Consiliul și Parlamentul European au ajuns în data de 7 decembrie a.c. la un acord politic provizoriu referitor la o propunere de revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor. Directiva revizuită stabilește cerințe noi și mai ambițioase de performanță energetică pentru clădirile noi și cele renovate din UE și încurajează statele membre să își renoveze parcul imobiliar.
„Clădirile sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Datorită acestui acord, vom fi în măsură să stimulăm performanța energetică a clădirilor, să reducem emisiile și să combatem sărăcia energetică. Este un nou pas important în direcția obiectivului UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Astăzi este o zi bună pentru cetățeni, pentru economie și pentru planeta noastră“, a declarat Teresa Ribera, ministrul pentru tranziția ecologică și provocări demografice din guvernul Spaniei
Principalele obiective ale revizuirii sunt ca până în 2030 toate clădirile noi să aibă emisii zero, iar până în 2050 cele deja construite să fie transformate în clădiri cu emisii zero.
Energia solară în clădiri
Cei doi colegiuitori au convenit asupra Articolului 9a privind amplasarea de panouri solare pe clădiri. Astfel, vor fi implementate instalații de energie solară adecvate în clădirile noi, în clădirile publice și în clădirile nerezidențiale existente care fac obiectul unei acțiuni de renovare şi necesită o autorizație.
Standarde minime de performanță energetică (MEPS)
În ceea ce privește standardele minime de performanță energetică (MEPS) pentru clădirile nerezidențiale, colegiuitorii au convenit ca, până în 2030, 16% din totalul clădirilor cu cele mai slabe performanțe vor trebui să atingă standardele MEPS, iar până în 2033, vor trebui să depăşească 26%.
În ceea ce privește obiectivul de renovare a clădirilor rezidențiale, statele membre se vor asigura că parcul imobiliar rezidențial va reduce consumul mediu de energie cu 16% până în 2030 și cu o valoare cuprinsă între 20%-22 % în 2035. Totodată, în urma renovării clădirilor cu cele mai slabe performanţe va trebui să se atingă o reducere a consumului de energie cu 55%.
Eliminarea treptată a combustibililor fosili din clădiri
În cele din urmă, în ceea ce privește planul de eliminare treptată a cazanelor pe bază de combustibili fosili, Consiliul și Parlamentul European au convenit să includă în planurile naționale de renovare a clădirilor o foaie de parcurs în vederea eliminării treptate a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040.
Acordul provizoriu la care s-a ajuns în Parlamentul European trebuie să fie acum aprobat și adoptat în mod formal de ambele instituții.
Comisia Europeană a prezentat a prezentat, în data de 15 decembrie 2021, Parlamentului European și Consiliului o propunere de reformare a Directivei privind performanța energetică a clădirilor. Directiva face parte din pachetul „Fit for 55“ și stabilește viziunea pentru realizarea unui parc imobiliar cu emisii zero până în 2050.
Propunerea este deosebit de importantă, deoarece clădirile reprezintă, la nivelul Uniunii Europene, 40% din energia consumată și 36% din emisiile directe și indirecte de gaze cu efect de seră legate de energie. De asemenea, este una din pârghiile necesare pentru implementarea Strategiei privind renovările clădirilor, publicată în octombrie 2020, ce măsuri concrete de reglementare, finanțare și reabilitare care vizează cel puțin dublarea ratei anuale de renovare energetică a clădirilor până în 2030 și încurajarea renovărilor în profunzime.
Directiva actuală privind performanța energetică a clădirilor, care a fost revizuită ultima dată în 2018, stabilește cerințe minime privind performanța energetică a clădirilor noi și a celor existente care sunt în curs de renovare. Ea stabilește o metodologie de calcul al performanței energetice integrate a clădirilor și introduce o certificare a performanței energetice a clădirilor.• ecologic