Autorităţile ne-au atenţionat încă din primele zile ale noului an că de la 1 ianuarie 2025 avem obligaţia de a depune separat deşeurile textile, ca şi cum în România ar exista un sistem care ar prelua aceste deşeuri, sistem care ar trebui să includă infrastructură de colectare, de sortare şi de reciclare. Şi nu în ultimul rând, un Sistem de Responsabilitate Extinsă a Producătorilor prin care să se poată finanţa colectarea separată a deşeurilor textile. Cu toate că nimic din toate acestea nu există, noi, cetăţenii, suntem îndemnaţi să depunem separat deşeurile textile…
Reciclarea acestora este aproape imposibilă din cauza amestecului de materiale care intră în componenţa lor. De aceea nu se vor găsi prea curând investitori care să se aventureze în domeniul reciclării hainelor, din mai multe motive. În primul rând colectarea implică cheltuieli pe care trebuie să le achite reciclatorul în lipsa unui sistem EPR, apoi toate aceste haine trebuie separate pe categorii de materiale, spălate, curăţate, reparate, revândute sau reciclate, de fapt transformate într-un amestec de fibre care apoi sunt presate şi ajung în industria auto, a mobilei sau în construcţii. Acesta este însă cazul fericit, pentru că cea mai mare parte din hainele vechi sunt arse în fabricile de ciment sau în alte instalaţii de ardere.
Deşeurile textile reprezintă o mare problemă pentru toate statele europene, dar în special pentru noi, deoarece România este de ceva timp destinaţia preferată pentru hainele vechi din Europa, fie că ele ajung în ţara noastră ca deşeuri sau ca îmbrăcăminte second-hand. Şi dacă până acum autorităţile de mediu au reuşit cât de cât să ţină sub control acest fenomen al traficului ilegal de deşeuri, stabilind puncte unice de trecere a frontierei şi întorcând de la graniţe sute de camioane cu tot felul de gunoaie, desfiinţarea controalelor la frontieră după intrarea noastră în Schengen a creat oportunităţi uriaşe pentru traficanţii de deşeuri, mascate sub formă de produse second-hand.
Acest aspect nu îi preocupă prea mult pe guvernanţi care amână de câţiva ani adoptarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă care să reglementeze domeniul produselor second-hand.
În prezent, în România există un singur reciclator de deşeuri textile, compania TEXCYCLE cu sediul în Bulgaria, care are o sucursală la noi şi care a amplasat containere pentru colectarea hainelor în 12 localităţi în ţara noastră (https://texcycle.ro/).● ecologic