37.8 C
București
joi, iunie 20, 2024
Mai mult

  Accidentul din Ohio: un dezastru numai bun de exploatat politic

  Sursa foto: Captură YouTube

  Accidentul feroviar produs pe 3 februarie în East Palestine, Ohio a provocat un dezastru de mediu care a fost limitat, însă nu știm ce consecințe va mai avea în timp. Localnicii au trebuit să evacueze zona plină de fum, reziduri chimice și mirosuri grele sub amenințarea unei explozii catastrofale iminente. Presa internațională și rețelele sociale s-au umplut de știri pline de panică pe sub care veștile îmbucurătoare despre mediu, despre calitatea aerului și apei din zonă nu s-au mai auzit, iar când s-au auzit nu au mai fost crezute. De la cauze și până la efecte totul a fost și este exploatat politic sau pentru bani. Nemulțumirile bieților săteni se vând și se cumpără, inclusiv cu „apă Trump“.• Irina Tomșa

  agerpres 16209907
  Sursa foto: Agerpres

  Trenul Southern Norfolk 32N cu lungimea de 2,8 kilometri format din 150 de vagoane și trei locomotive a deraiat parțial pe 3 februarie a.c. în localitatea East Palestine din statul american Ohio. Nouă vagoane erau goale și restul de 141 transportau diverse mărfuri. Dintre acestea 20 erau pline cu substanțe periculoase: clorură de vinil, acrilat de butil, acrilat de etilhexil, etilen glicol monobutil eter, izobutilenă, benzen și alte lichide inflamabile. Tot echipajul era format din trei oameni: un conductor, un asistent conductor și un inginer.
  Garnitura a avut cel puțin o defecțiune mecanică înainte de momentul accidentului, când 50 de vagoane au deraiat și au luat foc degajând un fum gros și urât mirositor. Din cele 50 de vagoane care au sărit de pe șine 11 conțineau materiale periculoase care s-au răspândit în aer și pe sol sau au ars formând și alți compuși toxici. Pompierii s-au luptat cu focul mai mult de două zile.

  agerpres 16197604
  Sursa foto: Agerpres

  Ce substanțe periculoase conțineau vagoanele deraiate

  Clorură de vinil: gaz incolor și inodor care în funcție de concentrație și timpul de expunere poate provoca de la dureri de cap și senzație de vomă până la cancer la ficat. Potrivit unui comunicat emis pe 17 februarie de EPA (Environmental Protection Agency – Agenția de Protecția Mediului a SUA), cinci dintre vagoanele răsturnate conțineau câte 98.000 litri clorură de vinil, deci în total erau 490.000 litri.
  Acrilat de butil: lichid incolor toxic care provoacă iritații ale tractului respirator, greață și reacții alergice, iar pe termen îndelungat cancer pulmonar. Potrivit datelor comunicate de EPA, un vagon cu 114.000 litri acrilat de butil s-a deversat și/sau a ars în timpul accidentului.
  Benzen: gaz incolor sau gălbui, foarte volatil. La inhalare provoacă somnolență, amețeală, tremur, vomă sau insomnie, iar în concentrații mari duce la deces. Garnitura deraiată în East Palestine cuprindea două vagoane cu câte 114.000 litri de benzen, în total 228.000 litri.
  Acrilat de etilhexil: lichid incolor inflamabil care cauzează iritații grave ale sistemului respirator, pielii și ochilor. Un vagon-cisternă cu 98.000 litri acrilat de 2-etilhexil s-a aflat printre cele cuprinse de flăcări.
  Etilen glicol monobutil eter: compus volatil foarte inflamabil care provoacă iritații ale ochilor și nasului, amețeli, dureri de cap și vărsături. Unul dintre vagoanele deraiate conținea 114.000 litri de 2-butoxietanol.
  Izobutilenă: gaz inflamabil care la inhalare provoacă iritații ale mucoaselor. Unul dintre vagoanele-cisternă implicate în accident era încărcat cu 114.000 litri izobutilenă.

  agerpres 16197451
  Sursa foto: Agerpres

  Filmul evenimentelor. Perioada cea mai fierbinte

  3 februarie. La ora 20:55 trenul Southern Norfolk 32N deraiază parțial în localitatea East Palestine și se produce un incendiu puternic. Compania feroviară trimite echipaje la fața locului și autoritățile mobilizează aproape 70 de agenții pentru intervenții de urgență din Ohio, Pennsylvania și West Virginia. Se emite un ordin de evacuare a locuitorilor de pe o rază de 1,6 kilometri în jurul zonei unde s-a produs accidentul. Cei mai mulți se conformează, dar peste 500 de oameni decid să rămână în casele lor. Specialiștii încearcă să oprească flăcările și să limiteze degajările de substanțe periculoase. EPA începe monitorizarea calității aerului. În zonă miroase puternic a acrilat de butil, însă măsurătorile EPA arată o concentrație sub limita maximă admisă.
  4 februarie. Se descoperă substanțe poluante pe râurile Sulphur Run și Leslie Run. Operatorul trenului deraiat, firma Norfolk Southern instalează baraje și diguri pentru a izola contaminanții. Între timp, pompierii încearcă să stingă focul care continuă să emane un fum gros. Compania feroviară donează 25.000 USD Crucii Roșii pentru asistența cetățenilor din East Palestine.
  5 februarie. Cele cinci vagoane-cisternă cu clorură de vinil nu au cedat la incendiu, însă unul dintre ele se încinge tot mai tare și pericolul unei explozii devine iminent. Deflagrația nu s-ar limita la acest vagon, ci le-ar antrena pe toate și s-ar transforma într-un fel de bombă imensă care ar arunca zeci de mii de schije în toată zona. Specialiștii încearcă să găsească soluții, dar valva de siguranță a uneia dintre cisterne este stricată. Până la finalul zilei focul este stins, dar încărcătura de clorură de vinil riscă să explodeze. Guvernatorii celor două state – Ohio și Pennsylvania – lângă granița cărora s-a produs accidentul ordonă din nou evacuarea cetățenilor.
  6 februarie. Se decide eliberarea controlată a clorurii de vinil. O echipă a companiei Norfolk Southern perforează cu mici proiectile vagoanele-cisternă, clorura de vinil se scurge în fluxuri dirijate și i se dă foc. Arderea degajă un fum înecăcios și două gaze nocive: clorură de hidrogen și fosgen. În toată zona miroase puternic a chimicale, dar autoritățile spun că monitorizările nu arată niveluri îngrijorătoare.
  7 februarie. Se constată o creștere a concentrației de compuși organici volatili în atmosferă, însă Agenția de Protecția Mediului anunță că nivelul este în parametrii de siguranță.
  8 februarie. Autoritățile locale și specialiștii EPA descoperă scurgeri de contaminanți pe sol, iar Norfolk Southern începe să extragă lichidele cu o vidanjeră. EPA analizează mostre de apă din mai multe surse și anunță că este bună de băut. Autoritatea declară că și calitatea aerului este conformă. Cu toate acestea, Departamentul pentru resurse naturale al statului Ohio anunță că a detectat poluanți în mostrele de apă prelevate din cinci râuri și din fluviul Ohio, iar un ONG declară că pe o distanță de 12 kilometri în aval de locul accidentului s-au descoperit cadavrele a aproximativ 3.500 de pești mici din diferite specii.
  Cetățenii și firmele din zonă intentează procese companiei Norfolk Southern, căreia îi cer să deconteze analizele medicale și eventualele tratamente pentru locuitorii de pe o rază de 48 kilometri în jurul locului accidentului.
  Compania oferă localnicilor câte 1.000 USD pentru a „acoperi costurile evacuării“. Unii refuză de teamă că dacă acceptă suma nu vor putea solicita alte eventuale despăgubiri; nu știu ce îi așteaptă după ce se vor întoarce acasă.
  9 februarie. Ordinul de evacuare este revocat. Autoritățile îi anunță pe cetățeni că se pot întoarce cu toții la casele lor, unde aerul și apa sunt în parametrii normali.
  14 februarie. Norfolk Southern oferă un milion de dolari ca ajutor pentru comunitate, inclusiv pentru testarea calității aerului, apei și solului din gospodării, sumă pe care o va crește pe 16 februarie la 2,5 milioane USD.

  agerpres 16199978
  Sursa foto: Agerpres

  Cauza accidentului: siguranța feroviară este negociabilă

  Ancheta cu privire la accident este în curs de desfășurare, dar una dintre probe este filmarea obținută de la camerele de supraveghere ale unei firme din Salem, Ohio, la 32 de kilometri de locul deraierii, în care se vede că sub unul dintre vagoane ardea ceva. Înregistrări similare din alte puncte de pe traseu confirmă prezența focului. Potrivit unor mărturii, osia unui vagon scotea scântei cu o oră înainte de producerea accidentului. Cu toate acestea, alarma trenului s-a declanșat cu puțin timp înainte de deraiere și de-abia atunci echipajul a activat sistemul de frânare.
  Sistemul de frânare a avut un rol major. Frânele pneumatice cu control electronic (ECP) pot reduce cu până la 60% distanța de stopare comparativ cu frânele convenționale. La un tren cu lungimea de 2,8 kilometri astfel de frâne ar fi redus mult gravitatea impactului sau poate chiar ar fi prevenit producerea accidentului. În 2014 administrația Obama a adoptat Actul FAST, care prevedea obligativitatea dotării cu frâne pneumatice cu control electronic a tuturor trenurilor care transportă materiale periculoase și inflamabile, însă industria feroviară s-a opus printr-un lobby puternic. Administrația pentru Siguranța Conductelor și Materialelor Periculoase din Departamentul pentru Transporturi al SUA a declarat că Actul FAST nu se justifică întrucât potrivit unui raport de impact „costurile estimate ale frânelor ECP sunt mai mari decât beneficiile așteptate“. În perioada 2017-2018 administrația Trump a relaxat normele de siguranță feroviară și a retras cerința referitoare la dotarea cu astfel de frâne a trenurilor cu încărcătură foarte periculoasă și inflamabilă, deși Comisia pentru siguranța națională în transporturi recomanda ca sistemele ECP să devină obligatorii la toate trenurile. Administrația Biden nu a reintrodus obligativitatea, dar după accidentul din East Palestine secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg a scris pe Twitter că tehnologia ECP ar fi putut preveni deraierea.
  Și dacă nu ar fi fost abrogat, Actul FAST tot nu ar fi impus dotarea trenului Southern Norfolk 32N cu frâne ECP deoarece legea definește ca tren cu încărcătură foarte periculoasă și inflamabilă o garnitură cu cel puțin 20 de vagoane încărcate cu lichid inflamabil de clasa a treia, iar trenul care a deraiat în Ohio avea doar trei astfel de vagoane: cele două cu benzen și cel cu acrilat de butil.
  Legislația americană permite circulația unor trenuri foarte lungi cu puțin personal de operare, ceea ce pentru operatori înseamnă economii enorme. Trenul Southern Norfolk 32N era format din 150 de vagoane și trei locomotive, iar de deplasarea lui s-a ocupat un echipaj format din numai trei oameni. Companiile feroviare sunt frecvent acuzate că nu investesc suficient în mentenanța trenurilor și preferă să distribuie acționarilor cât mai mult din profit.

  agerpres 16209917
  Sursa foto: Agerpres

  Neîncredere și teamă stropite cu „apă Trump“

  Deși ordinul de evacuare a fost revocat pe 9 februarie, sătenii din East Palestine s-au temut să se întoarcă la casele lor, chiar dacă autoritățile au declarat că aerul, apa și solul nu prezintă niciun pericol. Chiar și astăzi, la trei săptămâni după accident, unii preferă să plătească în continuare cazare în alte localităţi fiindcă se tem să-și aducă copiii și persoanele vulnerabile din familie acasă, unde nu sunt convinși că sunt condiții sigure pentru sănătatea tuturor. Există un număr de telefon unde orice cetățean poate solicita testare gratuită, dar oamenii nu prea mai au încredere în autorități.
  Numeroși locuitori din East Palestine și din satele învecinate au semnat o petiție cerând declararea stării de urgență pentru a obține sprijinul autorităților de la centru