Comisia Europeană a publicat cea de-a treia evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu (EIR), care analizează tendințele comune în baza celor 27 de rapoarte de țară. Concluziile nu sunt îmbucurătoare.
La calitatea corpurilor de apă nu s-au remarcat progrese și multe țări întârzie să elaboreze și să adopte planurile de management ale bazinelor hidrografice.
Deși aveau la dispoziție fonduri UE, țările au înregistrat întârzieri în elaborarea planurilor de gestionare a riscurilor de inundații, la fel și în aplicarea normelor pentru apa potabilă, tratarea nitraților și a apelor urbane reziduale.
La capitolul economie circulară, cele mai multe state au adoptat strategii și planuri de acțiune, dar există mari discrepanțe între ratele de productivitate ale resurselor și ratele de utilizare circulară a materialelor în diferitele țări. Prevenirea generării deșeurilor rămâne o problemă în toate țările, iar reciclarea trebuie îmbunătățită, în special a plasticului, textilelor și deșeurilor din construcții.
Poluarea atmosferică continuă să fie îngrijorătoare. Statele trebuie să asigure monitorizarea corespunzătoare a calității aerului, să facă tranziția la o mobilitate mai verde și să adopte tehnologii agrozootehnice cu emisii reduse.
Biodiversitatea Europei scade. Habitatele cele mai degradate sunt pajiștile seminaturale, turbăriile, zonele umede, iar pădurile sunt sub continuă amenințare. Statele Membre trebuie să-și finalizeze rețelele Natura 2000 și să aplice măsurile necesare de protecție.• Irina Tomşa