2.1 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Raport ONU: Emisiile globale vor scădea cu doar 2%
  până în 2030

  Sursa foto: Agerpres

  Guvernele fac progrese insuficiente în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a evita cele mai grave efecte ale încălzirii globale, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite publicat pe 13 noiembrie a.c. citat de Reuters.

  Raportul vine cu doar câteva săptămâni înainte ca liderii mondiali să se adune la Dubai pentru conferința anuală a ONU privind schimbările climatice COP28,unde guvernele vor face presiuni pentru intensificarea acțiunilor climatice, inclusiv o posibilă eliminare treptată a combustibililor fosili înainte de 2050.

  „COP28 trebuie să fie un punct de cotitură istoric în acest deceniu critic“, a declarat Sultan al-Jaber, șeful companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, care va prezida COP28.

  În conformitate cu planurile naționale actuale privind clima, cunoscute sub numele de contribuții stabilite la nivel național (CSN), se preconizează că emisiile vor crește cu 9% peste nivelurile din 2010 până la sfârșitul acestui deceniu, chiar dacă CSN sunt puse în aplicare pe deplin.

  Emisiile de gaze cu efect de seră ar putea scădea cu 2% sub nivelurile din 2019 până în 2030, se arată în raport, indicând că emisiile vor atinge un maxim în acest deceniu. Acest procent este încă departe de reducerea cu 43% față de nivelurile din 2019 despre care Grupul interguvernamental ONU privind schimbările climatice spune că este necesar pentru a rămâne în limita obiectivului de 1,5 grade Celsius prevăzut de Acordul de la Paris.

  „Ambiția globală a stagnat în ultimul an, iar planurile naționale privind clima sunt în mod izbitor de nealiniate cu știința“, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Prăpastia dintre nevoie și acțiune este mai amenințătoare ca niciodată.

  Planurile ţărilor semnatare

  În conformitate cu Acordul de la Paris din 2015, care prevede că țările sunt de acord să limiteze încălzirea globală la „mult sub“ 2°C, țările trebuie să își prezinte și să își actualizeze CSN o dată la cinci ani.

  Raportul ONU a analizat aproape 200 de observații, inclusiv 20 de CSN noi sau actualizate primite în septembrie 2023. Planurile naționale arată o îmbunătățire marginală față de ambițiile de anul trecut, emisiile urmând apoi să crească cu 11% față de nivelurile din 2010.

  „Toate guvernele la un loc fac paşi mici pentru a preveni criza climatică“, a declarat secretarul executiv al ONU pentru Schimbările Climatice, Simon Stiell. Unele țări sunt într-o poziție mai bună decât altele.

  O analiză a Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat din Helsinki a constatat în această săptămână că emisiile de dioxid de carbon din China ar putea începe să intre într-o „descreștere structurală“ încă de anul viitor, datorită în mare parte a instalațiilor de energie regenerabilă. • ecologic

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  A început mascarada premiilor plătite

  Se apropie sărbătorile de iarnă. Şi odată cu ele festivităţile, premierile, galele, diplomele, copăceii, trofeele, statuetele şi sumedenia de...

  Mai multe articole

  Folosim cookie-uri pentru a vă of