectul își propune să formeze peste 500 de lucrători și să implice aproximativ 10,000 de părți interesate din industria serviciilor de cazare și alimentație pentru a economisi energia echivalentă cu 390 milioane de becuri electrice pe an.• ecologic

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  A început mascarada premiilor plătite

  Se apropie sărbătorile de iarnă. Şi odată cu ele festivităţile, premierile, galele, diplomele, copăceii, trofeele, statuetele şi sumedenia de...

  Mai multe articole