Wood Expert Solution a lansat la mijlocul acestui an prima instalație de tratare tonere din România, cu o capacitate de 6 tone/8 ore. Aceasta se află în București și tratează toate tipurile de tonere care conțin pulbere prin utilizarea injecției cu azot, necesară pentru a preveni o potențială explozie.
Dacă până în prezent tonerele și cartușele de imprimantă ajungeau la gropile de gunoi sau în incineratoare, această soluție de tratare și reciclare reduce incinerarea acestora cu 90%. Tonerele care ajung la gropile de gunoi sau sunt aruncate la întâmplare poluează mediul și riscă să ne afecteze sănătatea. Pulberea, care reprezintă 10% din greutatea tonerului, este formată din particule de plastic mai mici de 3 microni, care dacă ajung în mediu poluează ireversibil. Colectarea separată a tonerelor cu CIP se face în centre dedicate colectării deșeurilor electrice și electronice, iar apoi se face reciclarea, care diminuează poluarea, reduce cantitatea de deșeuri solide și facilitează reutilizarea materiilor prime în vederea realizării de noi produse.
„Ne bucurăm că am reușit să lansăm această instalație la standarde europene, după o muncă de câțiva ani de zile. Venim astfel în întâmpinarea nevoilor de colectare și reciclare conformă la nivel național a tonerelor și sperăm ca pe termen scurt și mediu numărul celor care ajung în gropile de gunoi sau în incineratoare să scadă“, a declarat Horia Irimescu, directorul general al companiei Wood Expert Solution.
Tonerele conțin o serie de materiale care se recuperează prin reciclare: plastic, fier, aluminiu, inox, alamă și cupru. Astfel se contribuie semnificativ la protecția mediului înconjurător, salvând resursele naturale prin reintroducerea materiilor prime secundare în circuitul de producție. În acest sens, Wood Expert Solution dezvoltă un proiect care să permită transformarea pulberii din tonere în obiecte de uz casnic.
Tonerele predate către ECOTIC sunt tratate și reciclate la partenerul Wood Expert Solution. „Majoritatea operatorilor transferă tonerele către valorificare energetică. Ce are special această instalație este modul de separare a fracțiilor, volumul mare procesat pe oră și faptul că 75% din greutatea unui toner ajunge să fie reciclată și nu valorificată energetic. Salutăm astfel de proiecte și ne dorim să avem un număr cât mai mare de inițiative de acest gen în rândul partenerilor“, a declarat Sabina Pîrvulescu, directorul operațional al organizației ECOTIC.