1.2 C
Bucharest
Sunday, December 10, 2023
Mai mult

  Asociaţia OIREP Ambalaje pregăteşte un contract unic de colaborare cu UAT-urile

  Organizaţiile care implementează responsabilitatea extinsă a producătorilor (OIREP) în domeniul ambalajelor au înfiinţat prima asociaţie profesională care reuneşte toate societăţile autorizate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să desfăşoare această activitate. Pentru a afla care este activitatea asociaţiei şi care sunt problemele cu care se confruntă cei care lucrează în domeniul preluării de responsabilităţi în această perioadă extrem de dificilă, am adresat câteva întrebări preşedintelui Asociaţiei OIREP Ambalaje, Cristian Lazăr.● ecologic

  ecologic: Cum şi-a început activitatea Asociaţia OIREP Ambalaje?

  Cristian Lazăr, preşedintele Asociaţiei OIREP Ambalaje: Asociaţia OIREP Ambalaje a fost înfiinţată pentru ca OIREP-urile din domeniu să poată răspunde mai eficient noilor condiţii legislative impuse în gestionarea deşeurilor de ambalaje. Se simţea nevoia unei abordări unitare la nivel naţional în relaţia cu ADI-urile şi primăriile cu care trebuie să colaborăm în vederea atingerii obiectivelor pentru deşeurile primare şi totodată a dezvoltării unor relaţii mai eficiente cu celelalte entităţi implicate – minister, asociaţii ale producătorilor etc.

  3.lazar

  După constituire au avut loc alegeri pentru Consiliul Director. Alături de mine în calitate de preşedinte, în Consiliul Director au intrat încă patru persoane: Ionuţ Georgescu de la FEPRA ca vicepreşedinte şi trei membri în Consiliul de Administraţie: Luminiţa Roşca de la ECO Synergy, Adin Ionescu de la Green Resources Management şi Vali Gheorghiţa de la ECO-X, plus un membru supleant, Gigi Bratu de la Financiar Recycling, urmând ca în viitorul apropiat să avem şi un director executiv. Până atunci în Consiliul Director ne-am împărţit sarcinile pe diferite teme şi pe grupuri de lucru. Avem o foarte bună colaborare cu producătorii şi încercăm să venim în întâmpinarea lor cu îmbunătăţiri pe diferite teme legate de activitatea de responsabilitate extinsă din România. De asemenea colaborăm strâns cu ministerul cu privire la toate propunerile de acte normative cu impact în activitatea noastră. În această perioadă sunt de mare interes modificările la Ordinul de Ministru nr. 1362, Clearing House, sistemul depozit-garanţie etc.

  ecologic: Vorbiţi despre sistemul Clearing House prevăzut în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD)?

  Cristian Lazăr: Da, sistemul Clearing House este prevăzut în PNGD şi pot să vă spun că acest proiect a fost deja demarat, iar noi, Asociaţia OIREP Ambalaje, suntem consultaţi şi informaţi periodic cu privire la stadiul lucrărilor. Considerăm că este un proiect foarte serios şi trebuie urmărit cu mare atenţie.

  ecologic: Cum intenţionaţi să colaboraţi în viitor cu Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT)?

  Cristian Lazăr: Unităţile Administrativ-Teritoriale sunt foarte importante nu numai pentru buna funcţionare a sistemului de preluare de responsabilităţi, dar şi pentru atingerea obiectivelor europene de colectare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje.

  Avem acum un draft de contract unic, agreat de toţi membrii asociaţiei, pe care dorim să îl implementăm în relaţiile cu autorităţile locale. Am făcut acest lucru fiindcă în prezent există 10 sau chiar 15 tipuri de contracte care circulă în piaţă, toate cu diferite amendamente, ceea ce creează confuzie şi neîncredere în relaţiile dintre OIREP-uri şi UAT-uri. De aceea am considerat că este necesar să venim noi, Asociaţia OIREP Ambalaje, cu o propunere clară de contract pe care să o analizăm cu Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Comunelor, Ministerul Dezvoltării, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Federaţia Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară şi astfel să găsim o variantă finală eficientă pe care să o implementăm la nivel naţional.

  Aşa cum vă spuneam, primăriile sunt foarte importante pentru noi şi considerăm că împreună putem implementa campanii de conştientizare cu impact în rândul populaţiei. Dorim să ne clarificăm strategia, misiunea şi scopul, bineînţeles toate în deplină concordanţă cu ceea ce îşi doresc producătorii şi retailerii, noi fiind organizaţii care implementează răspunderea extinsă a producătorului. Apoi, după ce vom avea toate aceste teme fundamentate, după ce vom explica autorităţilor locale şi centrale cum putem optimiza sistemul de colectare selectivă din România şi care sunt beneficiile acestui sistem, să trecem la implementarea lui pentru a obţine rezultatele pe care cu toţii ni le dorim.

  ecologic: Din punct de vedere legislativ, se aşteaptă modificarea Ordinului de Ministru nr. 1362/2018.

  Cristian Lazăr: Aşa este. Îl aşteptăm de ceva timp, dar cel mai important este ca noul ordin să aducă acele modificări şi completări care să ducă la creşterea cantităţilor de deşeuri de ambalaje colectate şi reciclate.

  ecologic: Aţi trimis un punct de vedere la proiectul pus de minister în dezbatere publică?

  Cristian Lazăr: Da, am trimis un punct de vedere al asociaţiei, pe care majoritatea membrilor noştri şi l-au asumat: am avut 11 voturi pentru şi o abţinere, deci a fost unanimitate. Am trimis către minister propunerile, ministerul nu ne-a răspuns, dar ni s-a promis că luna aceasta se va o lua o decizie cu privire la amendamentele propuse de noi şi de celelalte asociaţii, urmând ca apoi să începem să lucrăm în conformitate cu acest nou ordin de ministru.

  ecologic: Ne puteţi spune câteva puncte importante din propunerea pe care aţi făcut-o?

  Cristian Lazăr: Da, sunt destul de multe, de nuanţă, de reglementare a unor aspecte legislative care nu erau foarte clare. Cred că cele mai importante se referă la integrarea în sistem a operatorilor privaţi astfel încât activitatea lor să se armonizeze cu cea a sistemului public de salubritate şi astfel cantităţile colectate de aceştia să contribuie şi ele la îndeplinirea ţintelor producătorilor şi administraţiilor publice locale.

  Am solicitat şi unele modificări, importante dealtfel, la grila de evaluare propusă de minister, deoarece considerăm că forma propusă distorsionează în primul rând piaţa concurenţială. Am făcut câteva propuneri legate de avizarea anuală şi am avut unele puncte de vedere legate de confirmările pe care trebuie să le obţinem de la reciclatori.

  ecologic: Cum a fost această perioadă pentru cei care lucrează în transferul de responsabilitate?

  Cristian Lazăr: A fost şi continuă să fie o perioadă dificilă. S-a observat o scădere drastică a cantităţilor puse pe piaţă la anumite tipuri de materiale, cum este de exemplu sticla, dar scăderi s-au înregistrat şi la alte materiale deoarece s-au închis foarte multe unităţi de producţie. De asemenea, s-a schimbat puţin şi comportamentul consumatorului. Segmentul HoReCa fiind închis, a scăzut dramatic consumul băuturilor la sticlă şi clienţii s-au îndreptat spre cele la PET. Oamenii au devenit puţin mai reticenţi, dar sunt semne că piaţa îşi revine.

  În ceea ce priveşte colectarea de la populaţie, fiind un serviciu public, a continuat neîntrerupt. În schimb, au scăzut cantităţile colectate de la HoReCa. Practic, au fost afectate şi cantităţile de bunuri puse pe piaţă, dar şi cele de deşeuri de ambalaje colectate. Într-un fel însă aceste două elemente s-au compensat oarecum.

  Nu colectarea ne-a afectat pe noi foarte mult, cât reciclarea, pentru că petrolul a ajuns la un minim record, astfel încât produsele obţinute prin reciclare au devenit foarte scumpe. La ora actuală este mai ieftin să produci plastic din petrol decât din materiale reciclate. De asemenea, faptul că s-au închis fabrici, mai ales din industria auto, i-a afectat foarte puternic pe toţi reciclatorii. Din păcate, la plastic şi la PET situaţia nu este roz deloc. Avem capacităţi mari de reciclare, dar nu mai avem cerere pentru produsele obţinute. În consecinţă nu mai există un interes pentru colectarea acestor materiale, ceea ce este extrem de periculos.

  În cadrul asociaţiei urmărim cu mare atenţie toate aceste tendinţe şi împreună cu asociaţiile producătorilor încercăm să luăm în timp real cele mai bune decizii astfel încât, chiar în aceste condiţii extrem de grele şi imprevizibile, să atingem ţintele de reciclare.●

  2.lazar

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  Cazul de la Târgșoru Vechi modifică legi și duce la o uriașă criză a gunoaielor în Prahova

  Incidentul din județul Prahova unde comisarii Gărzii Naționale de Mediu au descoperit o rețea de „oameni de afaceri“ care...

  Mai multe articole