22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Un nou site pentru calitatea aerului din Bucureşti

  Primăria Municipiului București a lansat pe 15 septembrie a.c. site-ul infoaer.pmb.ro. Un portal care oferă bucureştenilor acces direct şi în timp real la informațiile referitoare la calitatea aerului din oraș. De asemenea, pe site se găsesc şi unele informații privind strategiile, programele și proiectele pe care le Primăria Capitalei le derulează pentru îmbunătățirea calității aerului.

  Scopul acestui proiect este de a identifica mai bine sursele de poluare, astfel încât Primăria Municipiului București să stabilească cele mai eficiente măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți din aer.

  Pe această platformă cetățenii pot consulta datele înregistrate de cei 44 de senzori pentru monitorizarea calității aerului, care măsoară particulele în suspensie (PM10, PM2,5 și PM1) și dioxidul de azot (NO2), dar și datele măsurate cu autolaboratorul din dotare, conform unui program anual de măsurări indicative ale concentrațiilor poluanților atmosferici realizate în diferite zone de interes public, pentru evaluarea surselor cu posibil impact: trafic rutier, CET-uri, activități industriale, șantiere de construcții, depozite de deșeuri, etc. Printre poluanții măsurați de echipamentele autolaboratorului sunt: particulele în suspensie PM10, PM2,5 și PM1, dioxidul de azot (NO2), ozonul (O3) și hidrogenul sulfurat (H2S).

  Senzorii au fost primiți de PMB cu titlu gratuit, în cadrul Parteneriatului pentru Orașe Sănătoase, o rețea globală de prestigiu alcătuită din 70 de orașe din întreaga lume, ce are drept scop salvarea vieților prin prevenirea bolilor netransmisibile precum cancerul, afecțiunile cardiace și respiratorii.

  Parteneriatului pentru Orașe Sănătoase este susținut de Bloomberg Philanthropies în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația globală de sănătate Vital Strategies. Senzorii au fost amplasați în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în 44 de locații din întregul oraș, la spitale și unități de învățământ. Datele înregistrate de senzori pot fi consultate și pe site-ul aerlive.ro, precum și în aplicația AerLive.● ecologic

  Newsletter Ecologic