RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis în orașul Otopeni, județul Ilfov, cel de-al patrulea centru regional de numărare și sortare a ambalajelor SGR. Amplasat în incinta parcului industrial Olympian Park North Bucharest, centrul va gestiona și procesa ambalajele de băuturi colectate atât manual de la comercianți, cât și de la automatele de returnare (RVM-uri).
Cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați, centrul din Otopeni este cel mai mare hub regional din infrastructura de colectare dezvoltată de RetuRO, având o capacitate anuală de numărare de aproximativ 900 milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de două ori mai mare (1,8 miliarde de ambalaje SGR).
Centrul este dotat cu echipamente avansate, care includ mașini de numărat PET și doze metalice, mașini de procesare sticlă, sortatoare optice și prese de balotat. Ambalajele metalice (aluminiu și oțel), dar și cele din plastic vor fi numărate, sortate și compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare. Ambalajele din sticlă vor fi și ele numărate, sparte și pregătite pentru reciclare. În plus, aici vor fi aduși și baloții proveniți din centrele regionale de numărare, urmând să fie supuși unui proces de sortare optică.
Citeşte şi: RetuRO a deschis cel de-al treilea centru regional de numărare şi sortare a ambalajelor SGR
Cu ocazia deschiderii oficiale a centrului, Gemma Webb, CEO și președinte al Directoratului RetuRO a declarat: „Sistemul de Garanție-Returnare este într-o dinamică permanentă, românii returnează din ce în ce mai multe ambalaje, iar evoluția pe care o înregistrăm de la un moment la altul reflectă tot mai multă implicare din partea consumatorilor. Deschiderea de noi centre de sortare și numărare este o componentă esențială în evoluția sistemului și una dintre prioritățile noastre în această perioadă. În prezent, avem patru centre RetuRO operaționale, care pot procesa, cumulat, între 2,6 și 3 miliarde de ambalaje anual.
Deschiderea centrului din Otopeni reprezintă nu doar un nou pas în dezvoltarea infrastructurii unei economii circulare, sustenabile, ci și o confirmare a capacității noastre de a ne adapta și de a crește într-un mediu în continuă evoluție. Există și reticență, există și provocări, dar sunt etapele specifice unei schimbări structurale majore, atât economice, cât și sociale și culturale. În următoarele trei luni, vom continua să ne concentrăm pe extinderea infrastructurii și planificăm deschiderea centrelor din județele Dolj, Bacău și Prahova“.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a ținut să sublinieze „ritmul mare de creștere“ a ambalajelor SGR colectate. „Cifrele prezentate sunt deja impresionante. 160 milioane de ambalaje colectate în luna aprilie înseamnă 160 milioane de PET-uri mai puține în gropile de gunoi, în albiile râurilor, în păduri sau natură. Dacă ne amintim de unde am plecat, de la 30.000 de ambalaje în decembrie, aproape 2 milioane în ianuarie, când mi s-a spus că pe 7 mai, luna aceasta, am colectat 10 milioane de ambalaje, nu am putut decât să mă bucur. Cu această ocazie îmi permit să fac și un prognostic. Sunt convins că în luna mai vom depăși bariera de 200 milioane de ambalaje colectate într-o lună, la fel cum mă aștept ca sistemul să crească în fiecare zi.“
Prezent la evenimentul de la Otopeni, Sergiu Lazarenco, ministrul Mediului din Republica Moldova, a declarat că țara sa va avea și ea până în 2026 un sistem similar cu cel din România. „Sunt sigur că acest sistem va funcționa din ce în ce mai bine în România, iar noi ca țară care ne dorim să ajungem cât mai curând în Uniunea Europeană, suntem interesați direct să preluăm această bună practică și în Republica Moldova. Luna trecută în Parlamentul Republicii Moldova a fost votată legea privind deșeurile ceea ce ne va permite și nouă să implementăm până în 2026 sistemul de Garanție-Returnare după modelul României.“
Mihaiela Frăsineanu, consilier în Cancelaria Prim-ministrului, a ținut să prezinte și alte aspecte mai puțin vizibile ale Sistemului Garanție-Returnare. „Hora reciclării, hora în general este un simbol al cercului și aș vrea să îl ducem ceva mai departe, este simbolul celui mai mare proiect de economie circulară din România, este simbolul unui proiect din care fac parte peste 19 milioane de oameni și este în primul rând simbolul responsabilității de mediu. Dar dincolo de asta sunt lucruri pe care nu le vedem. Nu vedem că vorbim despre o eficiență a resurselor, că vorbim de o reducere a amprentei de carbon, de o responsabilitate socială și nu în ultimul rând de o responsabilitate economică“, a spus Mihaela Frăsineau.
Centrul regional din Otopeni va deservi, în principal, zona de sud și de est a țării, precum și județele din proximitate. Până la finalul lunii aprilie, aproximativ 70 de milioane de ambalaje SGR au fost returnate în București și Ilfov.• ecologic
Bună ziua. Vizitați zonele rurale din Ilfov, magazinele locale nu primesc ambalaje retur. Plecam cu sticlele la Ghermanesti, Lidl , unde nu funcționează decât 1 aparat pt. reciclare. Va propun pentru vizita comuna Gruiu si satele aferente!