33 C
București
joi, iunie 20, 2024
Mai mult

  Viespea gigantică asiatică pune în pericol populația
  de albine europene

  Sursa foto: Danel Solabarrieta/flickr.com

  Europa se confruntă cu o invazie de viespii gigantice asiatice (Vespa velutina) extrem de periculoase pentru albinele și majoritatea insectelor europene, nepregătite pentru a face față acestor prădători.

  Vespa Velutina, originară din Asia de Sud-Est, se hrănește în principal cu albine asiatice, care au dezvoltat de-a lungul timpului un sistem complex de apărare împotriva acestor prădători, pe care albinele europene nu îl au. În Asia atunci când o viespe atacă un stup, albinele o acoperă formând un fel de minge, iar viespea se supraîncălzește și moare. Albinele europene nu au dezvoltat o astfel de strategie și de aceea cad pradă cu miile atacurilor acestor prădători.

  Invazia de viespi asiatice afectează din ce în ce mai mult atât producția de miere, cât și polenizarea plantelor din Europa. Apărute pentru prima dată în Franța, aceste viespi fac acum ravagii printre populațiile de albine din Spania, Belgia, Olanda, Portugalia, Marea Britanie și Italia, ceea ce a dus la falimentarea multor apicultori europeni. De aceea un grup de europarlamentari italinei au solicitat recent Comisiei Europene „să ia măsuri specifice pentru combaterea răspândirii viespei asiatice“.

  În America de Nord viespea gigantică asiatică a generat discuții de o cu totul altă natură. Societatea Entomologică a Americii și societatea Entomologică a Canadei au dat un alt nume viespi asiatice motivând că „utilizarea cuvântului asiatic în denumirea unei insecte dăunătoarea poate consolida în mod neintenționat sentimentul antiasitic, pe fondul creșterii numărului de infracțiuni motivate de ură și a discriminării împotriva persoanelor de origine asiatică“. Astfel că în America, din anul 2022 noul nume al viespei gigantice asiatice este „viespe gigantică nordică“.

  Indiferent de numele pe care îl poartă, această specie este un mare pericol pentru albine și pentru toate speciile de insecte din America și din Europa. Și cu toate că specialiștii ne asigură că ea nu este periculoasă pentru oameni, numărul cazurilor de deces în rândul celor care au fost înțepați de o astfel de insectă devine pe zi ce trece tot mai mare.• ecologic

  Newsletter Ecologic