După ce în 2023 Germania a decis să renunțe la energia nucleară închizând ultimele trei centrale, acum mai mult de jumătate dintre germani susțin reîntoarcerea la energia nucleară şi reactivarea centralelor nucleare închise, potrivit unui sondaj publicat în data de 4 aprilie a.c., conform Agerpres.
Decizia din 2023 a venit ca urmare a prevederilor din Green Deal, iar astfel Germania a ajuns dependentă de gazele din Rusia. Sondajul online, comandat de portalul Verivox și realizat de institutul de cercetare a opiniei publice Innofact, a fost realizat în perioada 27-31 martie 2025 pe un eșantion de 1.007 participanți.
Rezultatele au aratat că 55% dintre respondenţi sprijină ideea centralelor nucleare, 36% s-au pronunţat împotriva energiei nucleare şi 9% au fost indecişi. Din cei 55%, 32% dintre respondenţi susţin redeschiderea centralelor şi construirea unora noi, în timp ce 22% sunt numai pentru repornirea centralelor vechi. Bărbaţii susţin mai mult decât femeile utilizarea energiei nucleare, au arătat datele sondajului.
Blocul conservator CDU/CSU, care urmează să formeze următorul guvern sub conducerea lui Friedrich Merz, şi-a arătat interesul în privința redeschiderii centralelor nucleare recent scoase din funcțiune.
În decizia de a închide centralele nucleare, Guvernul Merkel a fost influențat puternic de dezastrul nuclear din martie 2011 de la centrala nucleară Fukushima din Japonia. Cancelarul de la acea vreme, Angela Merkel, a anunțat atunci o eliminare treptată a energiei nucleare din țară. Planul inițial prevedea o eliminare completă a energiei nucleare până la sfârșitul anului 2022, însă acesta a fost amânat din cauza crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.
Pe de altă parte, folosirea energiei regenerabile continuă să aibă un sprijin tot mai mare în Germania, unde 57% dintre cetățeni susțin continuarea investițiilor masive în acest domeniu, în timp ce doar 17% se opun acestei direcții.● Andrei Mincu