Consiliul și Parlamentul European au convenit provizoriu pe data de 9 aprilie a.c. asupra unui regulament privind prevenirea pierderii în mediu a peleţilor din plastic, materiile prime industriale utilizate pentru fabricarea produselor din plastic. Noile norme vor contribui la îmbunătățirea manipulării granulelor din plastic în toate etapele lanțului de aprovizionare, atât pe uscat, cât și pe mare.
O mai bună prevenire a pierderilor de peleţi
În temeiul noilor norme, prevenirea pierderilor de granule din plastic ar urma să fie principalul obiectiv pentru operatori și pentru transportatorii din UE și din afara UE. Un cadru clar stabilește obligații pentru cazurile de pierderi accidentale, axându-se pe operațiunile de curățare. Un plan de gestionare a riscurilor, elaborat de fiecare instalație care manipulează granule, va include un set clar de măsuri. Aceste măsuri ar urma să vizeze, printre altele, ambalarea, încărcarea și descărcarea, formarea personalului, precum și echipamentele necesare.
Pentru a asigura condiții de concurență echitabile între transportatorii din UE și cei din afara UE și pentru a asigura responsabilitatea și transparența pentru toți transportatorii de peleţi din plastic, transportatorii din afara UE vor trebui să desemneze un reprezentant autorizat în Uniunea Europeană.

„Microplasticele, inclusiv peleţii din plastic, se găsesc acum pretutindeni: în oceanele și mările noastre și chiar în alimentele pe care le consumăm. În fiecare an, se pierde în mediu echivalentul a până la 7300 de camioane încărcate cu granule din plastic. Astăzi, UE a făcut un pas decisiv către reducerea poluării cu peleţi prin adoptarea unor măsuri de combatere a pierderilor și de asigurare a manipulării corecte, inclusiv în transportul maritim“, a declarat Paulina Hennig-Kloska, ministrul polonez al climei și mediului.
Realizarea simplificării și a conformității
În conformitate cu obiectivele de simplificare pentru întreprinderile mai mici și reflectând abordarea Consiliului, acordul provizoriu asigură un echilibru între un nivel ridicat de protecție a mediului și cerințele pentru întreprinderi adaptate la dimensiunile lor diferite. În acest sens, operatorii care manipulează anual peste 1500 de tone de peleţi din plastic vor trebui să obțină un certificat eliberat de o parte terță independentă. De asemenea, întreprinderile mici care manipulează peste 1500 de tone pe an vor beneficia de obligații mai puțin stricte, cum ar fi certificarea unică, de obținut în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare. În cele din urmă, întreprinderile care manipulează mai puțin de 1500 de tone anual și microîntreprinderile vor trebui doar să emită o declarație de conformitate pe proprie răspundere.
Transportul maritim
Persistența unei granule din plastic într-un mediu acvatic poate fi măsurată de-a lungul deceniilor sau mai mult, deoarece acestea nu sunt biodegradabile. În plus, transportul maritim a reprezentat aproximativ 38% din totalul granulelor transportate în UE în 2022.
Prin urmare, colegiuitorii au convenit, de asemenea, să stabilească obligații pentru transportul pe mare al peleţilor din plastic (în containere de marfă), inclusiv asigurarea unor ambalaje de bună calitate și furnizarea de informații legate de transport și de încărcătură, în conformitate cu orientările Organizației Maritime Internaționale.
Acordul provizoriu va trebui acum să fie aprobat de Consiliu și de Parlament. Apoi va fi adoptat în mod formal de ambele instituții, în urma unei revizuiri de către experții juriști-lingviști, și va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va deveni aplicabil la 2 ani de la publicare. Pentru a facilita conformitatea în sectorul maritim, colegiuitorii au convenit să amâne aplicarea normelor aferente cu un an (comparativ cu restul normelor prevăzute în regulament).
Se estimează că volumul de pierderi de peleţi în mediu în 2019 în UE a fost cuprins între 52.140 și 184.290 de tone. Pierderile de peleţi pot apărea în diferite etape ale lanțului valoric. În prezent, nicio normă a UE nu acoperă în mod specific pierderile de peleţi din plastic, în pofida impactului lor negativ asupra mediului, climei, economiei și, posibil, asupra sănătății umane. Peleţii din plastic se situează pe locul al treilea printre cele mai mari surse de eliberare neintenționată de microplastice, după vopsele și pneuri.• ecologic