În ultima vreme s-a constatat o tendinţă de reducere a înălţimii şi greutăţii nou-născuţilor, ceea ce este îngrijorător deoarece ambii factori cresc semnificativ riscul de mortalitate infantilă. Organizaţia independentă Health Effects Institute a studiat datele despre decesele înregistrate în 2019, cercetând eventualele legături cauzale directe cu poluarea. Rezultatele au fost publicate recent în studiul „State of Global Air 2020“, iar concluziile sunt cutremurătoare.
Poluarea aerului a provocat anul trecut moartea a 500.000 de bebeluşi în prima lor lună de viaţă. Două treimi din decese au fost cauzate de aerul din interiorul locuinţelor poluat cu noxe produse prin arderea combustibililor solizi – cărbune, lemn şi bălegar uscat.
Expunerea mamei la poluanţii din aer afectează fătul, provocând naştere prematură, greutate corporală mică şi crescând mortalitatea infantilă. Bebeluşii cu greutate mică sunt mai vulnerabili la pneumonie şi la bolile specifice copilăriei, iar plămânii celor născuţi prematur riscă să nu se dezvolte complet. Aerul poluat afectează şi copiii cu vârste mai mari, provocându-le disfuncţii ale creierului şi altor organe.
Arderea combustibililor solizi în interiorul locuinţelor este extrem de nocivă. Este adevărat că oamenii gătesc şi se încălzesc de secole în spaţii închise folosind cărbune, lemn sau bălegar uscat şi au inhalat mereu particulele toxice. Efectele nocive trebuie să fi existat şi în trecut, dar au rămas neobservate. Acum însă problema s-a agravat şi a luat alte proporţii prin creşterea continuă a densităţii populaţiei şi a noxelor produse de automobile şi industrie, astfel încât sute de milioane de copii şi adulţi nu mai au unde să respire aer curat.
În 2019 cel puţin 6,7 milioane de oameni din întreaga lume au murit prematur din cauza expunerii prelungite la poluanţii din aer, care cresc semnificativ riscul de infarct, accident vascular cerebral, diabet, cancer şi o serie de boli respiratorii cronice.Irina Tomşa