17.9 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Vitele mor, pășunile sunt pârjolite, iar milioane de oameni suferă de malnutriție și deshidratare

  Sursa foto: BBC

  În Kenya 2,4 milioane de oameni suferă de foame. Din septembrie încoace multe zone au primit mai puțin de 30% din volumul normal de pre­cipitații. Este cel mai scurt se­zon ploios din ultimele decenii și al treilea consecutiv din decembrie 2020. Atunci a în­ceput actuala secetă, la doar trei ani după încheierea celei an­terioare, prea curând ca să se poată reface corpurile de apă și pășunile. Vitele mor de foa­me, iar puținele rămase sunt prea slabe pentru a fi mul­se ori vândute.
  În nordul țării suferă de mal­nutriție și deshidratare pes­te 465.000 de copii și 93.000 de femei gravide sau care alăptează. Femeile trebuie să aducă apă pentru familie, ceea ce în condițiile actuale în­seamnă să meargă în medie 14 kilometri prin arșiță. Mamele nu-și pot lua sugarii cu ele și bebelușii nu sunt alăptați suficient. În plus, alimentația care constă exclusiv în porumb scade lactația, iar femeile nu pot suplini cu lapte de vacă fiindcă nu mai au vite.
  Organizația Mondială de Meteorologie a stabilit că 2020 a fost al treilea cel mai fierbinte an înregistrat vreodată în Africa și estimează că aici temperaturile pot crește cu până la 2,5°C până în 2050. Experții spun că orice creștere a încălzirii globale va agrava fenomenele extreme: o atmosferă mai caldă poate să rețină mai multă umiditate în aer și să aducă precipitații extreme, dar poate și să creas­că evaporarea, producând o secetă și mai pârjolitoare.
  Seceta nu poate fi combătută, dar oamenii pot fi ajutați să se adapteze. Este nevoie de construirea unor vaste infra­structuri de apă și de sănătate și trebuie făcute investiții care să asigure venituri fa­miliilor astfel încât să nu mai depindă exclusiv de creșterea animalelor.• Irina Tomșa

  Newsletter Ecologic