Comisia Europeană a aprobat pe 20 iulie a.c., în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, două măsuri pentru a sprijini ThyssenKrupp Steel Europe (tkSE) în decarbonizarea proceselor sale de producție de oțel și în accelerarea utilizării hidrogenului regenerabil. Măsurile sunt necesare pentru a contribui la realizarea Strategiei UE privind hidrogenul, Pactul Ecologic European și Planul industrial Green Deal, contribuind în același timp la eliminarea dependenței de combustibilii fosili ruși și la avansarea rapidă a tranziției ecologice, în conformitate cu Planul REPowerEU.
Germania a notificat Comisiei planul său de a sprijini tkSE în decarbonizarea proceselor sale de producție de oțel în situl său din Duisburg și pentru accelerarea absorbției hidrogenului regenerabil.
Ajutorul constă în acordarea unui grant direct de până la 550 milioane euro pentru a ajuta tkSE să-și decarbonizeze producția de oțel și un mecanism de plată condiționată pentru a sprijini tkSE, accelerarea introducerii treptate a hidrogenului regenerabil în procesele sale de producție de oțel.
Grantul direct va sprijini construirea și instalarea unei centrale de reducere directă și a două unități de topire în Duisburg, care vor înlocui un furnal existent. Gazele naturale, utilizate inițial pentru funcționarea noii centrale de reducere directă vor fi eliminate treptat și, începând cu 2037, centrala va fi exploatată numai folosind hidrogen regenerabil.
Mecanismul de plată condiționată va acoperi, în primii zece ani de funcționare a noii centrale de reducere directă, costurile suplimentare de procurare și utilizare a hidrogenului regenerabil în locul hidrogenului cu emisii scăzute de carbon. Aplicarea mecanismului de plată condiționată este supusă verificărilor anuale de către un expert independent cu privire la volumele reale și prețul plătit pentru hidrogenul regenerabil consumat. tkSE va organiza un proces de licitație competitivă pentru selectarea furnizorilor de hidrogen pe care autoritățile germane îl vor monitoriza.
Noile instalații sunt preconizate să înceapă să funcționeze în 2026 și se așteaptă să producă 2,3 milioane tone de metal topit pe an cu o amprentă redusă de CO2, ceea ce va înlocui o cantitate egală produsă în prezent prin metoda convențională. Odată finalizat, proiectul este de așteptat să evite eliberarea a peste 58 milioane tone de dioxid de carbon pe durata de viață a proiectului.
În plus, tkSE s-a angajat să împărtășească în mod activ cunoștințele tehnice dobândite prin proiect cu industria și mediul academic.● ecologic