Dacă poluarea cu plastic a mărilor și oceanelor este o problemă arhicunoscută, un raport recent al Agenției ONU pentru Alimente și Agricultură (FAO) avertizează că pământurile agricole ar putea fi poluate cu cantități și mai mari de microplastic.
Lanțurile de producție agrozootehnică utilizează anual 12,5 milioane tone plastic, iar alte 37,3 milioane tone se folosesc la ambalarea produselor recoltate. Culturile agricole și creșterea animalelor folosesc împreună 10,2 milioane tone, piscicultura și acvacultura 2,1 milioane tone, iar silvicultura 0,2 milioane tone anual.
Articolele din plastic cresc productivitatea în agricultură: de exemplu foliile cu care se acoperă solul pentru a preveni creșterea buruienilor, învelitorile solariilor, plasele și barierele de protecție împotriva rozătoarelor etc. Din cele 6,3 miliarde de tone câte se estimează că au fost fabricate înainte de 2015, aproape 80% nu au fost niciodată eliminate corespunzător, ci s-au fărâmițat în pământ. Cercetările de laborator au demonstrat existența microplasticelor (particule de plastic mai mici de 5 milimetri) în diverse organe umane și chiar în placentă, indicând transmiterea poluanților de la mamă la făt.
Întrucât deocamdată nu există alternative viabile, articolele din plastic pentru agricultură nu pot fi interzise, iar cererea tot mai mare le va crește prezența. FAO recomandă reducerea, reutilizarea, reciclarea și recuperarea acestora.• Alexandra Popescu