În Kenya 2,4 milioane de oameni suferă de foame. Din septembrie încoace multe zone au primit mai puțin de 30% din volumul normal de precipitații. Este cel mai scurt sezon ploios din ultimele decenii și al treilea consecutiv din decembrie 2020. Atunci a început actuala secetă, la doar trei ani după încheierea celei anterioare, prea curând ca să se poată reface corpurile de apă și pășunile. Vitele mor de foame, iar puținele rămase sunt prea slabe pentru a fi mulse ori vândute.
În nordul țării suferă de malnutriție și deshidratare peste 465.000 de copii și 93.000 de femei gravide sau care alăptează. Femeile trebuie să aducă apă pentru familie, ceea ce în condițiile actuale înseamnă să meargă în medie 14 kilometri prin arșiță. Mamele nu-și pot lua sugarii cu ele și bebelușii nu sunt alăptați suficient. În plus, alimentația care constă exclusiv în porumb scade lactația, iar femeile nu pot suplini cu lapte de vacă fiindcă nu mai au vite.
Organizația Mondială de Meteorologie a stabilit că 2020 a fost al treilea cel mai fierbinte an înregistrat vreodată în Africa și estimează că aici temperaturile pot crește cu până la 2,5°C până în 2050. Experții spun că orice creștere a încălzirii globale va agrava fenomenele extreme: o atmosferă mai caldă poate să rețină mai multă umiditate în aer și să aducă precipitații extreme, dar poate și să crească evaporarea, producând o secetă și mai pârjolitoare.
Seceta nu poate fi combătută, dar oamenii pot fi ajutați să se adapteze. Este nevoie de construirea unor vaste infrastructuri de apă și de sănătate și trebuie făcute investiții care să asigure venituri familiilor astfel încât să nu mai depindă exclusiv de creșterea animalelor.• Irina Tomșa
Vitele mor, pășunile sunt pârjolite, iar milioane de oameni suferă de malnutriție și deshidratare
Sursa foto: BBC