29.3 C
București
joi, iunie 13, 2024
Mai mult

  PwC: „Datele ESG pot ține afacerile responsabile, dar numai dacă pot fi de încredere“

  Sursa foto: gep.com

  O analiză realizată de PricewaterhouseCoopers arată că investițiile ESG (Environmental, Social, Governance) vor crește în 2026 până la 33,9 trilioane de dolari, reprezentând 21,5% din activele gestionate la nivel global. Cu toate acestea, ESG a cunoscut o serie de controverse și critici, punându-se la îndoială acurateţea acestor ratinguri și ipocrizia anumitor companii care raportează scoruri mai mari decât cele reale. Astfel că se aşteaptă ca raportările ESG să sufere schimbări mari în viitorul apropiat, subiectivismul fiind înlocuit cu analize şi calcule exacte ce vor fi făcute nu atât de către oameni, cât mai mult de inteliganţa artificială.● ecologic

  ESG este un concept relativ nou care aduce împreună trei factori: de mediu, social și de guvernanță și creează un set de standarde menit să fie integrat în strategia companiilor pentru a le ajuta la creșterea valorii acestora prin dezvoltarea unei activități sustenabile pe termen lung.

  PricewaterhouseCoopers (PwC) consideră că prin îmbunătăţirea raportării ESG și prin investiţii în tehnologie, poate fi evitat riscul de spălare ecologică și se pot crea mai multe oportunități de schimbare pozitivă și inovare în fața crizei climatice cu care se confruntă omenirea.

  Raportarea ESG a crescut rapid în ultimii ani, investitorii din întreaga lume direcţionând trilioane de dolari în fonduri care acordă prioritate organizațiilor cu scoruri ESG ridicate.

  Deşi se prevede o creştere a fondurilor alocate ESG, se constată că unii dintre cei mai mari investitori în fonduri ESG sunt implicați în companii cu emisii mari, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la credibilitatea și angajamentul lor față de sustenabilitate. Ori datele ESG pot ține afacerile responsabile, dar numai dacă pot fi de încredere.

  Retrogadarea ratingurilor ESG

  MSCI Inc., compania financiară americană care este o autoritate în domeniul produselor ESG, a retrogradat recent sute de fonduri ESG, iar alte mii au fost deposedate de ratingurile lor în urma criticilor referitoare la clemența și credibilitatea ratingurilor ESG.

  Există diferite standarde de raportare ESG și o multitudine de sisteme privind măsurarea factorilor de mediu. MSCI consideră că acest lucru poate duce la inconsecvențe și dificultăți în compararea performanței între companii și sectoare. Auto-raportarea este de cele mai multe ori regula în ESG, iar acest lucru are ca rezultat și unele inexactități, erori umane și manipulare a datelor.

  Raportarea ESG inexactă și incompletă poate duce la situaţia în care companiile îşi accentuează prea mult acreditările ESG, iar datele eronate pot duce la decizii eronate pentru investitori. Acest lucru compromite credibilitatea investițiilor ESG și are ca rezultat o pierdere a încrederii investitorilor.

  Protejarea investițiilor ESG cu „tehnologie ecologică“

  Majoritatea provocărilor care vin odată cu raportarea ESG, cum ar fi lipsa de acuratețe, transparență și coerență a evaluărilor ESG, necesită atenuare. De aceea utilizarea tehnologiei digitale va îmbunătăți substanțial raportarea prin crearea unei replici digitale a activelor și proceselor fizice. Acest lucru va permite şi companiilor să monitorizeze valorile de mediu în timp real și să identifice potențiale riscuri și oportunități, permițând în cele din urmă operațiuni optimizate și atenuarea riscurilor.

  Integrarea monitorizării și analizei IoT (Inteligența artificială a lucrurilor) oferă acum o supraveghere în timp real a emisiilor de carbon ale unei companii, sporind acuratețea prin procesarea eficientă a unor cantități mari de date şi detectarea anomaliilor. Senzorii IoT oferă de asemenea date detaliate în timp real care pot fi integrate cu alte date ESG pentru a oferi o imagine completă şi reală a impactului unei companii asupra mediului.

  Aşa că raportarea ESG va suferi schimbări mari în viitorul apropiat, subiectivismul fiind înlocuit cu analize şi calcule exacte care vor fi făcute nu de oameni, ci de inteligenţa artificială.

  Newsletter Ecologic

  </