22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  New York-ul îşi va stinge luminile pentru a proteja
  păsările migratoare

  Sursa foto: Jesuscm/flickr.com

  În fiecare an mai mult de un sfert de million de păsări mor în New York pentru că se lovesc de faţadele de sticlă ale zgârie-norilor în căutarea hranei sau a drumului spre și dinspre zonele de reproducere și de iernat din emisfera vestică.

  Orașul New York este poziționat pe Atlantic Flyway, una dintre cele patru rute principale din SUA pe care le parcurg milioane de păsări, din peste 200 de specii, în timpul sezoanelor migratoare. Înainte de a exista New York-ul, aici existau zone umede și pajiști care creau un habitat perfect pentru păsările care treceau, dar acum marea metropolă este o uriaşă capcană pentru aceste păsări.

  De vină, spun experții, este arhitectura orașului, în special clădirile din sticlă și luminile oraşului. „O fațadă de sticlă este cea mai proastă situație posibilă pentru păsări“, a declarat Dustin Partridge, director de conservare și știință la New York City Audubon. În fiecare primăvară și toamnă 140 de voluntari din organizație merg pe străzile cu clădiri placate cu sticlă, căutând păsări moarte și rănite. Astfel grupul poate identifica care structuri sunt cele mai periculoase și poate solicita găsirea unor soluții.

  Conform theguardian.com, printre vinovați se numără clădirile din districtul financiar din New York – cum ar fi World Trade Center și mall-ul Brookfield Place, Deutsche Bank Center și o clădire de apartamente cu 11 etaje de lângă Central Park.

  Aflată acum în plină dezbatere publică, o nouă lege ar putea impune ca toate clădirile comerciale din New York să îşi oprească iluminatul pe timp de noapte, cu excepția cazului în care cineva lucrează în interior. Fiecare încălcare a legii ar putea duce la o amendă de 1.000 de dolari, dar regula nu s-ar aplica clădirilor emblematice sau micilor magazine de vânzare cu amănuntul. Clădirile guvernamentale, cum ar fi sălile de judecată, bibliotecile și școlile publice sting deja luminile peste noapte în timpul sezonului în care pasările migrează.● ecologic

  Newsletter Ecologic