37.8 C
București
joi, iunie 20, 2024
Mai mult

  Scurgerile de metan au crescut cu 50% în 2023

  Sursa foto: Facebook

  Într-un raport lansat pe 13 martie a.c., Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a subliniat că emisiile de metan din sectorul energetic au rămas alarmant de ridicate, apropiindu-se de un nivel record, în ciuda angajamentelor luate de sectorul producţiei de combustibili fosili de a reduce scurgerile de metan.

  Emisiile de metan în atmosferă provenite de la activitățile umane, cum ar fi producția de petrol și gaze naturale, agricultura și depozitele de gunoi, sunt de scurtă durată, dar de multe ori mai mari decât cele de dioxid de carbon. Potrivit măsurătorilor, emisiile de metan au determinat o treime din creșterea temperaturilor globale de la revoluția industrială şi până în prezent.

  În 2023, producția și utilizarea combustibililor fosili au eliberat în atmosferă peste 120 milioane tone metrice de metan, înregistrând o creștere uşoară față de 2022, se arată în raportul AIE citat de Reuters. În schimb, scurgerile de metan provenite de la infrastructura combustibililor fosili au crescut cu 50% în 2023, comparativ cu 2022, potrivit raportului. Un exemplu este cel al exploziei unui puţ de extracţie din Kazahstan, emisia de metan ce a fost detectată de sateliţi fiind considerată un eveniment super-emițător care a durat mai mult de 200 de zile.

  „Emisiile provenite din operațiunile cu combustibili fosili rămân inacceptabil de ridicate“, a spus economistul șef pe energie al AIE, Tim Gould. Emisiile record de metan se produc în continuare în ciuda angajamentului asumat de peste 150 de țări în 2021 de a reduce emisiile globale de metan cu cel puțin 30% față de nivelurile din 2020 până la sfârșitul acestui deceniu. Zeci de companii petroliere s-au angajat, de asemenea, în mod voluntar să reducă emisiile.

  Dar 2024 probabil va marca un „punct de cotitură“, a spus Gould, deoarece noii sateliți lansaţi pe obită vor ajuta la îmbunătățirea monitorizării și transparenței în jurul scurgerilor de metan, permițând astfel companiilor să le repare rapid.

  Tehnologia satelitară

  La începutul acestei luni, un nou satelit de detectare a metanului susținut de Alphabet Inc (GOOGL.O) și Environmental Defense Fund a fost lansat pe orbită, iar un alt tracker bazat pe satelit cunoscut sub numele de GHGSat al Agenției Spațiale Europene deja monitorizează emisiile de metan. Noul satelit MethaneSAT va oferi mai multe detalii și va avea un câmp vizual mai larg.

  „2024 va fi un moment decisiv pentru acțiune și transparență în ceea ce privește metanul“, a declarat Christophe McGlade, șeful Diviziei Aprovizionare cu energie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

  Metanul fiind componenta principală a gazelor naturale, companiile de petrol și gaze sunt interesate să capteze emisiile pentru a le vinde ca şi combustibil. Aproximativ 3% din livrările de petrol și gaze de la exploatările cheie din SUA prezintă scurgeri de metan, o cantitate de trei ori mai mare decât estimările guvernului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

  Conform AIE, SUA este cel mai mare emițător de metan provenit din operațiunile de petrol și gaze. În urma studierii rezultatelor a peste un milion de măsurători aeriene strânse de-a lungul mai multor ani, oamenii de știință au estimat că operațiunile de petrol și gaze din șase regiuni – care includ Texas, California și Colorado – ar fi eliberat anual 6,2 milioane tone de emisii de metan, se arată în studiul Nature. Prin urmare, astfel de scurgeri de metan ar putea costa companiile de petrol și gaze pierderi de piață în valoare de 1,08 miliarde dolari.• ecologic

  Newsletter Ecologic