Între 13 și 16 februarie 2025, Bucureștiul găzduiește prima ediție a festivalului multidisciplinar NORDIC FESTIVAL care explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare și concerte în spații culturale consacrate din capitală.
La dezbaterea din 14 februarie a.c. de la POINT, denumită Co-Creating the City with Social, Cultural and Sustainable Entrepreneurs and Dedicated Individuals, a avut loc un dialog între Jacob Hartmann și Teodor Frolu despre proiectele pe care municipalitatea din Copenhaga le-a implementat cu ajutorul și în favoarea locuitorilor capitalei daneze.
Jacob Hartmann, consilier pentru Administrația Tehnică și de Mediu din Copenhaga și fost activist, specializat pe dezvoltare durabilă, sustenabilitate și tranziția ecologică, ne-a povestit despre rolul său crucial în medierea și facilitarea colaborărilor dintre locuitorii capitalei daneze (ONG-uri, antreprenori independenți, companii) și municipalitate, prin intermediul programului de co-creație și bugetare participativă „Sharing Copenhagen”. Jacob Hartmann poate fi numit un birocrat de gherilă care facilitează calea prin birocrație şi susține lucrurile experimentale.
Programul „Sharing Copenhagen“
Programul oferă sume mici de bani, de până la 3000 euro, pentru pornirea, testarea și implementarea de noi idei, proiecte și prototipuri făcute de locuitorii danezi, și are ca obiectiv:
- un oraș cu o dezvoltare urbană inovatoare și de înaltă calitate;
- un „zi de zi“ prietenos cu mediul;
- un oraș verde, cu coeziune, incluziune și comunități puternice;
- implicarea cetățenilor.
Proiecte create în cadrul programului „Copenhaga noastră“:
Sauna plutitoare cu încălzire pe lemne – prototip de saună plutitoare realizată din materiale reciclate, lemnul fiind refolosit de la alte proiecte, iar pentru încălzire a fost folosită o sobă „împrumutată“ de la un bunic.
În imagine este o versiune mai nouă de saună, prototipul inițial după mulți ani de folosință s-a scufundat.
Insulița cu copac – Studio Fokstrot au lansat un prototip de insulă plutitoare: o insulă de 25 mp care găzduiește un tei de 6 metri înălțime. Proiectul face parte din „proiectul insulelor Copenhaga”, un arhipelag de platforme plutitoare din lemn. „Arhipelagul“ cuprinde o insulă de saună plutitoare, grădini plutitoare și ferme plutitoare de midii.
Panoul de cățărare care plutește liber – acest proiect marchează încă un mic pas în transformarea portului Copenhaga dintr-un port industrial într-un spațiu de recreere pentru oraș. Este prima „sală de cățărare“ plutitoare în aer liber din lume. Vizitatorii au fost liberi să înoate până la structură și să urce pe mai multe trasee, cel mai greu având dificultatea 7A.
Cabana plutitoare – Blue Raft este amestecul perfect de natură urbană și relaxare alături de prieteni sau familie. Cabana plutitoare are ca inspirație binecunoscutele adăposturi din pădurile daneze. Are o zonă pentru dormit și o terasă la soare pentru luatul mesei și relaxare.
Întrebat cum măsoară succesul proiectelor implementate în cadrul programului, Jacob Hartmann a răspuns că succesul nu poate fi măsurat în bani, ci în cât de bine proiectele servesc strategiilor orașului Copenhaga.
Luând un singur proiect ca exemplu, sauna plutitoare, Hartmann a descoperit că proiectul bifează toate punctele din strategiile orașului. La capitolul sustenabilitate, sauna bifează foarte bine sustenabilitatea prin refolosirea materialelor. El a mai spus că tânără generație are sustenabilitatea întipărită în mod natural în ADN și că acești tineri nu sunt orbi la problemele de sustenabilitate cu care ne confruntăm.
O altă strategie numită „Portul oportunităților“ se potrivește foarte bine cu insula plutitoare din port. La fel și strategia numită „Cooperare în Copenhaga“, aceasta se mulează perfect pe sauna plutitoare, proiectul fiind realizat prin cooperarea a 20 de locuitori danezi.
Printre alte strategii se numără și cea pe care Jacob Hartmann a numit-o în mod amuzant „Copenhaga cu puțin punk“ și a spus că ce poate fi mai punk decât să vezi pe înserat o saună plutitoare de pe care un grup vesel pus pe șotii se aruncă în apă în pielea goală? „Dacă vezi așa ceva nu o să te poți abține să-ți spui: în acest oraș se întâmplă lucruri!“, a mai spus Jacob.
Printre alți factori care dovedesc succesul proiectelor ar fi că o treime dintre ele, odată trecute de etapa de prototip, au devenit business-uri în care locuitorii danezi s-au putut angaja, marcând astfel un punct important în strategia orașului.• Alexandru Mărgineanu