Încălzirea globală şi consumul excesiv micşorează
dimensiunile speciilor

Sursa foto: WorldFish/flickr.com

Un studiu publicat recent relevă un fenomen îngrijorător: mii de specii de animale şi plante îşi micşorează dimensiunile corpului, în timp ce altele, care au dimensiuni mici, proliferează.

Studiul, publicat în revista Science şi preluat de theguardian.org, a fost realizat de o echipă internațională de oameni de știință din 17 universități care a compilat date despre 4.292 de mamifere, nevertebrate, plante, pești, amfibieni și reptile, inclusiv o serie de specii de pe fundul mării.

Analiză globală a miilor de animale și plante a constatat că speciile se micșorează, un efect cel mai clar constatat în modificările dimensiunii corpului peștilor, care devin din ce în ce mai mici. Cauzele acestei tendinţe nu sunt cunoscute pe deplin dar cercetătorii susţin că ele ar putea fi o consecință a încălzirii globale și a consumului excesiv, caracteristici definitorii ale Antropocenului, termenul propus pentru epoca noastră geologică care descrie impactul umanității asupra Pământului.

La peşti schimbările de dimensiuni sunt cele mai evidente. Specii precum Pata spinoasă (Amblyraja radiata), un pește nord-atlantic care putea ajunge la un metru lungime, sau somonul din Alaska au devenit acum mai mici, în timp ce peştii cu corp mai mic, precum macroul, cresc din abundență ceea ce modifică compoziția și funcționarea unor întregi ecosisteme. Dar nu numai peştii se micşorează, această schimbare fiind observată şi la multe nevertebrate şi la plantele din zona Arctică. Iar aceste scăderi ale dimensiuni depăşesc procentul de 10%.

Posibilele consecinţe ale acestei reduceri a dimensiunilor au fost prezentate de un alt autor principal al studiului, profesoara Maria Dornelas de la Universitatea St Andrews: „Credem că acest lucru ne arată că atunci când organismele mari dispar, altele încearcă să le ocupe locul și să utilizeze resursele disponibile. Şi este clar că înlocuirea speciilor pe scară largă pe care o vedem acum în întreaga lume are deja consecințe măsurabile. Organismele care devin mai mici au efecte importante, deoarece dimensiunea animalelor mediază contribuția lor la modul în care funcționează ecosistemele și la modul în care oamenii beneficiază de ele. Este evident că peștii mai mari pot hrăni mai mulți oameni decât peștii mai mici“.

Cum vor evolua speciile este greu de estimat acum. Dar dacă celelalte specii se micşorează pentru a se adapta la resursele din ce în ce mai mici de hrană, este sigur că această tendinţă va afecta şi specia noastră, a celor care am cauzat toată această situaţie.● ecologic

Newsletter Ecologic

Primește știrile pe e-mail. Introdu adresa de email și apasă butonul Mă abonez

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Articole recente:

Regulamentul privind ambalajele (PPWR) a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Mult așteptatul Regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) a fost publicat pe 22 ianuarie 2025 în Jurnalul...

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Din aceeași categorie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services