37.8 C
București
joi, iunie 20, 2024
Mai mult

  Pierderi economice globale de 313 miliarde de dolari din cauza dezastrelor naturale

  Sursa foto: Agerpres

  Studiul global „Vreme, climă şi catastrofe“, realizat de AON plc, unul dintre liderii globali ai pieţei brokerilor de asigurări, arată că pierderile economice globale din 2022 cauzate de dezastre naturale au însumat 313 miliarde de dolari. Această valoare reprezintă o creştere de 4% faţă de media secolului 21. Companiile de asigurări au acoperit aproximativ 132 miliarde de dolari din aceste pierderi.

  Potrivit studiului, citat de Agerpres, 2022 a fost al cincilea an cel mai costisitor din istorie pentru industria asigurărilor. Aproximativ 75% din pierderile globale asigurate au fost înregistrate în SUA, iar decalajul global de protecţie a ajuns la 58%, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre pierderile economice cauzate de dezastrele naturale nu sunt acoperite de asigurări.

  Un exemplu relevant este cutremurul devastator din Turcia, care a generat daune de aproximativ 90 de miliarde de dolari, însă doar aproximativ 42% din pagube au fost acoperite de asigurări.

  Eugen Anicescu, CEO AON România, a subliniat că astfel de dezastre naturale au impact global şi afectează şi economia României. „Este esenţial să înţelegem că asiguratorii au un rol cheie în gestionarea acestor provocări, implementând strategii de protecţie şi adaptare la nivel de piaţă. Totodată, este important să discutăm despre pierderile şi daunele la nivel de proprietăţi, fie că sunt rezidenţiale sau comerciale, şi să ne confruntăm cu realitatea că riscurile climatice sunt o problemă globală, ce necesită acţiune colectivă şi responsabilă. Avem nevoie de o strategie integrată, globală şi locală, care să permită adaptarea şi protecţia eficientă împotriva viitoarelor riscuri climatice. Cred ca ar trebui să înţelegem şi că pe măsură ce economia României creşte, va creşte şi valoarea daunelor pe care va trebui să le acoperim în mod individual sau colectiv“, a Anicescu.

  AON România a demarat iniţiative şi parteneriate pentru a reduce decalajul de protecţie şi a contribui la tranziţia către o economie durabilă şi rezilientă la schimbările climatice. Compania dezvoltă modele complexe de evaluare a riscurilor, luând în considerare scenarii diverse legate de climă, pentru a ajuta organizaţiile să înţeleagă mai bine riscurile asociate schimbărilor climatice şi să se pregătească pentru efectele acestora.

  În ceea ce priveşte România, studiul arată că în 2022 au ars 163.000 hectare de teren ca urmare a incendiilor de pădure, plasând ţara pe locul doi în Europa, după Spania, unde au dost distruse 316.000 hectare. În Uniunea Europeană, întinderea totală distrusă de incendiile forestiere din 2022 a fost a doua cea mai mare din acest secol, fiind depăşită doar de suprafaţa arsă în 2017.

  Studiul AON prognozează că ţări precum Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia sau Cipru prezintă un risc mare de catastrofe cauzate de cutremure. AON România este filiala locală a Aon plc, lider mondial în furnizarea de soluţii de management al riscului, brokeraj de asigurări şi reasigurări, consultanţă resurse umane şi externalizare de servicii.• ecologic

  Newsletter Ecologic