Comuna Moara Vlăsiei este una dintre cele mai curate localități din județul Ilfov. Aici primăria a reușit printr-un parteneriat încheiat cu societatea 3R Green să colecteze de la cetățeni fracțiile reciclabile separat de gunoiul menajer. În plus, primăria nu este amendată de Administrația Fondului pentru Mediu, iar cetățenii plătesc una din cele mai mici taxe de salubrizare din țară. Pentru a afla cum s-au obținut aceste rezultate am vorbit cu Andrei Filip, edilul localității.• ecologic
ecologic: Ați rezolvat problema deșeurilor din localitatea Moara Vlăsiei?
Andrei Filip, primarul comunei Moara Vlăsiei: Nu am reușit în totalitate să rezolvăm această problemă, dar după câțiva ani de muncă susținută și prin colaborare cu societatea 3R Green ne aflăm într-un punct destul de bun. Ne îndeplinim obiectivele, nu plătim amenzi la Administrația Fondului pentru Mediu și avem o comună foarte curată.
În prezent colectăm deșeurile pe trei fracții, PET-uri și alte deșeuri reciclabile, sticlă separat și gunoi menajer. Am ales să folosim saci transparenți ca să putem verifica dacă oamenii respectă regulile de colectare. Sacii sunt ridicați pe categorii, cu mașini diferite, deci oamenii văd că deșeurile nu se amestecă.
ecologic: Cum ați convins oamenii să își selecteze deșeurile?
![Andrei Filip: „Cei care au refuzat să își sorteze deșeurile au rămas cu ele în fața casei“ 1 AH4W0571](https://ecologic.rec.ro/wp-content/uploads/2022/10/AH4W0571.jpg)
Andrei Filip: Destul de greu. Am insistat, le-am explicat, iar cei care au refuzat să își sorteze deșeurile au rămas cu ele în fața casei și au primit câte o amendă. Informarea cetățenilor implică continuitate. Acum avem probleme cu deșeurile vegetale, cu iarba și frunzele pe care oamenii le pun în saci și le scot la poartă. Avem în lucru un proiect pentru construirea unei rampe pentru producerea compostului, am identificat terenul, am realizat proiectul, am achiziționat chiar și utilajele necesare de la o societate din Franța, iar în primăvară sperăm să producem compost din deșeuri vegetale la Moara Vlăsiei.
ecologic: Cum plătesc cetățenii serviciul de salubrizare și din ce fonduri ați făcut investițiile?
![Andrei Filip: „Cei care au refuzat să își sorteze deșeurile au rămas cu ele în fața casei“ 2 AH4W0683](https://ecologic.rec.ro/wp-content/uploads/2022/10/AH4W0683.jpg)
Andrei Filip: Noi, primăria, încasăm o taxă în valoare de cinci lei lunar pe persoană, o taxă de salubritate în care sunt incluse colectarea deșeurilor menajere, colectarea deșeurilor reciclabile, curățenia pe domeniul public și tot ceea ce ține de salubritate. Această taxă susține activitatea serviciului local de salubritate, fiindcă noi organizăm toată această acțiune. Avem autospecială, autogunoieră, tractoare, remorci, utilaje, oameni angajați la primărie în cadrul acestui serviciu și toate sunt organizate la nivel local. Dacă am fi externalizat serviciul, taxele lunare ar fi fost de 10-15 lei de persoană și rezultatele ar fi fost mult mai slabe. Am încercat mai multe variante și singura unde ne-am încadrat a fost cea cu fonduri de la bugetul local.
ecologic: De cât timp este serviciu local aici?
![Andrei Filip: „Cei care au refuzat să își sorteze deșeurile au rămas cu ele în fața casei“ 3 AH4W0619](https://ecologic.rec.ro/wp-content/uploads/2022/10/AH4W0619.jpg)
Andrei Filip: Cred că acest serviciu există de aproximativ opt ani, de când am avut colaborarea cu Romprest și apoi din cauza ofertelor de preț am renunțat la acest tip de colaborare cu societatea privată. Este adevărat că este o bătaie de cap această implicare, dar mai este și relația directă între entități, în sensul că noi preluăm fracția uscată fără costuri prin colaborarea cu societatea 3R Green, la care se adaugă și ajutorul reciproc în problemele pe care le mai întâmpinăm. Am dezvoltat o relație directă și benefică și pot afirma că Moara Vlăsiei ocupă poate pe primul loc la reciclare în zona limitrofă Bucureștiului, iar cantitățile de deșeuri reciclabile colectate sunt într-o continuă creștere și cantitățile de fracție umedă scad vizibil.
Mai mult, am demarat și acțiuni de colectare a deșeurilor electrice și electronice împreună cu organizația Green Fort. Facem informări în prealabil, ridicăm pe bază de comandă și la un punct fix de la primărie. Există o reacție destul de bună în ceea ce privește deșeurile electrice și electronice, iar anul acesta am organizat deja două acțiuni în comuna Moara Vlăsiei și urmează a treia în luna noiembrie, când oamenii se pregătesc de curățenie.
ecologic: Aveți și cetățeni nemulțumiți de acest sistem de colectare a deșeurilor?
Andrei Filip: Da. Unii dintre cetățeni sunt nemulțumiți pentru că există această presiune asupra lor și fac comparația cu alte localități unde nu a fost implementat un sistem de colectare separată. Așa că suntem întrebați de ce insistăm să își separe deșeurile în timp ce alții din localitățile învecinate nu o fac. Le explicăm că este o obligație legală, că astfel îi costă mai puțin serviciul de salubrizare și că numai așa se pot bucura de curățenie în localitatea lor.