Comisia Europeană a prezentat REPowerEU, un plan care va schimba profund sistemul energetic european. Documentul se dorește a fi un răspuns la perturbările cauzate pe piața energiei de războiul din Ucraina, dar și o măsură urgentă pentru gestionarea crizei climatice. În viziunea Comisiei, una dintre cele mai rapide, eficiente și la îndemână soluții pentru rezolvarea problemei energetice din Europa este ca populația să reducă voluntar consumul de energie.• Matei Dumitru
Prin aplicarea planului REPowerEu lansat de Comisia Europeană pe 18 mai a.c. Uniunea va putea elimina dependența de combustibilii fosili rusești, va face economii de energie atât prin schimbarea obiceiurilor de consum ale populației cât și prin diversificarea aprovizionării cu energie și dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile, care va înlocui combustibilii fosili în locuințe, în industrie și în producerea de energie electrică.
La conferința de presă dedicată lansării planului REPowerEu, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a făcut un rezumat al măsurilor pe care Comisia le va lua în viitorul apropiat: „vom începe cu economiile de energie fiindcă acestea sunt cea mai rapidă și mai ieftină modalitate de a aborda criza energetică actuală. Prin urmare vom crește obiectivul UE de eficiență energetică pentru 2030 de la 9% la 13%. Urmează investiția masivă în energie regenerabilă, cea mai importantă sarcină. Aici creștem obiectivul pentru 2030 de la 40% la 45% energie regenerabilă. Și în REPowerEU venim cu o serie întreagă de acțiuni pentru a extinde și a accelera tranziția către energie curată. Vreau să vă dau câteva exemple. Ne propunem accelerarea procedurilor de autorizare pentru sursele regenerabile. După cum probabil știți, astăzi poate dura între șase și nouă ani să aveți pregătit procesul de autorizare pentru un parc eolian, de exemplu. De acum procesul de autorizare se reduce la un an. Propunem ca instalarea de sisteme solare să fie obligatorie pe clădirile comerciale și publice începând cu 2026 și pe clădirile rezidențiale noi începând cu 2029.
A treia parte este să ne uităm la diversificarea furnizorilor. Și aici știm că atunci când Europa acționează unitar, are mai multă putere. Astfel, cei 27 de lideri au convenit să înființeze o platformă pentru achiziția în comun, după cum știți, de gaz, GNL și hidrogen. Ca parte a planului nostru REPowerEU propunem acum o cale operațională de urmat. În acest fel putem asigura importurile de energie de care avem nevoie, fără concurență între statele membre, fiindcă nu avem nevoie de așa ceva. Tot ceea ce tocmai am descris va necesita desigur investiții și reforme masive. Mobilizăm aproape 300 miliarde euro. Aproximativ 72 miliarde euro vor fi sub formă de granturi și 225 miliarde euro împrumuturi. Bugetul va include o anumită finanțare, de circa 10 miliarde euro, pentru legăturile lipsă la gaz și GNL astfel încât niciun stat membru să nu rămână în frig şi până la 2 miliarde euro pentru infrastructura petrolieră în vederea opririi transportului de petrol rusesc. Restul, adică 95% din finanțarea totală, va fi destinat accelerării și intensificării tranziției către energie curată“.
REPowerEU funcționează pe trei niveluri: partea de cerere (prin conservarea energiei), partea de ofertă (prin trecerea de la combustibilii fosili din Rusia către furnizori diferiți și de încredere) și accelerarea tranziției către energie curată (prin lansarea surselor regenerabile și reducerea consumului de combustibili fosili în industrie și transport).
Economisirea voluntară
„Având în vedere situația actuală geopolitică și de piață, nu ne putem permite să așteptăm până când intră în vigoare măsurile structurale importante de eficiență energetică. Pe termen mai scurt, cele mai multe dintre aceste oportunități vin din alegeri voluntare, dintre care unele ar putea continua pe termen mediu și lung, dacă conduc la schimbări de obiceiuri“, susține Comisia Europeană.
„Alegerile voluntare“ vizează încălzirea în gospodării și servicii, transportul și mobilitatea. Reducerea imediată a consumului de gaze este deosebit de importantă deoarece orice economie făcută din timp va ajuta la reumplerea depozitelor de gaze și astfel la reducerea riscurilor de aprovizionare în sezonul de iarnă. Extrem de important este ca toți cetățenii Uniunii să facă economii și la consumul de electricitate, deoarece gazul, petrolul și cărbunele sunt folosite și pentru generarea de energie.
Pentru reducerea consumului de energie în locuințe, Comisia le recomandă cetățenilor europeni printre altele să oprească încălzirea pe timpul iernii în camerele nefolosite, să blocheze curenții de aer și să mențină temperatura în centralele termice sub 60°C. Aceste recomandări sunt însoțite de „modificarea prețului energiei și introducerea unor structuri tarifare progresive și alte soluții pentru a încuraja economia de energie și trecerea de la gaz la electricitate“.
Principalele scăderi ale consumului de petrol vor putea fi realizate prin reducerea utilizării mașinilor personale și a transportului aerian, precum și prin conducerea mai eficientă a camioanelor. Comisia recomandă prin REPowerEu reducerea vitezei limită de circulație pe autostradă, încurajarea mersului pe jos, cu bicicleta, cu transportul public, cu trenul și micro-mobilitatea în zonele urbane.
Introducerea interdicțiilor naționale la centralele pe bază de combustibili fosili în toate clădirile prin stabilirea cerințelor pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră sau a tipului de combustibil utilizat va fi posibilă prin temeiul juridic introdus de Directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD).
Pentru creșterea eficienței energetice în transporturi cu scopul reducerii consumului de petrol, Comisia are în vedere modernizarea aerodinamică a vehiculelor grele, stimularea adoptării vehiculelor grele cu emisii zero și utilizarea transportului combinat.
Finanțare
În ceea ce privește finanțarea pentru eficiența energetică și renovarea clădirilor, investițiile propuse în planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) reprezintă un bun punct de plecare, peste 67 miliarde euro fiind alocate pentru astfel de proiecte în cadrul Facilității pentru Redresare și Reziliență (FRR). Cota majoră a sprijinului a fost dedicată renovării de clădiri (în principal clădiri rezidențiale și publice), urmată de construcția de clădiri eficiente energetic, eficiența energetică în IMM-uri, industrie și clădiri terțiare.
Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), inclusiv Fondul de modernizare și noul ETS propus pentru clădiri și transportul rutier, respectiv Fondul social pentru climă aferent vor furniza venituri globale substanțiale ce vor fi folosite în special pentru investiții în eficiența energetică.
Comisia va continua să promoveze asistența tehnică pentru investițiile în eficiența energetică, adoptarea de scheme de finanțare inovatoare în materie de eficiență energetică (cum ar fi recuperarea din facturi și impozite, contractarea de performanță energetică și modele bazate pe performanță) și produse financiare (cum ar fi creditele ipotecare pentru eficiență energetică, împrumuturile verzi și schemele de finanțare pentru achiziționarea de flote de transport cu zero emisii).
În planul REPowerEu Comisia Europeană recunoaște că schimbarea a început deja odată cu creșterea prețurilor la energie și combustibil, dar acest fapt îi determină numai pe cei vulnerabili să își schimbe comportamentul. Pentru ei schimbările anunțate vor fi mult mai dureroase decât pentru cei bogați, care nu sunt afectați de creșterile de prețuri. În aceste condiții, corectitudinea și solidaritatea între toți cetățenii europeni este un deziderat departe de realitate. Comisia Europeană ştie că toate aceste măsuri vor fi dureroase pentru cetăţenii săraci ai Uniunii, dar consideră că sunt necesare pentru a trece cu bine prin iarna următoare.